«Το αρπακτικό»: O Γκιλ Σκοτ-Χέρον γράφει για τη ζωή στο γκέτο

«Το αρπακτικό»: O Γκιλ Σκοτ-Χέρον γράφει για τη ζωή στο γκέτο

Ο Γκιλ Σκοτ-Χέρον έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους ανθρώπους που με την ποίηση και τη μουσική τους προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο την εποχή που γιγαντωνόταν το κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων στην Αμερική. Το άκρως πολιτικό έργο του, στο οποίο συνδυάζει την ποίηση της διαμαρτυρίας με τα μπλουζ, θεωρείται από εκείνα που επηρέασαν καθοριστικά τη ραπ μουσική. 

Μόλις 19 ετών, δευτεροετής στο Πανεπιστήμιο Λίνκολν στην Οξφόρδη της Πενσιλβάνια και αρκετά προτού ασχοληθεί με τη μουσική, πήρε την απόφαση να ζητήσει εκπαιδευτική άδεια και ζώντας στις εγκαταστάσεις της σχολής να γράψει το μυθιστόρημά του «The vulture». Χρησιμοποιώντας προσχηματικά την υπόθεση της δολοφονίας ενός δεκαοχτάχρονου ντίλερ ναρκωτικών ο Γκιλ Σκοτ-Χέρον γράφει για τη ζωή στα γκέτο της Νέας Υόρκης το 1968-69, τα χρόνια που έβραζε ο κόσμος.

Με φόντο τη μουσική της Αρίθα Φράνκλιν, του Ρέι Τσαρλς και του Τζίμι Χέντριξ περιγράφει γλαφυρά την άγρια εισβολή των σκληρών ναρκωτικών στις φτωχογειτονιές και τις συγκρούσεις μεταξύ των συμμοριών των μαύρων και των Πορτορικανών, εκεί όπου μεγαλύτερη αξία έχει ένα φιξάκι παρά η ίδια η ζωή. Ταυτόχρονα καταγράφει τον τρόπο που επηρέασαν τα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα την εξέλιξη της μαύρης κοινότητας.

Το «Αρπακτικό» παρά τις όποιες αδυναμίες του έχει ενδιαφέρον όχι μόνο λόγω του κλίματος που αποτυπώνει αλλά και ως έργο που αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ για το πώς εξελίχτηκε στο βάθος του χρόνου ένα τόσο λαμπρό μυαλό. Η μετάφραση από τη δύσκολη γλώσσα του γκέτο είναι του Βασίλη Κοντόπουλου. Μια προσεκτική επιμέλεια του κειμένου θα πρόσθετε σε ποιότητα.

Το αρπακτικό

Γκιλ Σκοτ-Χέρον

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Βακχικόν

ISBN: 978-960-638-046-4

ΣΕΛ.: 286

ΤΙΜΗ: €10,60

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter