Το απόλυτο άδειασμα της UEFA στον Αυγενάκη!

Το απόλυτο άδειασμα της UEFA στον Αυγενάκη!

Κανένας από τους βασικούς άξονες της μελέτης δεν υλοποιήθηκε από τον υφυπουργό

Στο σχέδιο εξόδου του ελληνικού ποδοσφαίρου από την κρίση που το ταλαιπωρεί εδώ και πολλά έτη, στην εφαρμογή δηλαδή της «ολιστικής μελέτης» που συνέταξε η UEFA και παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, προκύπτει ότι χάθηκε ένα πολύτιμο έτος διότι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δεν έκανε τίποτε ουσιαστικό. Η υλοποίηση των βασικών προτάσεων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για τη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου θα είχε δρομολογηθεί εάν λειτουργούσε η Steering Committee, η οποία συνεδρίασε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους με ευθύνη 100% του Λ. Αυγενάκη.

Οι τρεις άξονες

Το Documento αποκαλύπτει ότι η «ολιστική μελέτη» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Τη θεσμοθέτηση θέσης ειδικού εισαγγελέα που θα ασχολείται μόνο με τα παιχνίδια που θεωρούνται ύποπτα προς χειραγώγηση.
  • Τη σύσταση επιτροπής που θα έχει αντικείμενό της τα θέματα βίας.
  • Τη δημιουργία θέσης CEO στην ΕΠΟ, ο οποίος θα τρέχει όλα τα σοβαρά πρότζεκτ της, όπως είχαν ζητήσει οι Big 4.

Στο κείμενο των περίπου 70 σελίδων η UEFA επισημαίνει πως τους τελευταίους μήνες δεν υπήρξε καμία πρόοδος στα βασικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, παρότι είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα εξειδικευμένα στελέχη της. Οι ειδικοί ήταν οι Μαρκ Τίμερ (σύμβουλος ασφάλειας και προστασίας αγώνων UEFA) και Νίκολας Ραουντένσκι (αξιωματούχος ακεραιότητας διοργανώσεων UEFA), οι οποίοι δεν συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διότι η Steering Committee δεν λειτούργησε για τον λόγο που συστάθηκε. Για παράδειγμα, δεν έγινε εκπαίδευση σε ποδοσφαιριστές και διαιτητές για το match fixing, το οποίο είναι η σύγχρονη γάγγραινα του ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον οι ξένοι αξιωματούχοι είχαν προτείνει να παρθούν πειθαρχικά μέτρα για τα χειραγωγημένα παιχνίδια, αλλά ούτε σ’ αυτό έγινε απολύτως τίποτε με ευθύνη της ΕΠΟ. Η UEFA στέλνει στην ελληνική ομοσπονδία φακέλους της Sportradar με αγώνες που φέρονται να είναι στημένοι για στοιχηματικούς λόγους και από τη διοίκηση Γραμμένου δεν λήφθηκε κανένα πειθαρχικό μέτρο. Κι αυτό παρότι το πρωτάθλημα της β΄ κατηγορίας θεωρείται το πιο διεφθαρμένο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην περίπτωση που λειτουργήσει ο θεσμός του ειδικού εισαγγελέα για τα στημένα, τότε αυτός θα έχει το δικαίωμα να καλεί για καταθέσεις παίκτες και παράγοντες, οι αγώνες των ομάδων των οποίων «τρελαίνουν» τα μηχανήματα της Sportradar.

Τα περιστατικά βίας

Στο κεφάλαιο της «ολιστικής μελέτης» για τη βία γίνεται αναφορά σε δύο περιστατικά τα οποία συνοδεύονται και από φωτογραφίες. Το πρώτο είναι ο θάνατος του Βούλγαρου Τόσκο Μποζατζίσκι, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει το ντέρμπι του Αρη με τον ΠΑΟΚ. Ο 28άχρονος οπαδός δέχτηκε οργανωμένη επίθεση από οπαδούς του «δικεφάλου» και στην προσπάθειά του να ξεφύγει βρήκε τραγικό θάνατο όταν τον παρέσυρε αυτοκίνητο.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά το ντου στο προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού στου Ρέντη όπου περίπου 30 οπαδοί της ομάδας τον περσινό Οκτώβριο επιτέθηκαν με φωτοβολίδες, καδρόνια και ρόπαλα εναντίον φιλάθλων της Μπάγερν Μονάχου στη διάρκεια του αγώνα νέων των δύο κλαμπ.

Για τα θέματα βίας θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες μια νέα επιτροπή, η οποία θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της κυβέρνησης και θα μπορεί να αναβάλλει αγώνες ή ολόκληρες αγωνιστικές χωρίς να δικαιολογεί την απόφασή της.

Στην «ολιστική μελέτη» υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για το ντόπινγκ, παρότι δεν είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της Σούπερ Λίγκας. Εάν βέβαια γίνουν συστηματικοί έλεγχοι, ίσως προκύψει θέμα.

Τέλος, για τη θέση του CEO στην ΕΠΟ θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο καταστατικό της καθώς δεν προβλέπεται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter