Το 2024 αφιερωματικό Έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Το 2024 αφιερωματικό Έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Για την προσφορά του στην Ελλάδα και τη στάση του στην αρπαγή των Γλυπτών από τον Έλγιν.

Τα εγκαίνια της έκθεσης “Ο Μπάυρον και η Ελλάδα” στο Μεσολόγγι, επέλεξε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για να ανακοινώσει την ανακήρυξη του 2024 σε Αφιερωματικό Έτος στον Λόρδο Βύρωνα”.

Διακόσια χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του επιφανέστερου φιλέλληνα, για την προσφορά του οποίου στη χώρα μας η υπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Η κάθοδος του Βύρωνα στην Ελλάδα και ο θάνατός του στο Μεσολόγγι, έδωσαν τεράστια δημοσιότητα στην εξέγερση των Ελλήνων και κινητοποίησαν την φωτισμένη Ευρώπη”.

Η κ. Μενδώνη τόνισε επίσης μια πολύ σημαντική διάσταση της κληρονομιάς του Μπάυρον στη χώρα μας: Την άμεση αντίδρασή του στην αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν. «Το πέρασμα του Βύρωνα από την Ελλάδα και το τέλος του εδώ τείνουν, πολύ φυσιολογικά, να επισκιάσουν ένα άλλο σημαντικότατο κομμάτι της αγάπης του για την Ελλάδα και της διαχρονικής κληρονομιάς του στους Έλληνες. Την εξαρχής εκδηλωθείσα αντίδρασή του στη βίαιη απόσπαση και αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα, από τον Έλγιν. Ποιος άλλος εκτός από τον Μπάυρον, αναρρωτήθηκε, θα μπορούσε “να συνηγορήσει με καλύτερο τρόπο υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα;”

Η ανακήρυξη του 2024 ως Αφιερωματικού Έτους στον Λόρδο Βύρωνα είναι ενας ελάχιστος φόρος τιμής, όπως είπε, για μια “διαχρονική φωνή δικαιοσύνης, τότε για την ανεξαρτησία μας, σήμερα για το δίκαιο αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter