Το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας ανοίγει τις πύλες του λίγα λεπτά πριν κάνει την εμφάνισή της η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος

Το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας ανοίγει τις πύλες του λίγα λεπτά πριν κάνει την εμφάνισή της η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος

Το Σάββατο 25 Αυγούστου, λίγα λεπτά πριν κάνει την εμφάνισή της η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος, το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας ανοίγει τις πύλες του, για να υποδεχθεί την παράσταση «Οιδίπους – Ανασκαφή δεύτερη» του Θοδωρή Γκόνη με τους Θέμη Πάνου, Θανάση Δήμου και Δημήτρη Σωτηρίου, που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων. 

Το βράδυ της 25ης Αυγούστου, δύο ηθοποιοί, ένας σκηνοθέτης κι ένας χορευτής πραγματοποιούν μια ανάγνωση – ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Δεν πάμε να λύσουμε το αίνιγμα του Οιδίποδα, θέλουμε μόνο να αναζητήσουμε τα στοιχεία του τραγικού στην αυθεντική πηγή του. Προσπαθούμε να καταλάβουμε που είναι η βαθύτερη σημασία του πράγματος. Προσπαθούμε να πούμε την ιστορία πιο πολύ με τα χέρια και τον ιδρώτα παρά με τα λόγια. Με τον τρόπο που ίσως θα την έλεγαν χειρώνακτες∙ οι εργάτες και οι αρχαιολόγοι που πριν από έναν αιώνα έσκυψαν με μεράκι και καημό να ανακαλύψουν την ιστορία αυτού του τόπου. Και τα κείμενα τι είναι; Σκάβοντάς τα, καταλαβαίνεις δυο τρία πράγματα. Και αυτά με τη σειρά τους μας διδάσκουν και μας υπενθυμίζουν ότι δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα.

Η Μίεζα ήταν μια μικρή πόλη της ερατεινής Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές, την βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα, το μακεδονικό λιμάνι στη βόρεια ακτή του Θερμαϊκού που το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. είχε αναπτυχθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας. Η γεωγραφική θέση και το παραδεισένιο τοπίο με τα πλούσια λιβάδια, τα βαθύσκια δάση και τα πολλά νερά είναι ίσως ο λόγος που έκαναν τον Φίλιππο Β΄ να διαλέξει την Μίεζα για να εγκαταστήσει εκεί τη σχολή όπου ο Αριστοτέλης θα δίδασκε τον γιο και διάδοχο του Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και τα παιδιά των εταίρων που προορίζονταν να γίνουν η ελίτ και να στελεχώσουν όλα τα αξιώματα του κράτους.

ΑΠΟΔΟΣΗ: ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΟΝΗΣ, ΘΕΜΗΣ ΠΑΝΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter