Τίτλοι τέλους για την τελευταία δημοκρατική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ

Τίτλοι τέλους για την τελευταία δημοκρατική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ

Η μεγαλύτερη εφημερίδα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ σταματά να κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή από την Πέμπτη 24 Ιουνίου, ενώ η ηλεκτρονική της εκδοχή από το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιουνίου. Το κλείσιμο της εφημερίδας αυτής, που αναμείγνυε πιπεράτα κουτσομπολιά με έρευνες για σημαίνοντα πρόσωπα, θεωρείται ότι είναι η χαριστική βολή στην ελευθερία του Τύπου για την πόλη.

«Ευχαριστούμε όλους τους αναγνώστες, συνδρομητές, διαφημιζόμενους και κατοίκους του Χονγκ Κονγκ για 26 χρόνια τεράστιας αγάπης και υποστήριξης. Εδώ λέμε αντίο, να προσέχετε», έγραψε η εφημερίδα σε ένα διαδικτυακό άρθρο της.

Αν και θεωρείται «ελαφρύ» Μέσο, το ταμπλόιντ αποτέλεσε φάρο ελευθερίας της έκφρασης για την ευρύτερη περιοχή, και διαβαζόταν από αντιφρονούντες και την πιο φιλελεύθερη κινεζική διασπορά. Ο ιδιοκτήτης της, Τζίμι Λάι, κρατείται από τον Δεκέμβριο με τις κατηγορίες για συμμετοχή σε παράνομες συναθροίσεις, οι οποίες προέκυψαν από διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Την προηγούμενη Πέμπτη, περίπου 500 αστυνομικοί έκαναν έφοδο στα γραφεία της εφημερίδας με την δικαιολογία ότι τα ρεπορτάζ παραβίαζαν το νέο νόμο εθνικής ασφάλειας της πόλης, που ποινικοποιεί οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της κεντρικής κυβέρνησης, στο Πεκίνο.

Η έφοδος αυτή δεν ήταν η πρώτη που υπέστη η εφημερίδα. Περίπου 200 αστυνομικοί εισέβαλαν στην αίθουσα ειδήσεων της εφημερίδας τον Αύγουστο του περασμένου έτους, όταν ο Λάι συνελήφθη για υποψία συμμαχίας με ξένες δυνάμεις.

Και στις δύο περιπτώσεις, η εφημερίδα αύξησε την έντυπη έκδοσή της στις 500.000 την επόμενη ημέρα από τους συνηθισμένους 80.000, αφού οι πολίτες έκαναν ουρά σε περίπτερα για να αγοράσουν την εφημερίδα για να δείξουν τον θυμό τους για την καταστολή. Αναφορές κάνουν λόγο ότι η Apple Daily αναμένεται να τυπώσει ένα εκατομμύριο φύλλα την Πέμπτη.

Η επιδρομή θεωρήθηκε ως η πιο άμεση επίθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ από τότε που το Πεκίνο ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης το 1997.

Ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε στην πόλη πέρυσι ήταν η πρώτη σημαντική κίνηση του Πεκίνου που έβαλε το Χονγκ Κονγκ σε πιο αυταρχικό δρόμο. Οι υποστηρικτές του νόμου αναφέρουν ότι έχει αποκαταστήσει τη σταθερότητα μετά από μήνες βίαιων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. Ωστόσο, αυτό που επετεύχθη στην πραγματικότητα είναι η καταστολή των αντιφρονούντων.

Η Apple Daily, η οποία δημοσιεύεται από την Next Digital και απασχολεί εκατοντάδες δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η απόφαση να κλείσει «βασίστηκε σε θέματα ασφάλειας των εργαζομένων και εργατικού δυναμικού». Από την επιδρομή, η εφημερίδα υπέστη μαζικές παραιτήσεις και ολόκληρα τμήματα έπρεπε να κλείσουν.

Επίσης, η απόφαση ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία της έχουν παγώσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην πληρωμή των εργαζομένων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter