Το βατερλό του Αδωνη Γεωργιάδη

Το βατερλό του Αδωνη Γεωργιάδη

Σφίγγει η θηλιά των πιστωτών γύρω από την Creta Farms. Δεν βάζουν ενέχυρο τις μετοχές οι Δομαζάκηδες

Με την κλεψύδρα να αδειάζει επικίνδυνα για την κρητική αλλαντοβιομηχανία Creta Farms, το blame game μεταξύ των βασικών μετόχων Τάκη και Μάνου Δομαζάκη συνεχίζεται μέσω εξωδίκων, ενώ ο «σωτήρας» υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης πλέον αποστασιοποιείται διαμηνύοντας στους εργαζόμενους πως ναι μεν ασχολείται καθημερινά με την υπόθεση, αλλά «τη μεγάλη ζημιά η εταιρεία την είχε πάθει από πριν» – προτού αναλάβει δράση ως υπουργός.

Αξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι ο υπεύθυνος για τις επενδύσεις υπουργός, ίσως για τη βασικότερη κυβερνητική προτεραιότητα, ομολογεί ότι η υπογραφή του περίφημου Memorandum of Understanding (μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ των αδερφών Δομαζάκη και των τραπεζών για την εξυγίανση της εταιρείας) δεν έλυσε στην ουσία κανένα πρόβλημα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με όσα είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, «όταν υπεγράφη, όμως, το MOU ήταν ήδη αργά». Ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι «η εταιρεία είχε ήδη εξαντλήσει όλη της την αποθήκη και άρα στην πραγματικότητα δεν είχε παραγωγή για να έχει factoring άξιο λόγου. Αρα η εταιρεία στην πραγματικότητα δεν ήθελε μόνο factoring και εγγυητικές επιστολές, ήθελε και νέο κεφάλαιο και νέο δανεισμό. Το να πας στις τράπεζες και να ζητήσεις να δώσουν φρέσκο χρήμα την ίδια ώρα που συζητάμε για στρατηγικό επενδυτή δεν είναι εύκολη απόφαση για τις τράπεζες».

Και εντέλει επιστρέφει την ευθύνη στους μετόχους επισημαίνοντας ότι η εταιρεία για την οποία έλεγε στη Βουλή με στόμφο ότι βοήθησε να σωθεί πλέον «αργοπεθαίνει εάν δεν πάρουν γρήγορα αποφάσεις οι αδερφοί Δομαζάκη. Είναι καθαρά θέμα των δύο μετόχων να αποφασίσουν εάν θέλουν η εταιρεία να προχωρήσει στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή εν λειτουργία ή κλειστή».

Σφίγγει ο κλοιός

Αυτήν τη στιγμή όντως η αλλαντοβιομηχανία, όπως περιγράφουν την κατάσταση και οι ίδιοι οι 850 εργαζόμενοί της, βρίσκεται σε δεινότατη θέση.

Οι τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να ανοίξουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς την Creta Farms παρά μόνο εάν οι βασικοί της μέτοχοι και εγγυητές των δανείων της, τα αδέρφια Δομαζάκη, ενεχυριάσουν τις μετοχές που κατέχουν προκειμένου ουσιαστικά να έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Την προοπτική αυτή έχουν απορρίψει αμφότεροι οι Κρητικοί μέτοχοι. Από την πλευρά της η διοίκηση της Creta Farms, την οποία ασκεί ο Μ. Δομαζάκις, αντιπρότεινε την ενεχυρίαση του εμπορικού σήματος Εν Ελλάδι στην ελληνική αγορά, αλλά απορρίφθηκε από τους πιστωτές.

Ετσι, με άδεια ταμεία και χωρίς πρώτη ύλη, το αποτέλεσμα είναι η παραγωγική δραστηριότητα να έχει μειωθεί κατά 60-80% και οι πελάτες να την εγκαταλείπουν, ενώ οι κωδικοί στα ψυγεία των σουπερμάρκετ λιγοστεύουν. Η εισηγμένη διαθέτει ιδιόκτητη χοιροτροφική μονάδα η οποία συνεχίζει να λειτουργεί, όμως έχουν μειωθεί δραματικά οι εισαγωγές τόσο του απαιτούμενου επιπλέον κρέατος όσο και άλλων ειδών απαραίτητων για την παραγωγή.

Γύρω από την αλλαντοβιομηχανία, μέχρι πρότινος leader του κλάδου και σήμερα σκιά του εαυτού της, η εμφύλια διαμάχη μαίνεται. Από τη μια ο εκδιωχθείς από το ΔΣ Τάκης (Κωνσταντίνος) Δομαζάκης, ο οποίος αξιώνει σημαντικά ποσά από την εταιρεία ως απαιτήσεις του από δάνεια, ρίχνει τις ευθύνες για την κατάσταση στον αδερφό του και στην τωρινή διοίκηση, ενώ επαναφέρει την πρότασή του για είσοδο στρατηγικού επενδυτή δικής του επιλογής (Θεόδωρο Δουζόγλου).

Περνώντας στην αντεπίθεση η διοίκηση της Creta Farms, της οποίας προεδρεύει ο Μ. Δομαζάκις, σημειώνει ακόμη πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και με υποψήφιους επενδυτές για την εξεύρεση ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τον Θ. Δουζόγλου να καταθέσει άμεσα την πρότασή του στα πιστωτικά ιδρύματα, στην εταιρεία ή την Ernst & Young που έχει επιφορτιστεί με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Αλληλοκατηγορίες

Επανέρχεται δε η διοίκηση της εταιρείας ρίχνοντας μέσω εξωδίκου σοβαρές ευθύνες στον Κων. Δομαζάκη για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Creta Farms. Στο απαντητικό τους εξώδικο τα μέλη του ΔΣ και της Επιτροπής Ελέγχου της Creta Farms καταγράφουν σειρά ενεργειών και δηλώσεων του Κων. Δομαζάκη, οι οποίες, όπως ισχυρίζονται, οδήγησαν στην αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας και έπληξαν καθοριστικά τη φήμη, την αξιοπιστία και το εμπορικό μέλλον της. Γίνεται αναφορά σε συναντήσεις του με πιστωτές της εταιρείας κατά τις οποίες διέδιδε ότι δεν διαθέτει νόμιμη εκπροσώπηση. Επιπροσθέτως, αναφέρεται σε ψευδείς δηλώσεις του περί υποτιθέμενης οφειλής 11,61 εκατ. ευρώ της εταιρείας προς αυτόν, περί υποτιθέμενων εικονικών οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, κινήσεις που προκάλεσαν ανασφάλεια και φόβο στο επενδυτικό κοινό και στους πιστωτές, πλήττοντας τη φήμη, την αξιοπιστία και το εμπορικό μέλλον της.

«Είστε ο αποκλειστικός υπαίτιος για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην εταιρεία από τις 30 Απριλίου 2019 και μετά» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο Κων. Δομαζάκης ανταπαντά με ένα εξώδικο αρνούμενος όσα του αποδίδονται τόσο από το εξώδικο της Creta Farms όσο και με την αγωγή που άσκησε η εταιρεία εναντίον του απαιτώντας 5 εκατ. ευρώ αποζημίωση. Να σημειωθεί ότι και ο Κων. Δομαζάκης έχει υποβάλει αγωγή διεκδικώντας 15 εκατ. ευρώ.

Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση

Για τις 23 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα (4/9/2019) γενική συνέλευση της Creta Farms, έπειτα από αίτημα του Κωνσταντίνου Δομαζάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα υπεβλήθη από την πλευρά του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, καθώς διαπίστωσε ότι ο αδελφός του, Μάνος Δομαζάκις, συγκέντρωσε και πάλι την πλειοψηφία εκπροσώπησης των μετόχων της εταιρείας, όπως είχε συμβεί και στη γενική συνέλευση που διεξήχθη στις 26/6, από την οποία είχε αποχωρήσει ο Κ. Δομαζάκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter