Titane: Η κινηματογραφική τόλμη της Ζουλιά Ντικουρνό αναδεικνύει την ελευθερία και τη σεξουαλικότητα

Titane: Η κινηματογραφική τόλμη της Ζουλιά Ντικουρνό αναδεικνύει την ελευθερία και τη σεξουαλικότητα

«Oι γυναίκες φέτος δώσαμε κάποιες οφειλόμενες απαντήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ζουλιά Ντικουρνό αναφερόμενη στην Κλόι Ζάο με το «Nomadland», στην Όντρεϊ Ντιβάν στο Φεστιβάλ Βενετίας με το «Happening» και στην Αλίνα Γκριγκόρε στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν με το «Blue Moon».

«Όταν βρίσκομαι αντιμέτωπη με στερεότυπα», λέει η Γαλλίδα σκηνοθέτης Ζουλιά Ντικουρνό, «προσπαθώ να τα σκοτώσω». Αυτό το έκανε σίγουρα τον περασμένο Ιούλιο, κερδίζοντας το κορυφαίο βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών. Ο «Χρυσός Φοίνικας», πιο σεβαστό βραβείο στον κινηματογράφο μακριά από τα έντονα φώτα του Χούλιγουντ, τιμά ταινίες που προάγουν τη γλώσσα του κινηματογράφου και ρίχνουν φως στα πιο υψηλά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η ταινία «Titane» της Ντικουρνό απέσπασε το χειροκροτήματα της κριτικής επιτροπής, ενώ είναι η μόλις η δεύτερη φορά που γυναίκα σκηνοθέτιδα παίρνει το βραβείο σκηνοθεσίας, μετά την Τζέιν Κάμπιον το 1993 με την ταινία «The Piannο».

Η Ντικουρνό τόνισε στον Guardian:

«Ελπίζω να μην χρειαστούν άλλα 28 χρόνια για να κερδίσει γυναίκα ένα τέτοιο βραβείo.»

Το «Titane» αποτελεί ωδή στη σεξουαλικότητα, στην ελευθερία και την νεανική διεκδίκηση, με τρόπο ωμό, πηγαίνοντας την ταυτότητα πολύ πιο πέρα από τα αναμενόμενα όριά της. Σουρεαλισμός, ρεαλισμός, φαντασίωση και πραγματικότητα διαπλέκονται με μαεστρία από την Ντικουρνό, που βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της με αυτή την ταινία, ξεπερνώντας ταμπού που αφορούν το φύλο και τους οικογενειακούς ρόλους, ορίζοντας την ανθρώπινη ταυτότητα ως μια απόλυτα σωματική εμπειρία.

Πηγή: www.rosa.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter