Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει νόμο της Νέας Υόρκης για περιορισμό των όπλων σε δημόσιους χώρους

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει νόμο της Νέας Υόρκης για περιορισμό των όπλων σε δημόσιους χώρους

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την Πέμπτη νόμο της Νέας Υόρκης που έθετε αυστηρούς περιορισμούς στην οπλοφορία σε δημόσιους χώρους, λέγοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Η ψήφος ήταν 6 κατά 3, με τα τρία φιλελεύθερα μέλη του δικαστηρίου να διαφωνούν.

Η απόφαση είναι η πρώτη σχετικά με το πώς ισχύει το δικαίωμα για τα πυροβόλα όπλα σε δημόσιους χώρους. Η απόφαση αναμένεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε πόλεις που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα εγκλήματα με όπλα θέτοντας περιορισμούς στο ποιος μπορεί να τα μεταφέρει.

Αναθέρμανση του ενδιαφέροντος

Η ετυμηγορία έρχεται μετά από μια σειρά μαζικών πυροβολισμών που αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για τον έλεγχο των όπλων. Η Γερουσία είναι κοντά στο να εγκρίνει ένα πακέτο μέτρων για την ασφάλεια των όπλων, που υποστηρίζεται και από τα δύο κόμματα, ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό ενός πολυετούς αδιεξόδου στο Κογκρέσο.

Ο νόμος της Νέας Υόρκης απαιτεί από τα άτομα που αναζητούν άδεια να φέρουν όπλο έξω από τα σπίτια τους να επιδεικνύουν ένα «δικαιολογημένο λόγο». Η Καλιφόρνια, η Χαβάη, το Μέριλαντ, η Μασαχουσέτη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Ρόουντ Άιλαντ έχουν παρόμοιους νόμους, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στην υπόθεση.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Οι υπόθεση προκλήθηκε από δύο άνδρες στους οποίους αρνήθηκαν τις άδειες που ζητούσαν στη Νέα Υόρκη και μήνυσαν την πολιτεία, λέγοντας ότι «το κράτος καθιστά ουσιαστικά αδύνατο για τον απλό νομοταγή πολίτη να αποκτήσει άδεια». Οι άνδρες είχαν εξουσιοδότηση να κουβαλούν όπλα για προπόνηση σε στόχους και για κυνήγι μακριά από κατοικημένες περιοχές, είπαν κρατικοί αξιωματούχοι στο Ανώτατο Δικαστήριο ενώ ο ένας εξ αυτών είχε άδεια να κουβαλάει όπλο από και προς τη δουλειά.

Το 2008, σε υπόθεση στην Ουάσινγκτον , το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε το ατομικό δικαίωμα διατήρησης όπλων στο σπίτι για αυτοάμυνα. Έκτοτε, παρέμεινε σχεδόν σιωπηλό σχετικά με το πεδίο εφαρμογής των δικαιωμάτων της Δεύτερης Τροπολογίας. Πράγματι, το δικαστήριο για πολλά χρόνια απέρριψε αμέτρητες προσφυγές σε υποθέσεις Δεύτερης Τροπολογίας. 

Συντηρητική πλειοψηφία

Η απροθυμία του Δικαστηρίου να κρίνει υποθέσεις Δεύτερης Τροπολογίας άλλαξε καθώς τα μέλη του μετατοπίστηκαν προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια. Οι τρεις διορισμένοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ — οι δικαστές Νιλ Γκόρσουτς, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ — έχουν εκφράσει όλοι την υποστήριξή τους για τα δικαιώματα των όπλων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter