Το ακροδεξιό ταγκό της ΝΔ

Το ακροδεξιό ταγκό της ΝΔ

Η απομάκρυνση Παπακώστα επιβεβαιώνει τον αρραβώνα Κυριάκου με τα ακραία στοιχεία

Φωτιά στα τόπια έβαλε η Κατερίνα Παπακώστα, με την επίθεση που εξαπέλυσε προς τον εκλεκτό του Μητσοτάκη, Άδωνη Γεωργιάδη. Η βουλευτής της ΝΔ κατάφερε μ΄ ένα σχόλιο 95 λέξεων, για τον… λαοπρόβλητο αντιπρόεδρο της ΝΔ, να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας και να «απελευθερώσει» όλα τα ακροδεξιά δαιμόνια.

«Αφού ευχηθώ Καλή Ανάσταση και στον Άδωνι, θέλω να τονίσω ότι η μέρα σήμερα είναι μεγάλη για τη Χριστιανοσύνη για να απασχολεί με τα θέματά του …επειδή όμως πιστεύει ότι, ως αντιπρόεδρος, βάλλεται, θα συμφωνήσω και θα του προτείνω το αυτονόητο …έως ότου κλείσει η εξεταστική τις εργασίες της να απεκδυθεί του θεσμού. Επίσης η παράταξη δίνει τις μάχες και δέχεται τις επιθέσεις, να τονίσω ότι εδώ διαφωνώ με την προσωπική αναφορά του… τέλος, κανείς δεν είναι πολυτιμότερος της παράταξης στην οποία έχουμε την παράδοση, ο βίος και τα έργα μας να μην την εκθέτουν…» έγραψε στη σελίδα της στο Facebook.

Η σπουδή του Κυριάκου να καλύψει πλήρως τον Γεωργιάδη και ταυτόχρονα να απομακρύνει την Παπακώστα από τη θέση του αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας, αποκάλυψε ότι για τον αρχηγό της ΝΔ είναι πιο σημαντική η συμμετοχή, στα εσωκομματικά δρώμενα, του ακροδεξιού Άδωνη από τα μετριοπαθή κεντροδεξιά στελέχη. Κι αυτή η «στρατηγική επιλογή» είναι φυσικό να βρίσκει κάθετα αντίθετους όσους επιμένουν στο αντι-ακροδεξιό πνεύμα του καραμανλισμού.

Τα επικίνδυνα αυτονόητα

Τι ακριβώς όμως ζήτησε η Παπακώστα και το πλήρωσε με ατιμωτική καθαίρεση; Να παραιτηθεί ο Άδωνης από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες της εξεταστικής για την Υγεία. Δηλαδή το αυτονόητο. Επειδή, όμως, επί εποχής Μητσοτάκη, ακόμα και τα αυτονόητα θεωρούνται επικίνδυνα και αντικομματικά, ο αρχηγός έσπευσε να στηρίξει τον Άδωνη και να καρατομήσει την Παπακώστα. Απόφαση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο κεντροδεξιό κομμάτι της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο άκουσμα της είδησης βγήκε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες και καθημερινός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή, ο Ευάγγελος Αντώναρος, και πήρε το μέρος της. “Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχα δώσει έναν από τους τέσσερις σταυρούς που δικαιούμαι ως ψηφοφόρος στην Β Αθηνών στην φίλη και πιστή Νεοδημοκράτισσα Κατερίνα Παπακώστα. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην της εκφράσω την προτίμηση μου και στις επόμενες εκλογές – οψέποτε γίνουν”, τόνισε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υποβόσκουσα η αντιπαλότητα ακροδεξιών-κεντροδεξιών μέσα στη ΝΔ και καθώς τα δυο “στρατόπεδα” έχουν βαθύτατες διαφορές μπορεί να φτάνουν ως την προσωπική βεντέτα

Υπάρχουν όμως και κάποια στελέχη κοντά στον Καραμανλή, που μετά και την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζουν πως ήταν «λάθος» του να δεχτεί στο γραφείο του, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, τον Άδωνη Γεωργιάδη για να επαίρεται μετά ο αντιπρόεδρος του Μητσοτάκη πως είχε συζήτηση μαζί του «για όλες τις πολιτικές εξελίξεις». Σε κάθε περίπτωση η κόντρα Καραμανλή-Μητσοτάκη υποβόσκει κάτω από την επιφάνεια της ΝΔ, και είναι σίγουρο, όπως λένε στελέχη με αναφορά στο καραμανλικό μπλοκ, πως «δεν θα τελειώσει αναίμακτα για τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ».

Η ακροδεξιά μετάλλαξη της ΝΔ

Μια σειρά από δηλώσεις, πρωτοβουλίες, και… παραλείψεις, δείχνουν ότι, εδώ και μερικούς μήνες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο εσωτερικό της ΝΔ επιχείρηση για την εξάλειψη της κεντροδεξιάς σε όλες τις εκφράσεις της. Με ηθικό και πολιτικό αυτουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αισθάνεται για τη μετριοπαθή Δεξιά, ιδεολογική εχθρότητα, αλλά και τη θεωρεί –όχι άδικα- ως εν δυνάμει απειλή.

Η επιλογή του να στηρίξει με νύχια και με δόντια τον αντιπρόεδρό του Άδωνη Γεωργιάδη ήρθε να βεβαιώσει του λόγου το ασφαλές. «Από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης διόρισε αντιπρόεδρό του τον Άδωνη ήταν ολοφάνερο πως το κόμμα θα γλιστρούσε προς την ακροδεξιά», δηλώνει στο Docoumento, πρώην υπουργός της ΝΔ, επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας η σημερινή ΝΔ μπορεί να δείχνει πως άγεται και φέρεται από τις ακροδεξιές εξάρσεις του Άδωνη Γεωργιάδη και των… συμμαχητών του, ωστόσο, όπως σημειώνει, «αν δεν είχε το πράσινο φως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τίποτα απ’ όσα θλιβερά συμβαίνουν στη ΝΔ δεν θα μπορούσε να συμβεί».

Η υποβόσκουσα αυτή αντιπαλότητα μέσα στη ΝΔ, δεν είναι καθόλου ασήμαντη, καθώς τα δυο «στρατόπεδα» έχουν βαθύτατες διαφορές, που φτάνουν σε μερικές περιπτώσεις στο πιο επικίνδυνο σημείο: Εκείνο της προσωπικής βεντέτας. Και όσοι ξέρουν στοιχειωδώς τις αθέατες κινήσεις στη ΝΔ προβλέπουν ότι κάποια στιγμή, όταν η συγκυρία το επιτρέψει, η αντιπαλότητα θα πάρει το χαρακτήρα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter