Της στραβής προανακριτικής της φταίνε οι μάρτυρες

Της στραβής προανακριτικής της φταίνε οι μάρτυρες
Ο Αντώνης Λιανός διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς περί ενδιαφέροντος των Χούρι για εμπλοκή στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ο Κυριάκος Τόμπρας είχε ξεκαθαρίσει ότι ήταν ο μοναδικός διαμεσολαβητής ανάμεσα στις δύο πλευρές και ανάγκασε τη ΝΔ να εγκαταλείψει τα περί διαμεσολάβησης του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής

Τα πυρά και τα υποτιμητικά σχόλια βουλευτών της ΝΔ δέχτηκε ο οικονομικός διευθυντής της CCC και μάρτυρας της προανακριτικής Αντώνης Λιανός, ο οποίος πρόσθεσε τη δική του ψηφίδα στην αποδόμηση της «Καλογριτσιάδας». Παρά τα διαπιστευτήρια συμπάθειας και αναγνώρισης στον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό από τον Θάνο Πλεύρη, αρκετά μέλη της πλειοψηφίας δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους βλέποντας το «ξήλωμα» του κατηγορητηρίου ενάντια στον Νίκο Παππά να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Κι αυτό γιατί τα τερτίπια του απρόβλεπτου εργολάβου σε συνδυασμό με τις καταθέσεις των τριών –έως τώρα– μαρτύρων έφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που ανέμεναν στη συμπολίτευση.

Μέχρι στιγμής ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Χρήστος Καλογρίτσας στέλνει εξώδικα ή αναβάλλει την εξέτασή του. Πότε αναρρώνει από το εμβόλιο και πότε βρίσκεται σε καραντίνα. Ο πρώτος μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας ξεκαθάρισε ότι ήταν ο μοναδικός διαμεσολαβητής ανάμεσα στις δύο πλευρές, αναγκάζοντας τη ΝΔ να εγκαταλείψει τα περί διαμεσολάβησης του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο επόμενος, ο συνεργάτης του ιδιοκτήτη της Τοξότης Χρήστος Νικολάου, το μόνο που εισέφερε ήταν η κοινή παρουσία των Ν. Παππά και Τάκη Θεοδωρικάκου στην κοινωνική εκδήλωση στην οικία Καλογρίτσα, επιβεβαιώνοντας με τα λόγια του την ανάγκη ικανοποίησης του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κλήτευση του τέως υπουργού Εσωτερικών και κουμπάρου του Χρ. Καλογρίτσα. Ο Αντ. Λιανός αποσαφήνισε –μεταξύ άλλων– πως η κεφαλή της εταιρείας Σάμερ Χούρι δεν ενδιαφερόταν να επενδύσει στο τηλεοπτικό τοπίο, παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων.

Κανένας τους δεν θέλησε να αποκωδικοποιήσει τι εστί «White House», ενώ τα αποκαλυπτήρια της «White Porscha» έγιναν με τρόπο που έκανε τους βουλευτές της ΝΔ –και δη τον Δημήτρη Μαρκόπουλο– να… μαρσάρουν. Ως προς το Documento, αυτό δεν αποτελεί καν μέρος των εργασιών της επιτροπής.

«Φιάσκο-παρωδία» λοιπόν η προανακριτική, όπως εύστοχα είχε προφητεύσει στο εξώδικό του ο άλλοτε αφερέγγυος για τη ΝΔ εργολάβος με τα βοσκοτόπια.

 

Η προκαταβολή των €3 εκατ.

Το στέλεχος της CCC φέρεται να υποστήριξε ενώπιον της επιτροπής ότι τα 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην εταιρεία Τοξότης στο πλαίσιο υπεργολαβίας. Συγκεκριμένα, φέρεται να μίλησε για συμφωνία που αφορούσε παροχή ηλεκτρομηχανολογικών μελετών για το έργο Al Zahia City Center Mall στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν αρνήθηκε δε ότι το ποσό αυτό αποτέλεσε προκαταβολή της CCC προς την Τοξότης, προσθέτοντας με νόημα: «Οταν ένας εργολάβος χτίζει το σπίτι σας και του δίνετε προκαταβολή δεν είστε σίγουρος ότι ο εργολάβος που του δώσατε την προκαταβολή θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να αγοράσει τα υλικά για το σπίτι σας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της προκαταβολής που του δώσατε για να κάνει μια δικιά του επένδυση. Είναι υποχρεωμένος όμως να τα αποπληρώσει».

Κατά τις πληροφορίες, στις επίμονες ερωτήσεις των μελών της πλειοψηφίας για τις εσπευσμένες διαδικασίες αποδέσμευσης των 3 εκατ. ευρώ προς μια εταιρεία με την οποία η CCC δεν είχε συνεργαστεί ξανά, ο Αντ. Λιανός αντέτεινε αφενός ότι αυτού του είδους η πρακτική είναι συνηθισμένη για ένα «κατασκευαστικό μεγαθήριο» με κύκλο εργασιών 5 δισ. ευρώ, αφετέρου πως η εταιρεία συζητούσε έργα σε Βαλκάνια και Ευρώπη με τον ιδιοκτήτη της Τοξότης.

 

«Πες του ότι δεν ενδιαφερόμαστε»

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς περί ενδιαφέροντος των Χούρι για εμπλοκή στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Αντ. Λιανός ήταν κατηγορηματικός. «Η CCC δεν ενδιαφερόταν» φέρεται να απάντησε, ενώ αποκάλυψε τι του αποκρίθηκε ο Σ. Χούρι όταν τον ενημέρωσε ότι ο Κυρ. Τόμπρας του είχε προωθήσει –μετά τον διαγωνισμό– το business plan του καναλιού Καλογρίτσα: «Πες του ότι δεν ενδιαφερόμαστε». Ο μάρτυρας δεν σταμάτησε εκεί, επισημαίνοντας πως «εμείς ως εταιρεία δεν έχουμε τηλεοπτικό σταθμό στον Λίβανο. Δεν έχουμε τηλεοπτικό σταθμό από εκεί που ξεκινήσαμε και ξαφνικά, από το 1978 που είναι η εταιρεία, θα ξύπναγε ένα πρωί ο Σάμερ και θα έλεγε: “Θέλω να κάνω τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα”;».

Εξήγησε δε ότι μια εταιρεία του βεληνεκούς της CCC δεν μπορεί να εμπλακεί σε τέτοιου είδους πρότζεκτ χωρίς να έχει εκ των προτέρων το business plan και χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις υπηρεσίες εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών. Μάλιστα τόνισε ότι αν η λιβανέζικη εταιρεία ενδιαφερόταν, τότε δεν θα είχε απορρίψει την εγγυητική επιστολή που ζητούσε ο Χρ. Καλογρίτσας και η οποία ανέφερε την εταιρεία του γιου του που διεκδίκησε την τηλεοπτική άδεια.

 

Το… μαρσάρισμα της «White Porscha»

Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής για το «White House», ο μάρτυρας απάντησε ακαριαία: «Ελα ντε!». Ωστόσο ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός για την… κωδική ονομασία «White Porscha». Κάτι που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να τον χαρακτηρίσουν αναξιόπιστο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο έντονος διάλογος είχε ως εξής:

Μπαρτζώκας: Το «White Porsche». Αυτό το έχετε ακούσει; Το θυμάστε;

Λιανός: Το έχω ακούσει.

Μπαρτζώκας: Είναι αυτοκίνητο;

Λιανός: Porsche είναι αυτοκίνητο. Είναι με αμερικανική προφορά. Ο Φουάντ Χούρι ζούσε 21 χρόνια στις ΗΠΑ. Αγόρασε και έχει λευκή Porsche.

Τσαβδαρίδης: Δηλαδή μας λέτε ότι είναι Porsche; Αυτό μας λέτε;

Λιανός: Εγώ έτσι το καταλαβαίνω. Ξέροντας αγγλικά και πώς πολλοί Αμερικανοί μιλάνε για την Porsche, τη λένε «Porscha».

Μαρκόπουλος: Σοβαρολογείτε; Κύριε μάρτυρα, δεν μιλάτε σε αδαείς. Ειρωνείες και ερμηνείες τέτοιου τύπου να κάνετε για εσάς.

Κελέτσης: Μισό λεπτό, σταματήστε!

Μαρκόπουλος: Δεν ανεχόμαστε προσβολές από τον κάθε μάρτυρα.

Τζάκρη: Προστατέψτε τον μάρτυρα! Επειδή αυτά που λέει δεν αρέσουν στον κ. Μαρκόπουλο…

 

 

 

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ο Αντώνης Λιανός διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς περί ενδιαφέροντος των Χούρι για εμπλοκή στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ο Κυριάκος Τόμπρας είχε ξεκαθαρίσει ότι ήταν ο μοναδικός διαμεσολαβητής ανάμεσα στις δύο πλευρές και ανάγκασε τη ΝΔ να εγκαταλείψει τα περί διαμεσολάβησης του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter