Το Βέλγιο απολογείται στο Κονγκό για το αποικιακό παρελθόν

Το Βέλγιο απολογείται στο Κονγκό για το αποικιακό παρελθόν

«Τη βαθύτατη λύπη του για τα τραύματα» που προκάλεσε η χώρα του κατά την αποικιοκρατική της περίοδο στο Κονγκό, τη νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εξέφρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του Βελγίου ο βασιλιάς της χώρας Φίλιππος σήμερα με αφορμή την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας.

Σε επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Φελίξ Τσισεκέντι, ο βασιλιάς Φίλιππος αναφέρει: «Θέλω να εκφράσω την βαθύτατη λύπη μου για τα τραύματα αυτά του παρελθόντος, ο πόνος από τα οποία αναβιώνει σήμερα από τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις κοινωνίες μας».

Όταν το αφρικανικό Κονγκό ήταν ιδιοκτησία του πρώην βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, «διαπράχθηκαν πράξεις βίας και ωμότητας, οι οποίες βαραίνουν ακόμη τη συλλογική μας μνήμη», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Φίλιππος, ο οποίος είναι βασιλιάς του Βελγίου από το 2013.

«Η αποικιακή περίοδος που ακολούθησε (αυτήν του βελγικού Κονγκό από το 1908 ως το 1960) προκάλεσε επίσης βάσανα και ταπεινώσεις», προσθέτει.

Ο βασιλιάς Φίλιππος εκφράζει επίσης τη δέσμευσή του για την «καταπολέμηση όλων των μορφών ρατσισμού». “Ενθαρρύνω τον στοχασμό, ο οποίος ξεκίνησε από το κοινοβούλιό μας προκειμένου να γαληνεύσει η μνήμη μας για πάντα”, συνεχίζει.

Στο Βέλγιο ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από ασφυξία, που του προκάλεσε στα τέλη Μαΐου ένας λευκός αστυνομικός στην Μιννεάπολη των ΗΠΑ, αναζωπύρωσε τον δημόσιο διάλογο για τη βία κατά την αποικιοκρατική περίοδο στο Κονγκό και τον πολύ αμφιλεγόμενο ρόλο του εκλιπόντος βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, ο οποίος κατηγορείται από ακτιβιστές κατά της αποικιοκρατίας ότι σκότωσε εκατομμύρια Κονγκολέζους.

«Έχει έρθει η ώρα για το Βέλγιο να αρχίσει μια διαδρομή αλήθειας»

«Έχει έρθει η ώρα για το Βέλγιο να αρχίσει μια διαδρομή αλήθειας» για το αποικιακό του παρελθόν στο Κονγκό, την νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές με αφορμή την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας του Κονγκό την 30η Ιουνίου του 1960.

«Κάθε δουλειά αλήθειας και μνήμης ξεκινάει από την αναγνώριση του πόνου του άλλου», πρόσθεσε η Βιλμές, χαιρετίζοντας την ιστορική αυτή κίνηση του βασιλιά του Βελγίου Φιλίππου.

Αυτός απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Φελίξ Τσισεκέντι στην οποία εκφράζει «τη βαθύτατη λύπη του για τα τραύματα» που προκλήθηκαν στους Κονγκολέζους κατά τη διάρκεια της βελγικής παρουσίας στο Κονγκό.

Οι Βέλγοι και οι Κονγκολέζοι έχουν κοινή ιστορία για την οποία θα πρέπει πλέον να γίνει μια δημόσια συζήτηση «χωρίς ταμπού, με ειλικρίνεια και σοβαρότητα», πρόσθεσε η Βιλμές, κάνοντας μια αναφορά στην κοινοβουλευτική επιτροπή που αναμένεται προσεχώς να συσταθεί με τη συμμετοχή Βέλγων και αφρικανών ειδικών για να εξετάσει το αποικιακό παρελθόν του Βελγίου στο Κονγκό, την Ρουάντα και το Μπουρούντι.

Η Βιλμές μετείχε σήμερα το πρωί στα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας για την ανεξαρτησία του Κονγκό μπροστά από το δημαρχείο της Ιξέλ, κοντά στην αφρικανική συνοικία της βελγικής πρωτεύουσας, την Ματόνζ.

Η πρωθυπουργός του Βελγίου απηύθυνε έκκληση για την «καταπολέμηση του ρατσισμού» αναφερόμενη στις προσβολές που δέχθηκε πρόσφατα στο Διαδίκτυο ο Πιερ Κομπανί, ο πρώτος μαύρος δήμαρχος του Βελγίου, ο οποίος είναι κονγκολέζικης καταγωγής, και πατέρας του ποδοσφαιριστή Βενσάν Κομπανί.

«Σοκαρίστηκα από τις απαράδεκτες δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα κατά του Πιερ Κομπανί», υπογράμμισε.

«Το μίσος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (…) οι άθλιες αυτές συμπεριφορές» δεν αποτελούν «μεμονωμένα γεγονότα», πρόσθεσε η πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «καθημερινά αριθμός συμπολιτών μας υφίσταται τέτοια ρητορική».

«Οφείλουμε να μην αφήνουμε τίποτε να περάσει στην μάχη κατά του ρατσισμού, κατά οποιασδήποτε μορφής απόρριψης του άλλου», σημείωσε επίσης.

Ο Πιέρ Κομπανί, δήμαρχος της Γκανσόρεν στην περιοχή των Βρυξελλών, βρίσκεται μεταξύ των Βέλγων αιρετών αξιωματούχων, κυρίως Χριστιανοδημοκρατών, που ζήτησαν από τον βασιλιά και το βελγικό κράτος να ζητήσει συγγνώμη για το αποικιακό παρελθόν.

«Αν το κράτος ζητήσει συγγνώμη, αυτό είναι ήδη πολύ. Αλλά αν το έκανε και η βασιλική οικογένεια θα ανυψωνόταν», δήλωσε στο AFP στις 19 Ιουνίου ο Πιερ Κομπανί του κόμματος Δημοκρατικό Ανθρωπιστικό Κέντρο (cdH, κεντρώο).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter