Titan: «Ο χειριστής ήταν προσηλωμένος στην ασφάλεια», λέει ο συνιδρυτής της OceanGate

Titan: «Ο χειριστής ήταν προσηλωμένος στην ασφάλεια», λέει ο συνιδρυτής της OceanGate

Ο συνιδρυτής της OceanGate Expeditions, στην οποία ανήκε το υποβρύχιο Titan που διαλύθηκε εξαιτίας καταστροφικής αποσυμπίεσης κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, υπογράμμισε σήμερα πως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Στόκτον Ρας – ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους τέσσερις επιβαίνοντες – ήταν σχολαστικός σε θέματα ασφαλείας και διαχείρισης κινδύνων.

Ο Γκιγιέρμο Σενλάιν ίδρυσε την OceanGate μαζί με τον Στόκτον Ρας το 2009, αλλά αποχώρησε το 2013 διατηρώντας ένα μικρό ποσοστό των μετοχών. Ο Στόκτον Ρας ήταν ο κυβερνήτης του Titan στη μοιραία αποστολή που ξεκίνησε την Κυριακή και κατέληξε σε τραγωδία.

«Ο Στόκτον ήταν ένας από τους πιο διορατικούς διαχειριστές κινδύνων που έχω συναντήσει. Απέφευγε το ρίσκο. Είχε βαθύτατη επίγνωση των κινδύνων μιας αποστολής στα βάθη του ωκεανού και ήταν προσηλωμένος στην ασφάλεια», δηλώνει ο Σενλάιν στο πρακτορείο Reuters.

Ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του βαθυσκάφους Titan προέκυψαν το 2018 στη διάρκεια συμποσίου με ειδικούς του κλάδου και έπειτα από αγωγή που κατέθεσε πρώην στέλεχος της OceanGate, η οποία διευθετήθηκε λίγους μήνες αργότερα.

Ο Σενλάιν τονίζει ότι εμπιστευόταν απολύτως τον Ρας, παρότι «υπήρχαν διαφωνίες» ορισμένες φορές. «Πιστεύω ότι κάθε καινοτομία του είχε δύο στόχους: Αφενός να διευρύνει τη δυνατότητα εξερεύνησης στα βάθη των ωκεανών και αφετέρου να το πετύχει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια», είπε στο Reuters.

Η έλλειψη πιστοποίησης δεν συνεπάγεται πως δεν υπάρχει ασφάλεια, υποστηρίζει ο Σενλάιν, ο οποίος προτρέπει τον κόσμο να μην κάνει εικασίες και να περιμένει το επίσημο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του δυστυχήματος.

Παρά την τραγωδία, θεωρεί πως είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα να συνεχίσει να εξερευνά τα βάθη των ωκεανών, υποστηρίζοντας ότι αυτός θα ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων. «Αφού διαπιστώσουμε τα λάθη που έγιναν, ας μάθουμε από αυτά και ας πάμε ξανά εκεί κάτω», λέει ο Γκιγιέρμο Σενλάιν.

Πηγή: Reuters, AFP

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter