Το Βέλγιο δείχνει τον «ευρωπαϊκό δρόμο» των startups

Το Βέλγιο δείχνει τον «ευρωπαϊκό δρόμο» των startups

Μπορεί η πανδημία να δημιούργησε τις συνθήκες γέννησης μεγάλων προβλημάτων στη χρηματοδότηση των startups, ωστόσο στο Βέλγιο η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα, αλλά και ουσιαστικά.

Έτσι, εκτός από τη δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη των ίδιων των startups (την οποία έχουν, λιγότερο ή περισσότερο, όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ), φρόντισε και για τη δημιουργία ισχυρών κινήτρων για επενδύσεις στις startups.

Ειδικότερα, αποφάσισε την προσωρινή επέκταση της υφιστάμενης μείωσης φόρου κατά 30 έως 45% για αγορά μετοχών μιας νεοσύστατης εταιρείας (startup) ή μιας αναπτυσσόμενης εταιρείας (scale-up), έως 100.000 ευρώ, καθώς και για επενδύσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% μεταξύ 14 Μαρτίου και 30 Απριλίου λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Το μέτρο αφορά ιδιώτες που θα έχουν εγγραφεί για νέες ονομαστικές μετοχές για αύξηση κεφαλαίου έως 250.000 ευρώ μεταξύ 14 Μαρτίου και 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι επενδυτές για να διατηρήσουν το φορολογικό πλεονέκτημα θα πρέπει να διατηρήσουν το μετοχές για τουλάχιστον πέντε χρόνια, διαφορετικά θα πρέπει να εξοφλήσουν εν μέρει την σχετική έκπτωση.

Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για επέκταση ενός μέτρου που ίσχυε ήδη από το 2020. Και το αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα στην πανδημία, το 2020 οι Βελγικές startups κατέγραψαν ρεκόρ στη συγκέντρωση κεφαλαίων, αγφού αυτά έφτασαν στα 982 εκατ. ευρώ (+ 32% σε ένα έτος), με τη χρηματοδότηση να μοιράζεται μεταξύ εταιρειών ψηφιακής οικονομίας και εταιρειών βιοεπιστημών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter