Το Αστεροσκοπείο Αθηνών παρακολουθεί δορυφορικά τις πυρκαγιές (Photos)

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών παρακολουθεί δορυφορικά τις πυρκαγιές (Photos)

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε ότι, μέσω του Κέντρου Αριστείας BEYOND, παρακολουθεί τις πυρκαγιές στον ελλαδικό χώρο σε πραγματικό χρόνο μέσω δορυφορικών δεδομένων.

Όπως αναφέρει, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καλύβια Θορικού Αττικής, στις 16:25 της 31ης Ιουλίου, εντοπίστηκε από το σύστημα παρακολούθησης FireHub σε πραγματικό χρόνο, μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά από την έναρξή της, με αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων SEVIRI (Active Fire Mapping).

Το αποτύπωμα της καμένης έκτασης της πυρκαγιάς εντοπίστηκε αυτόματα από τη νέα υπηρεσία καταγραφής καμένων εκτάσεων του συστήματος παρακολούθησης FireHub, η οποία αξιοποιεί δορυφορικά δεδομένα μέσης ανάλυσης από τον δορυφόρο Suomi NPP, εντός 30 λεπτών από τη λήψη τους.

Η εν λόγω υπηρεσία θα λειτουργήσει πιλοτικά κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ αναμένεται στο εγγύς μέλλον να ενσωματώσει πλειάδα δορυφορικών συστημάτων, συμπεριλαμβανόμενων των ευρωπαϊκών δορυφόρων υψηλής ανάλυσης SENTINEL II.

Η πυρκαγιά, η οποία έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή των Σπετσών στις 13:00 της 1ης Αυγούστου, εντοπίστηκε σε πραγματικό χρόνο από το σύστημα παρακολούθησης FireHub, με χρήση των δορυφορικών δεδομένων SEVIRI.

Παραμένει, πάντως, ζητούμενο με ποιο τρόπο θα γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτών των δορυφορικών στοιχείων για τις πυρκαγιές από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter