Τίρανα – Καλέ – Ντόβερ €4.000 το κεφάλι με φουσκωτό

Τίρανα – Καλέ – Ντόβερ €4.000 το κεφάλι με φουσκωτό

Η M.A. (τα πλήρη στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) είναι από την Αιθιοπία, έφτασε με πλαστό διαβατήριο στη Σουηδία και από εκεί στη Δουνκέρκη. «Μάζεψα χρήματα» αφηγείται στο Documento «και έδωσα 1.500 ευρώ για το ταξίδι έως την Αγγλία. Δεν ήξερα πού πήγαινα ούτε σε ποιον έπρεπε να δώσω το ποσό. Ημουν εξαντλημένη. Το λιμενικό της Γαλλίας προσπάθησε να μας απομακρύνει από τις ακτές του Καλέ κι έτσι όταν φτάναμε στις ακτές μάς γυρνούσαν πίσω στη Δουνκέρκη. Στο φουσκωτό γέρναμε δεξιά κι αριστερά και φοβόμουν ότι ανά πάσα στιγμή θα ανατραπεί. Δεν υπήρχαν σωσίβια. Νόμιζα πως θα πεθάνω».

Η Ν. έκανε το ίδιο ταξίδι με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της, ηλικίας δέκα και επτά ετών, από το Ιράν. «Οταν καταφέραμε να ανέβουμε στο φουσκωτό νόμιζα ότι οι δυσκολίες μας τελείωσαν, αλλά αυτό δεν συνέβη. Τα παιδιά έκλαιγαν και ούρλιαζαν από τον φόβο τους. Ημασταν στοιβαγμένοι σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλο για να χωρέσουμε όλοι. Προσπαθούσα να προστατέψω τα παιδιά μου από το κρύο, τα οποία είχαν ήδη αρρωστήσει από την παραμονή μας στο δάσος μέχρι να φτάσουμε στην ακτή. Δεν είχαμε φάρμακα ούτε φαγητό. Το φουσκωτό πολλές φορές έγερνε και ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να πνιγούμε. Δεν ξέρω πώς πήρα την απόφαση να ρισκάρω τη ζωή των παιδιών μου, όμως για εκείνα τα έκανα όλα, για να έχουν καλύτερη ζωή».

Ρεκόρ μεταναστευτικών ροών από την Αλβανία

Περίπου 12.000 Αλβανοί έχουν εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο τον τελευταίο χρόνο με μικρά σκάφη, σε σύγκριση με μόλις 800 πέρυσι, γεγονός που έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον τόσο των βρετανικών όσο και των αλβανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Εράλντο Χαρλίτσαϊ, δημοσιογράφος στην τηλεοπτική εκπομπή «Piranjat» στο αλβανικό κανάλι Top Channel, πριν από ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2022, προσποιήθηκε τον μετανάστη για επτά ημέρες μένοντας σε σκηνές. Ακολούθησε διαφορετική διαδρομή από εκείνη που μας υπέδειξε ο διακινητής: «Ξεκίνησα από τα Τίρανα με λεωφορείο, μετά πήγα Κόσοβο, Σερβία, Ουγγαρία, Γερμανία κι έπειτα Βρυξέλλες μαζί με άλλους και κατευθυνθήκαμε στην πόλη Καλέ».

Μιλώντας στο Documento για την έρευνά του ο ρεπόρτερ του Top Channel επισημαίνει: «Απ’ όσα έζησα κατάλαβα ότι οι Κούρδοι ήλεγχαν την οργάνωση του γκρουπ μας και μας είπαν να φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι το φουσκωτό. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως οδηγούσαν το φουσκωτό άνθρωποι που δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για όλο αυτό και κατευθύνονταν στη θάλασσα με Google Maps! Δεν ανέβηκα στη βάρκα. Εφτασα μέχρι τις ακτές. Υποψιάστηκαν ότι είμαι δημοσιογράφος και είχα συνεχώς δύο Κούρδους δίπλα μου να με ελέγχουν. Οι στιγμές που έζησα και είδα δεν περιγράφονται. Ηταν πολύ δύσκολα».

«Στην Αγγλία μέσω της Ελλάδας με πλαστά χαρτιά»

Επιπλέον εξηγεί στο Documento πώς πλήρωσε για το ταξίδι: «Τα χρήματα τα έδωσα μέσω ενός φίλου στο Λονδίνο σε ένα πρόσωπο με το οποίο συνομίλησα στο WhatsApp έπειτα από διαφήμιση που είχε βάλει στο TikTok. Πλήρωσα 4.000 στερλίνες. Εδωσα ψεύτικο όνομα. Στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρει τόσο το όνομα όσο το να πάρουν τα χρήματα. Κανονική και αυστηρή ταυτοποίηση γίνεται λίγο προτού ανέβεις στο φουσκωτό, όπου πρέπει να έχουν τη φωτογραφία σου. Εμένα με έβγαλαν φωτογραφία οι Κούρδοι όταν μέναμε στις σκηνές κι έτσι θα επιβεβαίωναν ότι όντως πλήρωσα και έτσι μπορώ να ανέβω στο φουσκωτό».

Μάλιστα στο γκρουπ του υπήρχαν και μετανάστες που είχαν φτάσει προηγουμένως στην Ελλάδα και κάποιοι απ’ αυτούς είχαν πάρει και την ελληνική υπηκοότητα. Οσοι είναι από χώρες της Μέσης Ανατολής συχνά για να κάνουν αυτό το ταξίδι μπαίνουν στην Αλβανία μέσω της Ελλάδας χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά.

Ο ρεπόρτερ του Top Channel τονίζει ότι η εξάρθρωση τέτοιων διεθνών κυκλωμάτων είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς «ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που έχουν συλλάβει διακινητές των συμμοριών αυτών, παρά τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που οι αρχές έχουν κατά καιρούς στη διάθεσή τους. Εχουν δώσει ψεύτικα ονόματα και τηλεφωνικούς αριθμούς, που είναι αδύνατον να τους εντοπίσεις. Κατά βάση τα περισσότερα μέλη των συμμοριών βρίσκονται στο Λονδίνο».

Ο ίδιος δέχτηκε απειλές για τη ζωή του όχι από Κούρδους διακινητές, αλλά από Αλβανούς που είτε είχαν κάποια σχέση με τη διακίνηση είτε συμμετείχαν στις διαδρομές αυτές ως παράνομοι μετανάστες.

«Πολιτικές από Βρετανούς για το Κούκεσι της Αλβανίας»

Ο Ολσιάν Λάσκαϊ, αρχισυντάκτης ειδήσεων στη δημόσια τηλεόραση της Αλβανίας, μιλώντας στο Documento για το θέμα επισήμανε: «Η αλβανική κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Βρετανίας για να παρεμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση μέσω φουσκωτών σκαφών και φορτηγών. Οι βρετανικές αρχές έχουν θεσπίσει μια σειρά από πολιτικές για την περιοχή της πόλης Κούκεσι στην Αλβανία, καθώς οι περισσότεροι Αλβανοί που μεταναστεύουν στη Βρετανία προέρχονται από την περιοχή εκείνη. Προσπαθούν δηλαδή να δημιουργήσουν πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο ώστε να έχουν λόγους να παραμείνουν και να μην κατευθυνθούν προς τη Βρετανία».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Βρετανία κατηγόρησε την Αλβανία πως δεν λαμβάνει αρκετά αυστηρά μέτρα αναφορικά με την παρεμπόδιση παράνομων μεταναστών ώστε Αλβανοί μέλη της μαφίας να μπορούν εύκολα να πάνε στη Βρετανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter