Το 81% των Ελλήνων λέει «όχι» στη Monsanto​ – Ακούει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΕΕ;

Το 81% των Ελλήνων λέει «όχι» στη Monsanto​ – Ακούει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΕΕ;

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου ψηφίζεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η πρόταση της Κομισιόν για 10ετή ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του ύποπτου για καρκινογένεση εντομοκτόνου Roundup​ της Monsanto.

Την ίδια ώρα που η Κομισιόν επιμένει στην ανανέωση της χρήσης του εντομοκτόνου της Monsanto​, μια νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας επιθυμούν την άμεση απαγόρευση της γλυφοσάτης.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δόθηκαν στη δημοσιότητα την ώρα που η συζήτηση στις Βρυξέλλες, εν μέσω ισχυρών πιέσεων από τον κολοσσό της βιοτεχνολογίας, βρίσκεται λίγο πριν το τέλος και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό της Ομάδας Καταναλωτών SumOfUs και αποκαλύπτει ότι το 81% των Ελλήνων πολιτών αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση της γλυφοσάτης και τάσσεται υπέρ μιας «άμεσης απαγόρευσης» όπως επίσης, το 80% των Γερμανών, το 79% των Γάλλων, το 84% των Ιταλών και το 77% των Πορτογάλων.

Οι πιέσεις που ασκούνται για την επαναδειοδότηση του επικίνδυνου εντομοκτόνου είναι πολύ ισχυρές και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκείται ισχυρό πρέσινγκ σε τέσσερις χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016, η Κομισιόν έδωσε 18μηνη παράταση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, με κάποιους περιορισμούς, παρά το γεγονός ότι μετά από έρευνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από το 2015 έχει κατατάξει την ουσία στις πιθανώς καρκινογόνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνει τώρα την 10ετή παράταση της κυκλοφορίας του εντομοκτόνου, απόφαση που αναμένεται περί τα τέλη του χρόνου και θα πρέπει να υποστηριχθεί από ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών. Η ενισχυμένη πλειοψηφία απαιτεί να δώσουν το πράσινο φως 16 κράτη μέλη που θα αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών, καταδεικνύει ότι 12 κράτη μέλη είναι υπέρ της ανανέωσης της αδειοδότησης, 12 δεν έχουν προς το παρόν ξεκάθαρη θέση και 4 είναι εναντίον της ανανέωσης.

Αν, τελικά, την Τετάρτη, περάσει η πρόταση της Κομισιόν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η απόφαση θα είναι τελική, πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως θα ανανεωθεί για τα επόμενα δέκα χρόνια η γλυφοσάτη. Αν δεν πιάσουν το 65%, τότε η Κομισιόν θα πρέπει να επανέρθει με νέα πρόταση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter