Το Βατικανό αίρει τη διπλωματική ασυλία εκπροσώπου της

Το Βατικανό αίρει τη διπλωματική ασυλία εκπροσώπου της

Τον κατηγορούμενο για σεξουαλική παρενόχληση, Λουίτζι Βεντούρα, πρεσβευτή της Αγίας Έδρας στη Γαλλία, «δίνει» στη δικαιοσύνη το Βατικανό.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ενδεικτική της σκληρότερης στάσης που επιλέγει πλέον η ηγεσία της καθολικής εκκλησίας, υπό τον πάπα Φραγκίσκο, απέναντι στα σεξουαλικά σκάνδαλα που πλήττουν τα τελευταία χρόνια τους κόλπους της.

Ο 74χρονος Βεντούρα κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά έναν άνδρα υπάλληλο του δήμου Παρισίων στη διάρκεια πρωτοχρονιάτικης δεξίωσης που παρέθεσε η δήμαρχος, Αν Ινταλγκό, σε διπλωμάτες, θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Εδώ και αρκετούς μήνες οι αρχές της πόλης ερευνούν το ζήτημα. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian «στη διάρκεια της εκδήλωσης, υπάλληλος του δήμου δέχτηκε τρεις φορές αγγίγματα στους γλουτούς του και τη μία φορά μπροστά σε αυτόπτη μάρτυρα».

Τον περασμένο Μάρτιο, η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαρτίν Λουαζό, προέτρεψε το Βατικανό να άρει την ασυλία του Βεντούρα, κάτι που τελικά συνέβη την περασμένη Δευτέρα.

Ο Βεντούρα αντιμετωπίζει και δεύτερη κατηγορία σεξουαλική παρενόχλησης στον Καναδά.

Στο πλαίσιο της σύμβασης της Βιέννης, η διπλωματική ασυλία εξαιρεί τους κρατικούς εκπροσώπους από δικαστικές υποθέσεις και διώξεις στη χώρα φιλοξενίας τους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως είναι η διάπραξη ενός σοβαρού αδικήματος, η χώρα καταγωγής δικαιούται να αποσύρει την προστασία της.

Νωρίτερα φέτος, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε επισκόπους της καθολικής εκκλησίας από όλο τον κόσμο σε σύνοδο στη Ρώμη με θέμα τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Αργότερα, εξέδωσε διάταγμα το οποίο υποχρεώνει όλους τους καθολικούς ιερείς και τους μοναχούς και μοναχές να αναφέρουν περιπτώσεις σεξουαλικής βίας και τυχόν απόπειρες συγκάλυψής τους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter