Στιγματισμένος από καιρό στην Αλβιώνα για τις προοδευτικές και θαρραλέες αναρτήσεις του, ο Γκάρι Λίνεκερ απολύθηκε από το κρατικό BBC το περασμένο Σαββατοκύριακο, για να μάθει να μην πιάνει στο ρυπαρό στόμα του τους γενοκτόνους. «Επιτέλους» ανέκραξαν με μια φωνή οι σιωνιστές, οι Ισραηλινοί, οι φιλοϊσραηλινοί, οι δεξιοί και οι αδέξιοι. «Μα, κι αυτός το παραξήλωσε» μουρμούρισαν οι τα φαιά φορούντες. «Εκανα ένα λάθος, αλλά έτσι κι αλλιώς ήταν καιρός να αποχωρήσω» δήλωσε ο ίδιος. «Ντροπή, αίσχος και όνειδος» ξεσπαθώνουν όσοι τάσσονται με το δίκαιο του παλαιστινιακού αγώνα. Στο περιθώριο της ιερής σταυροφορίας για τη Eurovision και για τις αγορασμένες ψήφους υπέρ του Ισραήλ, οι παράπλευρες απώλειες αυξάνονται και πληθύνονται. Ο πολύς Λίνεκερ αποδείχθηκε άμαχος πληθυσμός.
Δεν τον σήκωνε το κλίμα
Ο κύβος ερρίφθη όταν ο 65άχρονος Λίνεκερ –παλαίμαχος γκολτζής ολκής και κορυφαίος σχολιαστής του ποδοσφαίρου με ετήσια αμοιβή που έφτασε τα 2 εκατομμύρια ευρώ– αναδημοσίευσε ένα βίντεο με αντισημιτικό περιεχόμενο. Η λεπτομέρεια που ερέθισε τα αντανακλαστικά των Ισραηλινών ήταν το emoji ενός αρουραίου: «ποντίκια» αποκαλούσαν τους Εβραίους οι γενοκτόνοι ναζί του Αδόλφου Χίτλερ. «Ούτε που το πρόσεξα» απολογήθηκε ο Λίνεκερ, αφού πρώτα διέγραψε την ανάρτηση. «Δεν θα έκανα ποτέ εν γνώσει μου τέτοιο ποστάρισμα αντισημιτικού περιεχομένου. Λυπάμαι για την αναστάτωση που προκάλεσα και απολογούμαι ειλικρινά. Η παραίτηση φαίνεται να είναι το ενδεδειγμένο βήμα».
Του χρόνου και τη Eurovision
Η απόλυση του Λίνεκερ, που μετρούσε 25 χρόνια υπηρεσίας και έχαιρε καθολικής εκτίμησης, αμπαλαρίστηκε και πλασαρίστηκε ως «αποχώρηση κοινή συναινέσει». Πριν από μήνες ο ίδιος υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση (με μείωση αρμοδιοτήτων και αποδοχών) για αντικυβερνητική ανάρτηση σχετικά με το προσφυγικό. Η νέα σεζόν θα τον έβρισκε όχι στο «Match of the day», που έχει ταυτιστεί αναπόδραστα με το όνομά του, αλλά στην κάλυψη του Μουντιάλ 2026 και του Κυπέλλου Αγγλίας. Ηταν προφανές ότι το κλίμα δεν τον σήκωνε πια. Σύσσωμη η παλαιστινιακή κοινότητα τάχθηκε στο πλευρό του, ενώ το ξεφωνητό για το ΒΒC στα social media δεν έχει προηγούμενο. Στο Τελ Αβίβ βέβαια πανηγυρίζουν εκτοξεύοντας πυραύλους προς τη Γάζα. Ενα αγκάθι λιγότερο στον πόλεμο της soft power. Του χρόνου θα κερδίσουν και τη Eurovision.