Το Βερολίνο στηρίζει Ραχόι και ζητά διάλογο

Το Βερολίνο στηρίζει Ραχόι και ζητά διάλογο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε σήμερα να υπάρξει επειγόντως διάλογος μεταξύ της Καταλονίας και της Ισπανίας και δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου τα πράγματα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλονία που αμαυρώθηκε από βία.

«Οι εικόνες που μας ήρθαν χθες από την Ισπανία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διακοπεί αυτό το σπιράλ κλιμάκωσης», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε ανακοίνωση, απηχώντας τις εκκλήσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλογο μεταξύ της Ισπανίας και της Καταλονίας.

Ο Γκάμπριελ κάλεσε και τις δύο πλευρές «να παραμείνουν ήρεμες» και να εργαστούν προς μια μόνιμη πολιτική λύση που να σέβεται το κράτος δικαίου, το οποίο, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που ενώνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Δηλώσεις νωρίτερα και από τον Γερμανό υφυπουργό

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι οι εξελίξεις στην Καταλονία είναι «ανησυχητικές» και ότι η αυτονομιστική πολιτική δεν είναι η λύση, ύστερα από το χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που αμαυρώθηκε από τη βία.

«Η αυτονομιστική πολιτική δεν επιλύει προβλήματα», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Ροτ. «Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να σέβονται και να τηρούν αυστηρά τις αρχές και τους κανόνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».

Ο Ροτ δήλωσε επίσης ότι οι πολιτικές συγκρούσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου αντί με βία στους δρόμους.

«Και οι δύο πλευρές χρειάζεται να πουν ότι είναι έτοιμες να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Ροτ.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνηση διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter