Το απόγευμα της Τρίτης οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τη χαλάρωση των μέτρων

Το απόγευμα της Τρίτης οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τη χαλάρωση των μέτρων

H διαδοχικές φάσεις του «σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα» θα ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στις 18:00 θα απευθυνθεί στους έλληνες πολίτες.

Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι υφυπουργοί θα παραχωρήσουν, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν.Χαρδαλιά, συνέντευξη για την εξειδίκευση των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 4 Μαΐου.

«Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας» ανέφερε τη Δευτέρα 27/4 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Θα ακολουθήσουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.

Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».

Στη συνέχεια, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου.

Ανησυχία και επιφυλάξεις από τον Αλ. Τσίπρα για το άνοιγμα των σχολείων

Την ίδια στιγμή, την ανησυχία και τις επιφυλάξεις του Αλέξη Τσίπρα για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών μεταφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αποκάλυψε το documentonews.gr.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σήμερα γύρο τηλεφωνημάτων με καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως αναφέρουν, «ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας – για μόλις είκοσι μέρες – όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια».

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων».

Τέλος, τόνισε ωστόσο ότι «η περίπτωση της τρίτης Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, ώστε να μπορούν να δώσουν πανελλαδικές ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».

«Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν, και θα ανοίξουν σταδιακά, μόνο υπό τους όρους των ειδικών», ανάφερε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επικαλούμενος λόγους παιδαγωγικούς, ψυχικούς αλλά και ισότητας μεταξύ των παιδιών εκείνων που δίνουν εξετάσεις. Για τις σχέσεις δε, με την Εκκλησία, διαβεβαίωσε πως «θα υπάρξει ισόρροπο μείγμα εκ μέρους της Πολιτείας, και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που υπάρχουν με την Εκκλησία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter