Tina Turner: Το ιεΡΟΚ είδωλο – Στο Docville αυτή την Κυριακή με το Documento

Βαφτίστηκε στα μπλουζ των φυτειών, τραγούδησε ροκ εν ρολ, έγινε ποπ είδωλο με εκρηκτικά σέξι σκηνική παρουσία, αλλά και σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης. Μια μοναδική κατηγορία από μόνη της. Το άλμπουμ «Private Dancer» του 1984 την έχρισε «Βασίλισσα του ροκ εν ρολ» ενώ έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη καλλιτέχνιδα που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού «Rolling Stone». Το φαινόμενο Tina Turner αναλύει ο Αντώνης Μποσκοΐτης.

H Disney αλλάζει ρότα και χρώμα. Ο Κωνσταντίνος Καΐμάκης κάνει μια αναδρομή στις ταινίες- που αποτέλεσαν τομή στην ιστορία της εταιρείας κινουμένων σχεδίων. Μπορεί «Η Χιονάτη με τους επτά νάνους» , το πρώτο μεγάλου μήκους κινούμενο σχέδιο να έχρισε την Disney χρυσωρυχείο το 1937, αλλά ήταν η κοκκινομάλα Άριελ της «Μικρής Γοργόνας» του 1989 που σηματοδότησε τη δεύτερη χρυσή εποχή της. Σήμερα, η νέα Αριελ έχει αλλάξει χρώμα και είναι χειραφετημένη. Γράφει ο Κωνσταντίνος Καΐμάκης.

Το συναυλιακό καλεντάρι του Ιουνίου. Οι «κλασικές» έντεχνες αλλά και διαχρονικές ροκ επιλογές πάντοτε είναι ένας ασφαλής «προορισμός». Το ελληνικό ραπ βρίσκεται στα πάνω του ενώ είναι μια καλή χρονιά για τη μέταλ σκηνή. Προσθέστε και τα δύο μεγάλα φεστιβάλ που ξεκινούν τον Ιούνιο (Release Athens και Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου) με πολλά ονόματα για όλα τα γούστα. Μουσικές προτάσεις από την Ηλέκτρα Ζαργάνη και τον Γιάννη Πούλλο.

Χρυσός Φοίνικας με πολλούς…μνηστήρες. Μορέτι, Καουρισμάκι, Άντερσον, Λόουτς, Τσεΐλάν, Χέιβνς, κ.α. ανταγωνίζονται για την κορυφαία διάκριση στο φετινό φεστιβάλ που ήταν από τα πιο δυνατά και ενδιαφέροντα των τελευταίων χρόνων. Προβλήθηκαν σπουδαίες ταινίες που θα «παίξουν» δυνατά και σε επερχόμενους θεσμούς και βραβεία (Όσκαρ, Bafta, Ευρωπαϊκά Lux κλπ) του 2024.  Τις καταγράφει ο Κωνσταντίνος Καΐμάκης.

Η ελληνική μυθοπλασία ζει… στον κόσμο της. Παρόλο που οι νέα σειρές φέτος ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια, η θεματολογία τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν ακούμπησε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα αλλά αντίθετα γύρισε στο παρελθόν. Της Χρύσας Λύκου.

Όταν ο Ζορζ Μουστακί συνεργάστηκε με την Αρλέτα. Το διπλό «Live» άλμπουμ του Μουστακί κυκλοφόρησε στα τέλη του 1975 και περιείχε τα τραγούδια «Είμαστε δυο» και «Καημός» του Μίκη Θεοδωράκη, όπως και τα «Κυρ-Μιχάλης» του Μάνου Χατζιδάκι, ντουέτα του με την Αρλέτα. Του Αντώνη Μποσκοΐτη.