Τίτλοι τέλους για τη Χρυσή Αυγή

Τίτλοι τέλους για τη Χρυσή Αυγή

Η Δικαιοσύνη αποδόθηκε. Υστερα από δώδεκα μέρες διαδικασίας επί της απόφασης η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής έριξε αυλαία, στέλνοντας στη φυλακή τον Νίκο Μιχαλολιάκο και πρωτοκλασάτα στελέχη του. Οι σημαντικότερες στιγμές και οι άνθρωποι που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ιστορική δίκη.

Μετά την απόφαση του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών την περασμένη Πέμπτη επί του κομβικού ζητήματος των αναστολών, 39 από τους 57 καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής αποφασίστηκε να οδηγηθούν στη φυλακή. Επειτα από πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας τα θύματα και οι οικογένειές τους πήραν μια ανάσα δικαίωσης.

Όταν η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη κάθισε στην έδρα και ξεκίνησε να ανακοινώνει την απόφαση του δικαστηρίου για τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης είχε σηματοδοτηθεί και επίσημα το τέλος. Ενα τέλος που ήρθε όπως έπρεπε, με τα κάγκελα της φυλακής να υποδέχονται τους εγκληματίες ναζί. Ενας αγώνας που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 έμελλε να τελειώσει γεμίζοντας δάκρυα τα πρόσωπα εκείνων που σήκωσαν στις πλάτες τους για χάρη μιας ολόκληρης χώρας το βαρύ αυτό φορτίο.

Η δικαίωση της Μάγδας Φύσσα

Μπήκε στη δικαστική αίθουσα στις 20 Απριλίου 2015 και είναι σαν να βγήκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020. Ηταν πάντα εκεί, να δίνει κουράγιο στα θύματα και σε όλους όσοι πάλευαν για το δίκιο.

Εγινε σύμβολο κατά του ναζισμού υψώνοντας το ανάστημά της σαν τείχος αδιαπέραστο απέναντι στους φασίστες, ακόμη και όταν εκείνοι της επιτέθηκαν χυδαία, ακόμη και όταν η μεριά του κοινού από την πλευρά των ναζί εγκληματιών ήταν γεμάτη από τα τάγματα εφόδου και τους μπράβους της Χρυσής Αυγής και στην άλλη πλευρά ο κόσμος ήταν λιγοστός· εκείνη ήταν εκεί. Να τη βλέπουν. Να τη βλέπουν και να τη φοβούνται.

Στάθηκε βράχος μαζί με τον κ. Τάκη και την κόρη τους Ειρήνη. Αντίκρισαν το τέρας κατάματα και το νίκησαν. Αγκάλιασε τον πατέρα του δολοφονημένου Λουκμάν και μοιράστηκαν τον πόνο τους, έκατσε μαζί με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και λειτούργησε σαν φορτιστής που τροφοδοτούσε με ενέργεια, ελπίδα και πίστη όποιον την πλησίαζε. Οταν το δικαστήριο δεν είχε συνεδρίαση δεν επαναπαυόταν… Ηταν στο πλευρό όλων των θυμάτων στα εγκλήματα που συνδέονται με κίνητρα ρατσιστικά, σεξιστικά, με μίσος για καθετί διαφορετικό…

Η κ. Μάγδα δικαιώθηκε. Οπως είπε και η ίδια έξω από το εφετείο, μακάρι να ήταν και ο Παύλος εδώ να δικαιωνόταν κι αυτός.

Οι «εργατικές μέλισσες» ήταν πάντα εκεί

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να συμβεί αν δεν υπήρχαν αυτές οι… εργατικές μέλισσες: οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής. Με προσωπικό κόπο και χρόνο, με πολλή δουλειά και πάντα στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους ήταν πάντα εκεί. Πεντέμισι χρόνια έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους αμισθί απέναντι σε σχεδόν εκατό αρχικά δηλωθέντες δικηγόρους υπεράσπισης. Τα ονόματά τους θα μείνουν και αυτά χαραγμένα στην Ιστορία.

Την οικογένεια του Παύλου Φύσσα εκπροσώπησαν οι Χρύσα Παπαδοπούλου, Ελευθερία Τομπατζόγλου και Ανδρέας Τζέλης.

Τους Αιγύπτιους αλιεργάτες εκπροσώπησαν οι Θανάσης Καμπαγιάννης, Δημήτρης Ζώτος, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας.

Οι Αγγελος Βρεττός, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Τάκης Σαπουντζάκης, Αντώνης Αντανασιώτης, Μάνος Μαλαγάρης, Χάρης Στρατής και Ελένη Ζαφειρίου εκπροσώπησαν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Golden Dawn Watch: σπάζοντας το «μαύρο»

Κλείνοντας το μεγάλο αφιέρωμα του Documento στη δίκη της Χρυσής Αυγής αξίζει να υπενθυμίσουμε τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε όλα αυτά τα χρόνια το Golden Dawn Watch, τα μάτια και τα αυτιά της δίκης. Το Παρατηρητήριο της Δίκης της Χρυσής Αυγής έφερε σε πέρας το τιτάνιο έργο της καταγραφής και της άμεσης μετάδοσης ολόκληρης της δίκης μέσα από την ιστοσελίδα του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βοηθώντας έτσι πολίτες, δημοσιογράφους και ερευνητές να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη δίκη ανά πάσα στιγμή και κατά μία έννοια ανατρέποντας στην πράξη το αίτημα της υπεράσπισης –που έγινε δεκτό– να μην καταγραφεί με οπτικοακουστικά μέσα η ιστορική δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Η συντονιστική επιτροπή αποτελούνταν από τους Κωστή Παπαϊωάννου, Ελευθερία Κουμάντου, Λευτέρη Παπαγιαννάκη, Ιωάννα Μεϊτάνη, Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, Αντώνη Μπούγια (aka @ypopto_mousi). Οι παρατηρητές (δικηγόροι) ήταν οι Ντομινίκ Αρβανίτης, Δάφνη Καραγιάννη, Στεύη Κίτσου, Δάφνη Κωστούλα, Κωνσταντίνα Γεωργοπούλου. Σε όλους αυτούς οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ ως κοινωνία και ως πολίτες αυτής της χώρας. Ευχαριστούμε λοιπόν από τα βάθη της καρδιάς μας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μόνιμη ενασχόληση της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταδίκη της οργάνωσης.

Από το «ένοχοι» έως τη φυλακή

Στις 22 Οκτωβρίου το δικαστήριο είπε την τελευταία του λέξη για το ναζιστικό κόμμα ύστερα από ρεκόρ συνεδριάσεων

Σχεδόν έναν μήνα μετά την τελευταία διακοπή το δικαστήριο επανήλθε για να ανακοινώσει την απόφασή του. Οι περισσότεροι ίσως πίστευαν ότι αυτή η μέρα θα ήταν και το τέλος της δίκης, όμως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε αφού το πολυπόθητο «λύεται η συνεδρίαση» ακούστηκε δώδεκα μέρες μετά, γεγονός που καταγράφεται ως ρεκόρ συνεδριάσεων για την έκδοση δικαστικής απόφασης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας αποτελούμενο από την πρόεδρο της έδρας Μαρία Λεπενιώτη και τους τακτικούς δικαστές εφέτες Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέα Ντόκο είπε την τελευταία λέξη.

7 Οκτωβρίου

Ενοχοι. Οι ναζί της Χρυσής Αυγής δέχονται το πρώτο χτύπημα της Δικαιοσύνης εν μέσω πανηγυρικών ιαχών από ένα συγκεντρωμένο αντιφασιστικό πλήθος που όμοιό του δεν έχει δει η Αθήνα την τελευταία δεκαετία. Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να αγνοήσει την εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υποστηρίξει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να αθωωθούν, πλην βεβαίως του Γιώργου Ρουπακιά.Η λέξη «ένοχος» για κάθε μέλος του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, για όλους τους πρώην βουλευτές της ΧΑ και όχι μόνο ακούστηκε από τα χείλη της Μ. Λεπενιώτη σκορπώντας ρίγη ενθουσιασμού και συγκίνησης μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ταυτόχρονα η ΕΛΑΣ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη διαλύει με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς λόγο τη συγκέντρωση των 60.000 αντιφασιστών μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Ολα αυτά όμως έχουν μικρή σημασία. Από τις 7 Οκτώβρη 2020 η Χρυσή Αυγή είναι κι επισήμως αυτό που όλοι ξέραμε: μια εγκληματική οργάνωση.

8-9 Οκτωβρίου

Η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου προκαλεί αίσθηση απομακρυνόμενη από την αρχική της πρόταση και υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να προτείνει ελαφρυντικά για ανθρώπους που το δικαστήριο έχει καταδικάσει με μια τόσο βαριά κατηγορία και προκαλεί (πρώτη φορά) οργή στους συνηγόρους υπεράσπισης που την εγκαλούν για τη θέση της. Ομως οι αντιδράσεις της υπεράσπισης πιάνουν τόπο. Στις 9 Οκτωβρίου, σε μια πρωτοφανή κίνηση στα δικαστικά δεδομένα, η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου παίρνει εκ νέου τον λόγο, απολογείται για τη στάση της, δηλώνει «φρονηματικά» ότι «δεν λιγοψύχησε» και ότι παραμένει «πιστή» στην αρχική της πρόταση περί αθωότητας των κατηγορουμένων χρυσαυγιτών.

12 Οκτωβρίου

Παρακολουθήσαμε μια κακοπαιγμένη παράσταση Λαγού – Πλεύρη. Κατά 24 ώρες κατόρθωσε να καθυστερήσει τη διαδικασία ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός μέσα από το κακοπαιγμένο σόου που ανέβασε στο εφετείο με συμπρωταγωνιστή τον γνωστό για τις αντισημιτικές του θέσεις Κωνσταντίνο Πλεύρη.

Ο Λαγός διόρισε τον Κ. Πλεύρη, ο οποίος κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλης της σύνθεσης του δικαστηρίου (πλην της εισαγγελίας). Χρειάστηκε διαδικασία μιας ολόκληρης ημέρας προτού επανέλθουν στην έδρα με ανανεωμένη ισχύ (το αίτημα εννοείται ότι απορρίφθηκε) η Μαρ. Λεπενιώτη, η Γεσθ. Τσουλφόγλου και ο Ανδρ. Ντόκος. Λίγο πριν από το περιστατικό με τον Λαγό το δικαστήριο είχε ανακοινώσει την απόφασή του επί των ελαφρυντικών, δεχόμενο να χορηγηθούν σε μόλις 14 από τους 57 καταδικασθέντες.

14 Οκτωβρίου

Ανακοινώνονται οι ποινές στους καταδικασθέντες. Με 13 χρόνια κάθειρξης τιμωρήθηκαν οι επτά της διευθυντικής ομάδας, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης εν μέσω έντασης αφήνουν να διαρρεύσει ότι οι χρυσαυγίτες θα παρουσιάσουν μάρτυρες για να ενισχύσουν την προσπάθειά τους να λάβουν αναστολές.

15-16 Οκτωβρίου

Αναστολές και παρακάλια: τις επόμενες μέρες η διαδικασία μετατρέπεται σε ένα ατέλειωτο αφιέρωμα «κλάψας». Οι χρυσαυγίτες κουβαλούν στο δικαστήριο ηλικιωμένους γονείς, συζύγους και φίλους προκειμένου να πείσουν το δικαστήριο ότι απέναντί του δεν έχει μέλη και στελέχη μιας εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης με τάγματα εφόδου που στοχοποιούσε μετανάστες, εργάτες, γυναίκες, αριστερούς, ομοφυλόφιλους και καλλιτέχνες αλλά οικογενειάρχες που έκαναν ένα «στιγμιαίο λάθος». Γνήσιους πατριώτες που θέλουν μόνο το καλό του διπλανού τους. Το αν θα το κατάφερναν θα φαινόταν μια εβδομάδα αργότερα.

19 Οκτωβρίου

Η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου μέσα από την πρότασή της επί των αναστολών δείχνει έμπρακτα αυτό που είχε δηλώσει δέκα μέρες νωρίτερα: παραμένει «πιστή» στη γραμμή της και «δεν λιγοψυχά». Ετσι προτείνει την αναστολή των ποινών όλων των κατηγορουμένων πλην του Γ. Ρουπακιά, που έτσι ή αλλιώς δεν γινόταν διαφορετικά, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός της αίθουσας. Η πολιτική αγωγή με πύρινες δηλώσεις χαρακτηρίζει την Οικονόμου «εισαγγελέα υπεράσπισης».

20 Οκτωβρίου

Γίνεται ακόμη πιο σαφής η ολική ρήξη μεταξύ του προεδρείου και της εισαγγελέα. Η Μαρ. Λεπενιώτη «αδειάζει» δημοσίως την κ. Οικονόμου επί έδρας σε μια πρωτοφανή σύγκρουση, ζητώντας διευκρινίσεις επί του σκεπτικού της εισαγγελέα. Η Οικονόμου όμως επέμεινε: «Αναστολές σε όλους» παρά την αποκάλυψη ότι είχε… ξεχάσει περιστατικά που έφραζαν τον δρόμο για την αναστολή, όπως π.χ. στην περίπτωση Λαγού, ο οποίος είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

21 Οκτωβρίου

Την τελευταία απέλπιδα προσπάθεια καθυστέρησης της απόφασης ανέλαβε να υλοποιήσει ο Ηλίας Κασιδιάρης. Με μεγαλοστομίες για παρουσίαση νέων στοιχείων που εμπλέκουν την κυβέρνηση Σαμαρά (λες και δεν ήταν γνωστό) επιχείρησε να αποπροσανατολίσει, καταλήγοντας φυσικά στo ότι είναι αθώος και ότι η δίωξη είναι πολιτική και ατιμάζει την προσωπικότητά του.

22 Οκτωβρίου

Η ιστορία γράφηκε: ο Νίκος Μιχαλολιάκος και όλη η διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή. Οι παρόντες στο εφετείο χρυσαυγίτες συλλαμβάνονται επιτόπου κάτω από έντονες αποδοκιμασίες. Τα στελέχη που κάποτε σκορπούσαν τρόμο τώρα τρέχουν στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών τους για να παραδοθούν και να δείξουν «καλή διαγωγή». Ο Μιχαλολιάκος φτάνει στη ΓΑΔΑ με την κόρη του Ουρανία να κάνει επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Ο Χρήστος Παππάς είναι εξαφανισμένος και δηλώνει μέσω συνηγόρου ότι δεν σκοπεύει να εκτίσει την ποινή του, τουλάχιστον όχι άμεσα.

23 Οκτωβρίου

Γράφτηκε το τέλος: η εγκληματκή οργάνωση οδηγείται στις φυλακές…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter