Το αριστούργημα του Ρόμπερτ Όλτμαν «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» στην Όπερα

Το αριστούργημα του Ρόμπερτ Όλτμαν «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» στην Όπερα

Ένα από τα σπουδαιότερα φιλμ του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου προβάλλεται απόψε Σάββατο 3/2 στο Cinobo – Όπερα.

Στη λίστα με τους κορυφαίους αμερικανούς δημιουργούς των τελευταίων δεκαετιών, δίπλα στα ονόματα των Κιούμπρικ, Σκορσέζε, Κόπολα, Αλεν, Ταραντίνο, Σπίλμπεργκ, Ίστγουντ, Άντερσον, Φίντσερ, Κοέν κ.α., ανήκει σίγουρα κι εκείνο του Ρόμπερτ Όλτμαν. Ο γεννημένος στο Κάνσας τον Φεβρουάριο του 1925 σκηνοθέτης έμεινε δημιουργικός μέχρι και το τέλος της ζωής του, που ήρθε το 2006.

Εκείνη τη χρονιά ο Όλτμαν είχε μόλις ολοκληρώσει την 37η μεγάλου μήκους ταινία του «Η καλύτερη παρέα» – έχει κάνει ακόμη 54 τηλεοπτικά φιλμ, σειρές αλλά και μικρού μήκους ταινίες- που είχε ως θέμα τις σχέσεις μεταξύ των παραγωγών σε ένα δημοφιλές ραδιοφωνικό πρόγραμμα που εκπέμπει ζωντανά και ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία.

Η ταινία βρέθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ Βερολίνου και διαγωνίστηκε για την Χρυσή Άρκτο, αποσπώντας μια ειδική μνεία για το δημιουργό της, ενώ πραγματοποίησε αξιοπρόσεχτη πορεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Δεν ήταν όμως η τελευταία σπουδαία δημιουργία του Όλτμαν. Αυτή ήταν πέντε χρόνια νωρίτερα κι είχε τίτλο «Gosford Park» που στα ελληνικά σινεμά αποδόθηκε ως «Έγκλημα στο Γκόσφορντ παρκ».

Η πλοκή εκείνου του φιλμ που βγήκε στις αίθουσες το 2001 διαδραματιζόταν στη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου του 1932 στους εσωτερικούς χώρους μιας αριστοκρατικής έπαυλης της αγγλικής εξοχής. Εκεί συρρέουν διάφοροι επιφανείς εκπρόσωποι της βρετανικής αριστοκρατίας αλλά και ανερχόμενοι σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου που κάνουν το αναμενόμενο ντόρο γύρω από τους εαυτούς τους. Όμως όταν το πρώτο βράδυ κάποιος από τους παρευρισκομένους βρίσκεται νεκρός οι ιδιοκτήτες της έπαυλης, οι καλεσμένοι αλλά και το υπηρετικό προσωπικό θα μπουν στη λίστα των υπόπτων και ένας αστυνομικός επιθεωρητής θα επιχειρήσει να διαλευκάνει το μυστηριώδες έγκλημα.

Γραμμένο από τον Τζούλιαν Φέλοους (με τη βασική ιδέα να ανήκει στον Όλτμαν), όπως ένα πυκνό και μυστηριώδες μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, σκηνοθετημένο με κοφτερή ειρωνεία και απολαυστικά ερμηνευμένο με τη συνδρομή ενός από τα πιο ζηλευτά επιτελεία ηθοποιών που έχουμε δει ποτέ σε ταινία (Μάγκι Σμιθ, Κλάιβ Όουεν, Έλεν Μίρεν, Στίβεν Φράι, Έμιλι Γουότσον, Άλαν Μπέιτς, Κέλι Μακντόναλντ, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τομ Χολάντερ, Τσαρλς Ντανς, Ρίτσαρντ Γκραντ, Ντέρεκ Τζάκομπι, Τζέρεμι Νόρθαμ, Μάικλ Γκάμπον, Ράιαν Φελίπε, Αϊλίν Άτκινς κ.α.), το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» είναι ένας ξεχωριστός συνδυασμός αστυνομικής ίντριγκας, μαύρης κωμωδίας, κοινωνικής σάτιρας και δηκτικού ταξικού δράματος.

Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου στον Φέλοους, το δημιουργό που λίγα χρόνια μετά θα υπέγραφε την τεράστια τηλεοπτική επιτυχία του «Downton Abbey», κι άλλες 6 υποψηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β’ Γυναικείου Ρόλου για τη Μάγκι Σμιθ, Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Έλεν Μίρεν, Κοστουμιών και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης), πλήθος άλλων βραβείων και ικανοποιητική εισπρακτική επιτυχία βοήθησαν τον Όλτμαν να υπογράψει, έστω και τόσο αργά στης καριέρα του, ένα από τα καλύτερα έργα του.

Έργο που βρήκε θέση δίπλα στα αξεπέραστα αριστουργήματά του «Mash», «Στιγμιότυπα», «Ο παίκτης», «Νάσβιλ». Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως και στα 5 αυτά φιλμ ο Όλτμαν προτάθηκε για το όσκαρ σκηνοθεσίας αλλά δεν το κέρδισε ποτέ.

Η προβολή του φιλμ που θα γίνει με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στις 11 παρά τέταρτο το βράδυ, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας που μεταφέρει στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ τις ειδικές προβολές που γίνονταν μέχρι πρότινος στο Ιντεάλ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter