Το ανέκδοτο της «αυτοχρηματοδότησης» σε Μουσείο Μπενάκη και Μουσείο Γουλανδρή

Το ανέκδοτο της «αυτοχρηματοδότησης» σε Μουσείο Μπενάκη και Μουσείο Γουλανδρή

Σφοδρή κριτική στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ασκεί σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, σε ότι έχει να κάνει με την εξαγγελθείσα αυτοχρηματοδότηση των μουσείων.

Οι εργαζόμενοι παραθέτουν δύο αποφάσεις της υπουργού με τις οποίες επιχορηγούν με 1,620 εκατ. ευρώ το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Γουλανδρή. Την ίδια ώρα δηλαδή που η Λίνα Μενδώνη κάνει λόγο για αυτοχρηματοδοτούμενα μουσεία η ίδια δείχνει με τις αποφάσεις της ότι κάτι τέτοιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εξαγγελία.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για την προωθούμενη αλλαγή του νομικού καθεστώτων των δημόσιων/κρατικών μουσείων της χώρας είναι πως έτσι θα μπορέσουν, δήθεν, να γίνουν «αυτοχρηματοδοτούμενα».

Πρόκειται, φυσικά για ένα τεράστιο ψέμα! Κανένα μουσείο στον κόσμο δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενο πράγμα που είναι γνωστό σε όσους τουλάχιστον έχουν στοιχειωδώς ασχοληθεί με τα μουσεία.

Κι επειδή τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια, δύο πρόσφατες αποφάσεις της υπουργού Λ. Μενδώνη, της ίδιας που επιχειρηματολογεί για την περιλάλητη «αυτοχρηματοδότηση», έρχονται να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Η πρώτη απόφαση (ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΟΥ/∆ΠΟ∆ΤΠ/ΤΕΠ/107241/6701/4322/906/28.2.2020) είναι για δέσμευση πίστωσης ύψους 1.080.000,00 € (ένα εκατομμύριο ογδόντα χιλιάδες ευρώ) που αφορά στην «Επιχορήγηση Μουσείου Μπενάκη για την ενίσχυση των ιδρυτικών του σκοπών, για έξοδα μισθοδοσίας, για λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ) και λοιπά λειτουργικά έξοδα».

Η δεύτερη απόφαση (ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΟΥ/∆ΠΟ∆ΤΠ/ΤΕΠ/107237/6700/4321/905)/28.2.2020) είναι για δέσμευση πίστωσης ύψους 540.000,00 € (πεντακόσιες σαράντα χιλιάδες ευρώ) που αφορά στην «Επιχορήγηση Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας-κέντρο ΓΑΙΑ για την ενίσχυση των ιδρυτικών του σκοπών, καθώς και την κάλυψη ανελαστικών δαπανών» 1.620.000,00 € συνολικά, από τον κρατικό προϋπολογισμό θα δοθούν στα δύο παραπάνω μουσεία, που δεν είναι καν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (όπως θέλει η κυβέρνηση να κάνει τα μουσεία που είναι σήμερα Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ), αλλά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου! Κι όμως, το κράτος αναλαμβάνει να πληρώσει σε ετήσια βάση, όχι κάποιες έκτακτες ανάγκες τους αλλά ακόμη και τα έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και άλλες λειτουργικές ή ανελαστικές δαπάνες τους!

Ας εγκαταλείψουν λοιπόν η κ. Μενδώνη και τα κυβερνητικά φερέφωνα τα παραμύθια περί «αυτοχρηματοδοτούμενου πολιτισμού». Άλλωστε τα μουσεία από τη φύση τους δεν είναι οικονομικά «ανταποδοτικά», (όπως ακριβώς η υγεία, η παιδεία και όλα τα δημόσια αγαθά, για τα οποία πληρώνουμε άλλωστε και φόρους!), καθώς πρόκειται για οργανισμούς μη κερδοσκοπικούς που υπάρχουν για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αυτό λέει, φυσικά, και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), αυτό επαναλαμβάνει και ο Αρχαιολογικός νόμος (αρθ. 45): «Ως μουσείο νοείται η υπηρεσία ή ο οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ή χωρίς ίδια νομική προσωπικότητα, που αποκτά, δέχεται, φυλάσσει, συντηρεί, καταγράφει, τεκμηριώνει, ερευνά, ερμηνεύει και κυρίως εκθέτει και προβάλλει στο κοινό συλλογές αρχαιολογικών, καλλιτεχνικών, εθνολογικών ή άλλων υλικών μαρτυριών του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία».

Τα ψέματα της κυβέρνησης και της Λ. Μενδώνη καταρρέουν το ένα μετά το άλλο! Θα συνεχίσουμε να τα αποκαλύπτουμε και να ενημερώνουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία το μόνο που θέλει με την μετατροπή των μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι να μπορεί να διορίζει υμετέρους στα Διοικητικά Συμβούλια και να διευκολύνει τους ιδιώτες να «βάλουν πόδι» στη διαχείριση του μουσειακού πλούτου, στο δρόμο της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε, σε πείσμα των συνδικαλιστικών φερέφωνων της κυβέρνησης, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τον δημόσιο/κρατικό χαρακτήρα των μουσείων, να διεκδικούμε την ενδυνάμωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να αγωνιζόμαστε ενάντια στην άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέχρι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί να καταρρεύσουν πλήρως!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter