Το Αζερμπαϊτζάν κάνει «άνοιγμα» στην Αρμενία

Το Αζερμπαϊτζάν κάνει «άνοιγμα» στην Αρμενία

Το Αζερμπαϊτζάν θέλει να κρατήσει το μομέντουμ της νίκης του στον πρόσφατο πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κάνοντας διπλωματικό άνοιγμα στην Αρμενία.

Η είδηση δεν προέκυψε από διαρροή αλλά εκδόθηκε ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, βάσεις της οποίας θεωρείται ότι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας εδράζονται στην «σταθερή ειρήνη, ανάπτυξη και πρόοδο».

Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που οι «κατεχόμενες» -από την Αρμενία- περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν «απελευθερωθεί» δεν υπάρχει λόγος για τη συνέχιση της εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες του Καυκάσου. Κατά συνέπεια, για τους Αζέρους έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου τόσο για την πλήρη εφαρμογή της τριμερούς συμφωνίας (Ρωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν) κατάπαυσης του πυρός, όσο για την οριστική επίλυση των διαφορών.

Επί της ουσίας αυτό που ζητάνε οι Αζέροι είναι η παράδοση του τελευταίου αρμένικου θύλακα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η ενσωμάτωση του στο Αζερμπαϊτζάν ως αυτόνομη επαρχία, με διάλυση των αρμένικων πολιτοφυλακών, αποσύνδεση από την αρμενική οικονομία κλπ. Εντούτοις, το de facto αρμενικό κρατίδιο της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» δεν επιθυμεί μία τέτοια προοπτική ενώ και η κατάσταση στην Αρμενία ίσως να μην είναι ευνοϊκή προς μία τέτοια κατεύθυνση.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν μπορεί να βγήκε αδιαμφισβήτητος νικητής από τις πρόσφατος εκλογές της χώρας παρόλο που η Αρμενία ηττήθηκε κατά κράτος στον πόλεμο. Όμως η αντιπολίτευση και η κοινή γνώμη τον πιέζει ασφυκτικά ώστε να μην προχωρήσει σε μία κανονικοποίηση των σχέσεων με Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν και να επιζητήσει μία ρεβάνς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter