Το Αντιφασιστικό κίνημα και οι Τραμπ του κόσμου

Το Αντιφασιστικό κίνημα και οι Τραμπ του κόσμου

Πριν λίγες μέρες ο George Floyd έπεσε νεκρός. Ακόμη ένας μαύρος δολοφονήθηκε στην Αμερική από λευκό αστυνομικό. 

Πάλι τα ίδια. Αμέσως ξέσπασαν κύματα οργής από αγανακτισμένους ανθρώπους, άσπρους και μαύρους. Διαδηλώσεις, λεηλασίες καταστημάτων, τραπεζών, κρατικών ιδρυμάτων. Μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Πλαστικές σφαίρες να πέφτουν σαν βροχή. Αίμα, ανοιγμένα κεφάλια, τραυματίες και τρεις νεκροί, ο μέχρι πρότινος απολογισμός. Και έπεται συνέχεια.

Στον απόηχο αυτών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε, μέσω του αγαπημένου του twitter, ότι θα κηρύξει ως τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα ANTIFA. Όπερ και εγένετο. Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης (για ποια δικαιοσύνη μου μιλάς;) ανακοίνωσε διώξεις εις βάρος του κινήματος ANTIFA ως τρομοκρατικής οργάνωσης που λειτουργεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ένας λαϊκιστής πολιτικός, ένας ατίθασος δισεκατομμυριούχος, σεξιστής, ρατσιστής, πολέμιος της ελευθερίας του Τύπου, τολμά να κουνά το δάχτυλο και να ονομάζει εγκληματική οργάνωση το κίνημα των ANTIFA. Τολμά να εντάσσει στο ίδιο επίπεδο τους τζιχαντιστές, την Κου Κλουξ Κλαν και τους Αντιφασίστες. Τους ανθρώπους που μάχονται για την καταπολέμηση του φασισμού. Για την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ισότητα.

Πριν περίπου 100 χρόνια, γύρω στο 1922 στη γειτονική μας Ιταλία, κάποιοι άνθρωποι ξεκίνησαν να αντιμάχονται τον αναδυόμενο φασισμό του Μουσολίνι. Αυτή ήταν η αρχή του αντιφασιστικού κινήματος.

Λίγα χρόνια αργότερα, περί το 1945 στη Γερμανία, οι Αντιφασίστες εναντιώθηκαν στο φασιστικό κράτος του Χίτλερ. Κόντρα στον ναζισμό και τις κτηνωδίες που προκαλούσε και ονειρευόταν να προκαλέσει.

Η συμβολή του αντιφασιστικού κινήματος στην πτώση του Χίτλερ και του ναζιστικού εφιάλτη ήταν καθοριστική. Καθοριστική όχι μόνο ως προς την πτώση αυτή καθαυτή αλλά και γιατί καθ’ όλη την διάρκεια με τις δράσεις τους, γέμιζαν τον κόσμο αισιοδοξία. Κατάφεραν να δημιουργήσουν την πεποίθηση ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός. Ένας κόσμος όπου θα κυριαρχεί η δημοκρατία και η ελευθερία, με τον φασισμό να αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία.

Βέβαια, και στην πιο σύγχρονη ιστορία, το αντιφασιστικό κίνημα έχει συμβάλλει τα μέγιστα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Όπου υπάρχει ανθρώπινη εκμετάλλευση, φασιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα, ανισότητα, διακρίσεις (φυλετικές, θρησκευτικές, χρωματικές κ.α), οι ANTIFA δηλώνουν το παρόν, υποστηρίζοντας πάντα την δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη.

Από τον ολοκληρωτισμό του Όρμπαν στην Ουγγαρία μέχρι την ρατσιστική και μισαλόδοξη πολιτική του Τραμπ στην Αμερική. Και στην χώρα όμως, ενάντια στην εγκληματική, ακροδεξιά Χρυσή Αυγή του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη και του Λαγού, βρέθηκε το γνωστό αυτό κίνημα. Οι ANTIFA ήταν και πάλι εκεί. Στην Ελλάδα αυτή την φορά. Όποτε και όπου τους καλεί η ιστορία, οι αντιφασίστες βρίσκονται εκεί. Χωρίς δεύτερη σκέψη γίνονται η ασπίδα προστασίας για την δημοκρατία, για την ανθρωπιά. Αντλώντας δύναμη από τα θύματα και τους νεκρούς του φασισμού, παλεύουν για τα σκοτώσουν το φίδι. Και πάντα τα καταφέρνουν. Αργά ή γρήγορα δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι τα καταφέρνουν!

Στη χώρα μας, δύναμη και ψυχή όλου του κινήματος ήταν και είναι οι δύο δολοφονηθέντες νέοι από την Χρυσή Αυγή. Ο Παύλος Φύσσας και ο Σαχζάτ Λουκμάν. Το πνεύμα τους και η δίψα τους για την καταπολέμηση του φασιστικού κόμματος, πήραν σάρκα και οστά μέσα από τους χιλιάδες που πολέμησαν και πολεμούν κατά της Χρυσής Αυγής και ανάλογων κομμάτων.

Ποιος δεν ένιωσε τον Παύλο δίπλα του σε κάποια αντιφασιστική πορεία; Ποιος μιλά για φασισμό και δεν σκέφτεται τον Σαχζάτ; Περήφανοι θα ΄ναι οι λεβέντες από εκεί ψηλά, βλέποντας την Χρυσή Αυγή διαλυμένη, εκτός Βουλής και με την δίκη να οδεύει προς το τέλος. Ο Αντιφασισμός νίκησε ξανά!

Παιδιά, νέοι, νέες αλλά και μεγαλύτεροι ηλικιακά. Άνθρωποι που κοιτάνε την ζωή στα μάτια και χαμογελάνε. Που δεν το βάζουν κάτω. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, απ’ όλο τον κόσμο. Με βλέμμα που τσακίζει σίδερα και ψυχή που αξίζει δισεκατομμύρια (περισσότερα και απ’ αυτά του Τραμπ).

Βάζοντας την αξία της ανθρώπινης ζωής, την ειρηνική συνύπαρξη και την αγάπη πάνω από την εξουσία και το χρήμα. Άνθρωποι που δεν γνωρίζονται και δεν θα γνωριστούν ποτέ μεταξύ τους, κι όμως διακατέχονται από κοινές αξίες και προβληματισμούς. Με παγκόσμιο σύνθημα «Ή με τους φασίστες ή με τους ανθρώπους». Αυτοί είναι οι Αντιφασίστες. Αυτούς αποκαλεί ο Τραμπ εγκληματική οργάνωση. Όσοι Τραμπ και αν υπάρξουν, όσοι Όρμπαν, όσοι Χίτλερ, όσοι Μιχαλολιάκοι, οι ANTIFA πάντα θα νικούν. Θα τον βρίσκουν τον τρόπο και θα νικούν!

Ο Θεόκριτος Αργυριάδης είναι φοιτητής πολιτικών επιστημών στο ΔΠΘ, μέλος του κινήματος πολιτικών ακτιβιστών Roseband Socialists

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter