Την Τρίτη οι αποφάσεις του ΤΧΣ για το μισοτιμής ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Την Τρίτη οι αποφάσεις του ΤΧΣ για το μισοτιμής ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Συνεδριάζει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να εγκρίνει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners έναντι «πινακίου φακής» και με μεγάλη ζημιά σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας, του Δημοσίου που αποτελεί το βασικό της μέτοχο και των δεκάδων χιλιάδων μικρομετόχων της ΕΤΕ.

Η συμφωνία ανάμεσα στο αμερικάνικο fund CVC και τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας φερόταν κλεισμένη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο έμεινε στον «πάγο» για τρεις ολόκληρους μήνες, λόγω των καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για πρωτοφανές οικονομικό σκάνδαλο αλλά και της άρνησης κάποιων μελών του ΔΣ της ΕΤΕ να την επικυρώσουν. Για το λόγο αυτό, προφανώς με κυβερνητική επιλογή, παραπέμφθηκε η λήψη της κρίσιμης απόφασης στο ΤΧΣ που κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και ως βασικός μέτοχός της, είχε έτσι κι αλλιώς τον πρώτο λόγο για τη συμφωνία.

Ποια θα ήταν η εύλογη τιμή

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που έχουν γίνει γνωστοί, το CVC θα αγοράσει το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι ενός απαξιωτικού τιμήματος 415 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό ανέρχεται στο 50% της καθαρής θέσης της ασφαλιστικής θυγατρικής της ΕΤΕ και δεν λαμβάνει υπόψη του ούτε τα καθαρά της κέρδη ούτε το πραγματικό της αντίκρισμα ως κορυφαίας ελληνικής ασφαλιστικής.
Συν τοις άλλοις, το τίμημα των 415 εκατ. ευρώ για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής σημαίνει ότι το CVC Capital θα αγοράσει την πρώτη ελληνική ασφαλιστική πληρώνοντας μόλις 5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του έτους 2020, ενώ στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου η ιταλική Generali είχε αγοράσει την ασφαλιστική AXA πληρώνοντας 12.2 φορές τα περσινά της κέρδη.

To CVC εκμεταλλεύθηκε παλιά μνημονιακή δέσμευση

Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο εξαγορές που εξηγεί πώς το CVC καταφέρνει και «ψωνίζει» την Εθνική Ασφαλιστική στις «εκπτώσεις» είναι ότι η συμφωνία μεταξύ Generali και ΑΧΑ έκλεισε μετά από διαπραγμάτευση σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, ενώ η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC γίνεται σε συνθήκες πολιτικών πιέσεων από τις Βρυξέλλες, επιβάλλεται σε εκτέλεση παλιάς μνημονιακής υποχρέωσης και διεκπεραιώνεται από μια κυβέρνηση με νεοφιλελεύθερες εμμονές που επιθυμεί έτσι κι αλλιώς να τελειώνει με τις συμμετοχές του Δημοσίου σε τράπεζες και ασφαλιστικές, έστω και με μεγάλες ζημιές σε βάρος του δημόσιου ταμείου.
Το ότι το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα δώσει το πράσινο φως για την μισοτιμής πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο καθώς το Ταμείο φέρεται να έχει λάβει τη θετική αξιολόγηση της Barclays που προσέλαβε πριν κάποιες εβδομάδες ως ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την αξιολόγηση του τιμήματος που προσφέρει το CVC. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η θετική έκθεση δύο ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών συμβούλων αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση ώστε τα στελέχη του ΤΧΣ να εγκρίνουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, χωρίς να κινδυνεύουν με κατηγορίες για απιστία όποια ζημιά κι αν προκαλούν με τις αποφάσεις του στο Δημόσιο, με βάση το νόμο για τις αλλαγές στο ΤΧΣ που πέρασε πριν δυο εβδομάδες η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η σύγκρουση συμφερόντων και τα «μαγειρεμένα» βιβλία

Κι αν κάποιος ενδεχομένως έχει την απορία σχετικά με το πώς τα στελέχη του ΤΧΣ έχουν καταφέρει να έχουν θετική αξιολόγηση από τη Barclaγs για ένα τίμημα που περιλαμβάνει έκπτωση 50% έναντι της καθαρής θέσης της Εθνικής Ασφαλιστικής, εξήγηση υπάρχει και έχει οσμή σκανδάλου: τα βιβλία της ΕΤΕ επί των οποίων έχει βασιστεί η αξιολόγηση της Barclays είναι «μαγειρεμένα», αφού η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πέρσι, παρά την εμφανέστατη σύγκρουση συμφερόντων, αποδέχτηκε να προσλάβει ως σύμβουλό της για την πώληση και ως ορκωτό λογιστή για την Εθνική Ασφαλιστική, την ελεγκτικολογιστική Price Waterhouse Cooper, που ήταν σύμβουλος του αγοραστή CVC. Υπό την καθοδήγηση της PWC, η Εθνική Τράπεζα ενέγραψε στη συνέχεια στη χρήση 2019 την Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της με μειωμένη λογιστική αξία κι έτσι η ζημιά δεν εμφανίζεται σε αυτά.

Ερώτηση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ειδικώς για τη συγκεκριμένη μεθόδευση αλλά και το σύνολο των προβληματικών πτυχών της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC – π.χ. το εξευτελιστικό της τιμής, συγκριτικά με τα επίπεδα όπου έχουν γίνει δύο άλλες εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα τα αμέσως προηγούμενα χρόνια – κατέθεσαν πριν 15 μέρες ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τη ματαίωση της πώλησης και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί δεν την έχουν απαντήσει ακόμη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter