Το αλαλούμ με τις 120 δόσεις και τις κατασχέσεις της εφορίας

Το αλαλούμ με τις 120 δόσεις και τις κατασχέσεις της εφορίας

Με απίστευτες δυσλειτουργίες και ταλαιπωρία των φορολογούμενων ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η δυνατότητα των φορολογουμένων να υπαχθούν στις 120 δόσεις

Λογιστές τονίζουν στο documentonews.gr ότι όταν η αίτηση ρύθμισης οφειλών αναφέρει καταληκτική ημερομηνία πληρωμής και η πληρωμή γίνεται την τελευταία μέρα, υπάρχει καθυστέρηση στην ενημέρωση του συστήματος, με συνέπεια να καταπίπτει η ρύθμιση. Κάτι που έχει σαν συνέπεια να δημιουργείται και πάλι το αδιαχώρητο στις εφορίες ψάχνοντας ο καθένας να βρει το δίκιο του.

Επίσης, η ενημέρωση από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήταν ανεπαρκής για το αν μπορούσαν να υπαχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων, φορολογούμενοι που είχαν ενταχθεί στην πρώτη ευεργετική ρύθμιση των 100 δόσεων επί Νάντιας Βαλαβάνη. Όπώς εξηγεί φοροτεχνικός, «στην ρυθμιση των 120 δόσεων άλλες εφορίες ενέτασσαν αυτούς που είχαν χάσει την παλιά ρύθμιση (των 100) τον περασμένο Ιούνιο και άλλες τον περασμένο Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να υφίστανται μια τεράστια αδικία για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων».

Πάντως, από σήμερα τα ψέματα τελείωσαν για όσους δεν υπάχθηκαν στην ρύθμιση, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές. Και όπως είχε γράψει το documentonews.gr από την περασμένη μάλιστα εβδομάδα, η εφορία ξεκινάει νέο γύρο κατασχέσεων. Κάνοντας η κυβέρνηση το χατίρι των θεσμών έδωσε παράταση μίας μόνο εβδομάδας, ενώ φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί ζητούσαν μέχρι τέλος του χρόνου. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς πέφτουν όλες οι υποχρεώσεις μαζί, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ για τους επαγγελματίες.

Πλέον, από σήμερα, η πάγια ρύθμιση είναι η μόνη ενεργή επιλογή διευθέτησης των φορολογικών οφειλών, αλλά εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, σύντομα θα συμπληρωθεί από μια ευνοϊκότερη ως προς τον αριθμό των δόσεων (24-48) ρύθμιση, με την ενσωμάτωση, όμως, εισοδηματικών κριτηρίων.

Σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter