Εναν χρόνο πριν από το Μουντιάλ, η ξενοφοβική Αμερική του αρειμάνιου Τραμπ απέκτησε καινούριο πρόβλημα. Πώς θα ανοίξει τις πόρτες της για την εθνική ομάδα του Ιράν, που είχε… το θράσος να προκριθεί στα τελικά; Oι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στη λίστα των ανεπιθύμητων έμειναν ευτυχώς εκτός νυμφώνος, αλλά οι μπαγάσηδες οι Ιρανοί έχουν το κακό συνήθειο να βγάζουν ικανούς μπαλαδόρους. Οπότε;
Οι παλαιότεροι θυμούνται την πολύκροτη αναμέτρηση των δύο χωρών στο Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία, αλλά εκείνο το ματς έγινε σε ουδέτερο έδαφος, οπότε δεν χρειάστηκε πολιτική απόφαση ή παρέμβαση. Εικοσιεπτά χρόνια αργότερα η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες χτύπησε κόκκινο με τους αμερικανόπνευστους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Πριν ακόμη απογειωθεί το πρώτο drone με κατεύθυνση την Τεχεράνη ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εντάξει «προληπτικά» το Ιράν στις χώρες που απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Οι Ιρανοί πολίτες δεν έχουν πλέον δικαίωμα να αιτούνται τουριστική ή φοιτητική βίζα ούτε φυσικά να καταθέτουν φάκελο μόνιμης εγκατάστασης. Η ίδια «κάθετη» απαγόρευση ισχύει για τους υποψήφιους επισκέπτες από Υεμένη, Μιανμάρ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Σομαλία, Τσαντ, Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Ισημερινή Γουινέα, Σουδάν και Αϊτή, ενώ περιορισμοί θεσπίστηκαν επίσης για Λάος, Τουρκμενιστάν, Τόγκο, Μπουρούντι, Σιέρα Λεόνε και –εννοείται– Βενεζουέλα, Κούβα.
Και στο βάθος ολυμπιάδα
Οι περισσότερες από τις χώρες της παραπάνω παραγράφου είναι τσακωμένες με το ποδόσφαιρο, αν και η Βενεζουέλα έχει σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης στο Μουντιάλ. Εξάλλου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Αντζελες πλησιάζουν ολοταχώς και θα έχουν –και αυτοί– τον Τραμπ για οικοδεσπότη. Ή τον κατά πολλούς χειρότερο Τζέι Ντι Βανς, εάν ο 79χρονος «πλανητάρχης» παραδώσει τα όπλα ή το πνεύμα μέχρι το 2028…
«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού οι αποστολές αθλητικών ομάδων εξαιρούνται από το μπλόκο» διευκρινίζει το υπουργείο Εξωτερικών τoυ φοβερού Μάρκο Ρούμπιο. Λέγεται μάλιστα ότι χρειάστηκε η παρέμβαση της FIFA για να περιληφθεί στο διάταγμα ο σχετικός όρος. Η ρύθμιση αφορά και τις οικογένειες των παικτών και προπονητών, αλλά όχι τους φιλάθλους. Ακόμη και οι μετανάστες που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στις ΗΠΑ διστάζουν πλέον να ξεμυτίσουν. Τα περισσότερα πάρτι που είχαν προγραμματίσει οπαδοί μεξικανικών ή βραζιλιάνικων ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ματαιώθηκαν υπό τον φόβο της αστυνομικής εφόδου.
Η FIFA του Τζάνι Ινφαντίνο, που μπαινοβγαίνει στον Λευκό Οίκο, ψάχνει τρόπο για να κρατήσει τους Ιρανούς μακριά από τη φωτιά και από τη ρατσιστική υστερία των «MAGA» οπαδών του Τραμπ. Ενας συγκεκριμένος κλειδάριθμος
Ενας συγκεκριμένος κλειδάριθμος του πρώτου ομίλου μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι δύο ομάδες δεν θα μπορούν να συναντηθούν μέχρι και τη φάση των 16, αν φυσικά προκριθούν του πρώτου ομίλου μπορεί να δώσει τη λύση, αφού κρατάει τον κάτοχό του σε μεξικανικό έδαφος μέχρι και τη φάση των 16. Τα προημιτελικά όμως θα διεξαχθούν σε πόλεις των ΗΠΑ. Το Ιράν έχει καλή ομάδα και η πρόκρισή του στα προημιτελικά δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανη.
Αλλωστε, ο Τραμπ έχει διορία δώδεκα μηνών για να ανοίξει μέτωπο και με τρίτες ή τέταρτες χώρες. Οι απειλές για σφετερισμό της Διώρυγας του Παναμά, για εισβολή στη Γροιλανδία και για προσάρτηση του Καναδά ήταν ανάμεσα στις πρώτες κινήσεις του απερίγραπτου «πλανητάρχη». Tόσο η Δανία όσο και ο Παναμάς βρίσκονται σε τροχιά πρόκρισης στο Μουντιάλ, ενώ ο Καναδάς το συνδιοργανώνει, όπως και το Μεξικό. Η κλήρωση των ομίλων θα γίνει τον Δεκέμβριο.
Αστυνομοκρατία στη Λυών
Το θρυλικό ματς του 1998 έγινε περίπου είκοσι χρόνια μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ομηρία δεκάδων πολιτών επί 444 ημέρες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, το άσυλο των ΗΠΑ στον σάχη και το εμπόριο αμερικανικών όπλων στο Ιράκ κατά τον οκταετή πόλεμο με το Ιράν πολλαπλασίασαν την ένταση. Οι αγιατολάχ έλεγαν σε κάθε ευκαιρία ότι η Αμερική «είναι ο Σατανάς» και η αποστολή της Εθνικής ΗΠΑ έφτασε στη Λυών μέσα σε βροχή από υπόγειες απειλές.
Στις κερκίδες του Ζερλάν στη Λυών οι αστυνομικοί και οι ασφαλίτες (αλλά και οι επίδοξοι προβοκάτορες από οργανώσεις που πολεμούσαν το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν) ήταν περισσότεροι από τους κανονικούς φιλάθλους. Κάθε μετακίνηση γινόταν υπό το καθεστώς ένοπλης προστασίας και ο φόβος κυριαρχούσε. Ωστόσο, στο γρασίδι πρυτάνευσαν η ειρήνη και η φιλία των λαών. Οι ψυχροπολεμικές εντολές της Τεχεράνης αγνοήθηκαν και οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί αγκαλιασμένοι με ανθοδέσμες από τριαντάφυλλα στα χέρια.
Τα γκολ των Eστιλί και Μαχνταβίκια μετέτρεψαν τους δύο ποδοσφαιριστές σε εθνικούς ήρωες και το τελικό 2-1 έβγαλε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της Τεχεράνης. «Μπορεί να χάσαμε, αλλά σε 90 λεπτά κάναμε περισσότερα για τη συναδέλφωση απ’ όσα έπραξαν οι πολιτικοί τα τελευταία είκοσι χρόνια» σχολίασε ο αμυντικός των ΗΠΑ Τζεφ Αγκούς. «Η νίκη μας ήταν μια ρεβάνς για την καταπίεση που έχει υποστεί ο λαός μας» τόνισε από τη δική του οπτική γωνία ο ασίσταντ της Εθνικής Ιράν Ομίντ Ναμαζί.
Οι ομάδες των δύο χωρών συναντήθηκαν ξανά στο Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ (με τις ΗΠΑ να κερδίζουν 1-0), αλλά το κλίμα ήταν τότε πολύ διαφορετικό. Οι Ιρανοί ποδοσφαιριστές δεν τραγούδησαν καν τον εθνικό ύμνο της πατρίδας τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τρομοκρατία της αστυνομίας ηθών και συμπαράστασης στους διαδηλωτές της Τεχεράνης. Το αίμα της άγρια δολοφονημένης Μάσα Αμινί ήταν ακόμη ζεστό.
Διαβάστε επίσης
Μόντσα: Και η ιταλική ομάδα περνά σε αμερικανικά χέρια
Άλλος ένας τίτλος MVP για τoν Σάσα Βεζένκοφ
Παναθηναϊκός – Μέταλιστ 3-0: Ενθαρρυντικό ξεκίνημα για τους «πράσινους» με θετικά δείγματα
Τάισον Γουόρντ: Και επίσημα στον Ολυμπιακό με διετές συμβόλαιο