Το 51% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας

Το 51% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας

Τι αποκαλύπτει δημοσκόπηση για τη διαχείριση του δεύτερου lockdown

Η απόφαση για εφαρμογή ενός νέου lockdown στις 7 Νοεμβρίου σηματοδότησε ένα ορόσημο στη συγκυρία της πανδημικής κρίσης, με επίδραση τόσο στις ατομικές όσο και στις συλλογικές διαθέσεις και αντιλήψεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Prorata διεξήγαγε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ έρευνα κοινής γνώμης (10-11 Νοεμβρίου 2020) για την αποτύπωση στάσεων των πολιτών σε αυτή τη συνθήκη. Η έρευνα αυτή έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης του Ιουλίου 2020 σχετικά με την αποτίμηση της εμπειρίας του πρώτου lockdown. 

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η απόφαση για το δεύτερο lockdown διαθέτει υψηλή αποδοχή στο 62% των ερωτώμενων, με τη διαφωνία να κινείται στο 37%. Ειδικότερα, με την εν λόγω απόφαση συμφωνεί το 65% των ανδρών και το 57% των γυναικών, ενώ στις ηλικίες 17-34 οι στάσεις είναι μοιρασμένες (49% και 50% αντίστοιχα) σε αντίθεση με τις άλλες δύο ηλικιακές κατηγορίες (35-54, 55+), που οι θετικές γνώμες είναι υψηλότερες. Ωστόσο, στην έρευνα του Ιουλίου είχε διαπιστωθεί υψηλά θετική αποτίμηση της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας (76%). 

Η εικόνα πλέον φαίνεται να μεταβάλλεται. Στην έρευνα του Νοεμβρίου το 51% των ερωτώμενων αξιολογεί αρνητικά, τόσο την υγειονομική όσο και την οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης. Οι ισχυρότερες αρνητικές αξιολογήσεις της υγειονομικής διαχείρισης προέρχονται από τους νέους (69%). 

Σε ό,τι αφορά το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα στης πανδημίας, το 80% τοποθετείται υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας και μόλις το 11% υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι τα αντίστοιχα ποσοστά το καλοκαίρι κινούνταν στο 88% και 7% αντίστοιχα. Η ελαφριά μείωση στο ποσοστό υπέρ του δημόσιου συστήματος ίσως συνδέεται με την υγειονομική επιδείνωση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πού οι πολίτες εντοπίζουν την κύρια ευθύνη για τη νέα έξαρση της πανδημίας. Από τη μία, λοιπόν, το 36% θεωρεί ως κύρια αιτία την έλλειψη ατομικής ευθύνης, από την άλλη, όμως, το 31% θεωρεί ως κύρια αιτία τη διαχείριση της κρίσης από την Πολιτεία και το 19% το «άνοιγμα» του τουρισμού. 

Σε ό,τι αφορά την ατομική ψυχολογία, στην έρευνα του Ιουλίου κυριαρχούσαν αισθήματα «αβεβαιότητας» (39%), «ανασφάλειας» (26%), «άγχους» (24%), «φόβου» (15%) αλλά και «ηρεμίας» (29%). Πλέον, κυριαρχούν η «αβεβαιότητα» (31%), με δεύτερη την «οργή» (26%), η οποία το καλοκαίρι βρισκόταν στην έκτη θέση (13%), δείγμα διαμόρφωσης μιας περισσότερο «επιθετικής» δυσαρέσκειας. Η «οργή», μάλιστα, είναι κυρίαρχο συναίσθημα στις γυναίκες (31%), και στους νέους (33%, μαζί με την αβεβαιότητα).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter