Το Αζερμπαϊτζάν «έτοιμο για συνομιλίες» με Αρμενία – Το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ κυρώσεων στο Μπακού

Το Αζερμπαϊτζάν «έτοιμο για συνομιλίες» με Αρμενία – Το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ κυρώσεων στο Μπακού
AP Photo/Aziz Karimov

Μετά τη νικηφόρα επίθεσή του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Μπακού λέει ότι είναι «έτοιμο να συμμετάσχει σύντομα στις Βρυξέλλες σε τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας», διαβεβαίωσε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).

Το Μπακού, ωστόσο, δεν παρευρέθηκε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που διοργανώθηκε αυτή την Πέμπτη στην Ισπανία, όπου ήταν παρών ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν.

Παράπονα Αλίγεφ

Οι συζητήσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν επρόκειτο να είναι ένα από τα κυριότερα σημεία της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα. Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, η χώρα του επέλεξε να μην συμμετάσχει λόγω της «πολιτικής επέμβασης» της Γαλλίας στον Καύκασο, της οποίας η υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, βρέθηκε στο Γερεβάν κομίζοντας συμφωνίες για παροχή στρατιωτικού υλικού. Ο Αλίγεφ είναι επικριτικός και για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, ενώ διαμαρτύρεται για την απουσία της Τουρκίας από τη σύνοδο.

Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαιώνει τη σύλληψη του πρώην προέδρου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Μπακού παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι είχε συλλάβει τον Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν, ο οποίος ήταν πρόεδρος του αρμένικου θύλακα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Του προσάπτουν κατηγορίες και ότι είναι ύποπτος ότι «οδήγησε σε έναν πόλεμο» και «προσέλαβε μισθοφόρους», «παραβιάζοντας τις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές», δήλωσε η Γενική Εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν. Την προηγούμενη μέρα, η Αρμενία είχε καταδικάσει τις συλλήψεις πρώην ηγετών ή αξιωματούχων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Ευρωκοινοβούλιο καταγγέλλει

Σε κείμενο που ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε την Πέμπτη υπέρ των «στοχευμένων» κυρώσεων κατά των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι μπορεί να βρεθούν υπόλογοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια και μετά την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης «πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Αζερμπαϊτζάν».

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συναντηθούν με τον Νικόλ Πασινιάν το απόγευμα της Πέμπτης στη Γρανάδα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ανακοίνωσε τα Ηλύσια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter