Τίτλοι τέλους της Εξεταστικής για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα

Τίτλοι τέλους της Εξεταστικής για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα

Έριξε την αυλαία η ΝΔ στην πρώτη Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε από την αντιπολίτευση για να διερευνήσει πολιτικές ευθύνες υπουργών χωρίς να κληθεί έστω ένα ερευνώμενο πολιτικό πρόσωπο για κατάθεση. Με fast-track διαδικασίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μαρτυρικών καταθέσεων, με τον Γιάννη Ραγκούση να αποδίδει την ευθύνη των πρωτοφανών χειρισμών της πλειοψηφίας προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τη λήξη της πολύωρης κατάθεσης του τελευταίου μάρτυρα και γενικού διευθυντή της OpinionPoll, Ζαχαρία Ζούπη, ο κ. Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε την ολοκλήρωση του κύκλου μαρτυρικών καταθέσεων και πρόσθεσε πως αναμένονται τα υπομνήματα τριών ακόμα προσώπων που κλήθηκαν και δεν μπορούσαν να δώσουν το «παρών» στην Επιτροπή. Πρόκειται για τους εκπροσώπους των Common View, Bridging Europe και Edelman. «Προτείνω σε έναν μήνα από τώρα τα κόμματα να καταθέσουν τα πορίσματά τους» κατέληξε.

Στον αντίποδα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δηκτικά την κατάσταση που επικράτησε στην Επιτροπή με ευθύνη της πλειοψηφίας. «Φτάσαμε στο σημείο να καλούμε άλλον μάρτυρα και άλλος να έρχεται» είπε, συμπληρώνοντας ότι το κρίσιμο αντικείμενο της έρευνας της Εξεταστικής δεν μπόρεσε να διερευνηθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, ήταν η σημερινή κατάθεση του Ζ. Ζούπη, ο οποίος δεν μπορούσε να απαντήσει για τα ζητήματα που αφορούσαν τη Reposition Strategy και τις απευθείας αναθέσεις ύψους 270.000 ευρώ που έλαβε από εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κι όλα αυτά, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η πλειοψηφία δεν επέτρεψε την κλήση του ιδιοκτήτη των δύο εταιριών, Μιχάλη Διαμαντή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ραγκούσης στηλίτευσε την προστασία που παρείχαν οι βουλευτές της ΝΔ στους υπουργούς που εμπλέκονταν στις υποθέσεις που «διερεύνησε» η Επιτροπή και συγκεκριμένα στους Στ. Πέτσα, Β. Κικίλια, Θ. Σκυλακάκη, αλλά και στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Επανέλαβε δε ότι «κρίσιμα έγγραφα αποκρύπτονται από την Εξεταστική», συμπεραίνοντας πως «η συμπολίτευση κλείνει τη λειτουργία μιας ακρωτηριασμένης Επιτροπής χωρίς κρίσιμοι μάρτυρες να έχουν καταθέσει και έγγραφα να έχουν κατατεθεί» Κλείνοντας, επισήμανε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αλλά δεν πήρατε εσείς (σ.σ. το προεδρείο) και οι συνάδελφοι (της ΝΔ) την απόφαση, την πήρε προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης».

Αίσθηση προκάλεσε ότι η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παλιούρα – Παπακώστα, δεν πήρε -έστω για λόγους ευθιξίας ή υπεράσπισης του πρωθυπουργού- τον λόγο για να απαντήσει στον κ. Ραγκούση, με τον Γ. Κεφαλογιάννη να ανακοινώνει άρον άρον την ολοκλήρωση της διαδικασίας, διευκρινίζοντας πως στις 18 Ιανουαρίου θα συζητηθούν τα πορίσματα των κομμάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter