Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Τίτλοι τέλους για τον θρύλο των Μικρών Κυκλάδων "Σκοπελίτη"

Και ποιος δεν έχει ταξιδέψει με τον Σκοπελίτη για να πάει από τη Νάξο στα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα, την Ηρακλειά και την Αμοργό;Το θρυλικό καραβάκι των Μικρών Κυκλάδων που το «φοβήθηκε» η θάλασσα... σταματάει τα ταξίδια του.

Και ποιος δεν έχει ταξιδέψει με τον Σκοπελίτη για να πάει από τη Νάξο στα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα, την Ηρακλειά και την Αμοργό;Το θρυλικό καραβάκι των Μικρών Κυκλάδων που το «φοβήθηκε» η θάλασσα... σταματάει τα ταξίδια του.

Ο Σκοπελίτης που καθημερινά, από το 1956, εξυπηρετούσε τα άγονα νησιά των Κυκλάδων και γι’ αυτήν ακριβώς την προσφορά του τον τίμησαν οι τοπικοί δήμοι, κοινότητες και σύλλογοι, σταματάει τα δρομολόγια του. Tο θρυλικό καραβάκι, του καπετάν Μήτσου θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι στις 31 του ερχόμενου Οκτώβρη και μετά θα αποσυρθεί, σύμφωνα με το naxospress.gr.

Η εταιρία Small Cyclades Lines της οικογένειας Σκοπελίτη, αναζητά την επόμενη ημέρα, ώστε να παραμείνει στη γραμμή με νέο πλοίο. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που περνά από πατέρα σε γιο και σήμερα τη διαχειρίζεται ένας από τους καπετάνιους του πλοίου, ο Γιάννης Σκοπελίτης.

Το θρυλικό πλέον πλοίο της Small Cyclades Lines, που έγινε έως και τραγούδι, το 2013 τιμήθηκε από τη Lloyd’s ως η «ακτοπλοϊκή εταιρεία της χρονιάς».

Ότι κι εάν πει κανείς για το Express Scopelitis είναι λίγο… Έγινε μαντινάδα: «Φουρτούνα έπιασε ο καιρός, το κύμα αγριεύει, / όλα τα πλοία δέσανε, μα ένα ταξιδεύει. / Ο "Σκοπελίτης" είναι αυτός που κύμα δεν τον πιάνει / και έχει για καπετάνιο του πάντα εσένα, Γιάννη». Υπάρχει ακόμη και ως αναφορά στο βιβλίο «Άμφια της σμέρνας» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

Χαρακτηρίζεται ως «Δώρο Θεού» για τους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων. Αποτέλεσε για χρόνια το ταχυδρομείο, το ιατρείο.. το ... οξυγόνο ζωής.

Από τις 27 Μαρτίου έχει επιστρέψει και πάλι στα τακτικά του δρομολόγια. Όμως, πλέον υπάρχει το τέλος στη διαδρομή του. Κι αυτό είναι η 31η Οκτωβρίου του 2017… Οι πληροφορίες που ήρθαν από την Αθήνα χθες δεν άφησαν αμφιβολία. Ο χρόνος είναι ανίκητος. Και το πλοίο που έχει αγγίξει τα όρια του μύθου λόγω της όλης ατμόσφαιρας που υπάρχει γύρω του φτάνει στο τέλος της σχέσης του με τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων… Μετά από 30 και κάτι χρόνια… Οι νόμοι είναι σκληροί, αλλά είναι νόμοι.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.