Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε έτοιμο για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Αρμενία

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε έτοιμο για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Αρμενία

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αρμενία, έξι μήνες μετά τη σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο χωρών του Καυκάσου για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία, για να θέσουμε οριστικό τέλος στη στρατιωτική πτυχή των σχέσεών μας και να ελαχιστοποιήσουμε τους μελλοντικούς κινδύνους», δήλωσε ο Αλίεφ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τον Καύκασο, που μεταδόθηκε στο κανάλι του στο YouTube.

«Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τελείωσε και ήρθε η ώρα να σκεφτούμε το μέλλον», δήλωσε.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν είναι στα σκαριά, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, όσον αφορά τη χάραξη και την οριοθέτηση του συνόρου τους.

«Οι αποφάσεις επί των οποίων επιτεύχθηκε μια καταρχήν συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους μας είναι 100% σύμφωνες με τα συμφέροντα της Αρμενίας», δήλωσε ο Πασινιάν κατά τη διάρκεια υπουργικής συνεδρίασης, πριν διευκρινίσει ότι «θα υπογράψει αυτό το έγγραφο στην περίπτωση που το Αζερμπαϊτζάν θα σεβαστεί αυτό που συμφωνήθηκε».

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο Πασινιάν πρόσθεσε ότι η Ρωσία βοηθά το Μπακού και το Γερεβάν να επιλύσουν τις διαφορές τους «με διπλωματικά μέσα και όχι μέσω κινήσεων στρατευμάτων».

«Η χάραξη και η οριοθέτηση σημαίνει ότι το θέμα της ασφάλειας των συνόρων θα λυθεί για πάντα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συζητήσουν πιθανές ανταλλαγές εδαφών, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Μυστικά & Documento

24/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter