Το «Βήμα» επιτέθηκε στο Χριστοφορίδη αλλά αρνήθηκε να δημοσιεύσει την απάντηση του

Το «Βήμα» επιτέθηκε στο Χριστοφορίδη αλλά αρνήθηκε να δημοσιεύσει την απάντηση του

Στις 10 Φεβρουαρίου το «ΒΗΜΑ», εξαπέλυσε επίθεση στον Γιώργο Χριστοφορίδη σύμβουλο της Helexpo, αρμόδιο για την οργάνωση του πάρκου «Digital Greece powered by ΥπΨΗΠΤΕ» και τον Νίκο Παππά από τον «ΒΗΜΑτοδότη».

Η επίθεση αφορούσε την πρωτοβουλία στήριξης των Ελλήνων startuppers, των νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών. Με δυο λόγια, το ΒΗΜΑ έγραψε ότι κακώς στηρίζουν τη συμμετοχή των startuppers σε εκθέσεις με αντικείμενα όπως η κτηνοτροφία, ή τα δομικά υλικά και ο τουρισμός, με το αδιανόητο επιχείρημα: πόση σχέση μπορεί να έχει η καινοτομία «με τα βοοειδή και τα ραπανάκια;»! Μέσα στο αντιπολιτευτικό τους μένος, οι γράφοντες θεωρούν ότι πρέπει να αφεθούν η γεωργία και η κτηνοτροφία στη μοίρα τους, η καινοτομία για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να παραμείνει άγνωστη λέξη… Επιπλέον, ανακάτεψαν και «Το ΧΩΝΙ», διαφημιστικά κονδύλια και άλλα άσχετα για τα οποία όμως έχει ήδη αποφανθεί η Δικαιοσύνη, με καταδίκες για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης, σε όλα αυτά απάντησε άμεσα, με επιστολή του, την οποία όμως το «ΒΗΜΑ» αρνήθηκε να δημοσιεύσει.

Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Τέτοια ηθική, τέτοια δεοντολογία! Πρώτα σπιλώνουν την υπόληψη μου και μετά κάνουν… γαργάρα την απάντησή μου. Μην μάθει κανένας αναγνώστης για τις μεθοδεύσεις τους».

Κατόπιν τούτου, ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook ανοιχτή επιστολή προς τον διευθυντή του «ΒΗΜΑτος», Αντώνη Καρακούση, συνοδευόμενη από την αρχική επιστολή-απάντηση που έστειλε στην εφημερίδα και ουδέποτε δημοσιεύθηκε.

Διαβάστε την επιστολή

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΟ ΒΗΜΑ», ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ

κ. Διευθυντά,

την Κυριακή 10 Φεβρουάριου, η ανυπόγραφη στήλη «ΒΗΜΑτοδότης» μου έκανε προσωπική επίθεση. Την επομένη, επικοινώνησα με τον συντάκτη που επιμελείται τη στήλη, ο οποίος δεσμεύθηκε –όπως είχε δεοντολογική και νομική υποχρέωση- να δημοσιεύσει απάντησή μου. Ουδέποτε το έπραξε.

κ. Διευθυντά,

όταν, σε ηλικία 26 χρονών, άρχισα να δημοσιογραφώ στο «ΒΗΜΑ», ως νέος -τότε- συντάκτης, με κυρίευε δέος για την εφημερίδα, το όνομα της οποίας ήταν συνυφασμένο με την Ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας -ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

Δυστυχώς, όμως, ο παρατατικός («ήταν» συνυφασμένο, δεν «είναι» πια) μοιάζει, πλέον, επιβεβλημένος. Πώς αλλιώς, όταν η εφημερίδα σας, μέσα σε μια θολούρα αντιπολιτευτικού μένους, δεν διστάζει να φερθεί κατά ενός ολοκλήρου κλάδου της ελληνικής οικονομίας -και, μάλιστα, από τους πιο σημαντικούς- του αγροκτηνοτροφικού, καθώς και κατά των νέων Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών των startups. Κι όλα αυτά, προκειμένου μόνο να επιτεθεί προσωπικά σε εμένα και στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά. Πού είναι ο προοδευτικός ΔΟΛ, όταν σήμερα φτάνει να αμφισβητήσει την ανάγκη υιοθέτησης της καινοτομίας στον αγροκτηνοτροφικό κλάδο, με μοναδικό στόχο να καταλήξει να αφήσει απαράδεκτα υπονοούμενα περί διαφημιστικών κονδυλίων για το πρόσωπό μου; Συκοφαντία, που έχει ήδη κριθεί στα δικαστήρια -όπως οφείλατε να γνωρίζετε- και οι συκοφάντες έχουν καταδικαστεί.

Ασφαλώς, δεν θα σας υποδείξω τι θα κάνετε με την εφημερίδα σας. Αναλαμβάνετε την ευθύνη των γραφόμενων, απέναντι στους αναγνώστες σας και στα δικαστήρια. Εκείνο που, όμως, δεν περίμενα από το ιστορικό ΒΗΜΑ -ούτε καν το σημερινό- είναι, ενώ επιτίθεται με τρόπο σφοδρό κατά ενός ανθρώπου, τον οποίον κατονομάζει, να αρνείται ταυτόχρονα να δημοσιεύσει την απάντησή του, απέναντι στις συκοφαντίες και στη διαστρέβλωση.

κ. Διευθυντά,

ελπίζω να έχει γίνει κάποιο λάθος συνεννόησης και η τελική απάντηση του «ΒΗΜΑτος» να μην είναι ότι αρνείται να πράξει αυτό που επιβάλλει η στοιχειώδης ηθική, η δεοντολογία και, φυσικά, ο νόμος: να δημοσιεύσει την απάντηση του ανθρώπου τον οποίο στοχοποίησε με αστήρικτο και συκοφαντικό τρόπο.

Επειδή, πάντως, αυτή την απάντηση έλαβα από τα στελέχη της εφημερίδας σας, απευθύνομαι σε εσάς μέσω αυτής της ανοιχτής επιστολής. Μήπως δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα για το ΒΗΜΑ…

Γιώργος Χριστοφορίδης.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟ «ΒΗΜΑ» ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ

κ. Ν. Χασαπόπουλε,

επειδή είχα την τιμή στο παρελθόν να εργαστώ στο ΒΗΜΑ, ως οικονομικός συντάκτης, ομολογώ ότι με ξένισε το σχόλιο του ΒΗΜΑτοδότη της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου 2019, με την αναφορά στο όνομά μου. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας απαντήσω τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

Πρώτον. Πραγματικά, δεν πίστευα ότι η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, που κάποτε απευθυνόταν στα προοδευτικά μυαλά της χώρας, θα ειρωνευόταν την ελληνική καινοτομία, με φράσεις όπως «πόση σχέση μπορεί να έχει με τα βοοειδή και τα ραπανάκια;» Προς ενημέρωσή σας, οι εκθέσεις Zootechnica, Infacoma – Aquatherm, Detrop, Freskon και Philoxenia είναι κλαδικές εκθέσεις, στις οποίες συγκεντρώνονται οι ειδικοί και οι επιχειρήσεις του εκάστοτε τομέα. Εκεί ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να συμμετέχουν και οι ελληνικές startup εταιρείες, με τις καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές που έχουν αναπτύξει, στοχεύοντας τόσο στη βελτίωση των υπηρεσιών όσο και στην εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων για τους επαγγελματίες του χώρου. Γιατί ΥΠΑΡΧΟΥΝ δεκάδες τέτοιες ελληνικές καινοτόμες start up εταιρείες. Και είναι κρίμα, κατά τη γνώμη μου, τόσο εύκολα να περιγράφονται όλα αυτά ως «βοοειδή και ραπανάκια», με ειρωνεία η οποία -ενώ, προφανώς, άλλο στόχο έχει- τελικά στρέφεται προς τους Ελληνες νέους επιστήμονες και επαγγελματίες.

Αν δεν γνωρίζετε τα επιτεύγματα της ελληνικής start up κοινότητας, θα μπορούσατε να τα πληροφορηθείτε πολύ εύκολα, ζητώντας πληροφορίες από τον συντάκτη σας που κάλυψε τη ΔΕΘ 2018. Εκεί όπου όλοι αυτοί οι νέοι Ελληνες επιχειρηματίες παρουσίασαν την καινοτόμα δουλειά τους διεθνώς, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια και κερδίζοντας το θαυμασμό των αμέτρητων επισκεπτών του περιπτέρου 12, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη (για του λόγου το αληθές: https://youtu.be/0zkXKtMmdlA), όπως άλλωστε και πλήθους πολιτικών.

Τη συνέχεια εκείνου του περιπτέρου 12 αποτελεί η δράση της HELEXPO με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στην οποία αναφέρεστε. Για την προβολή και την έμπρακτη δικτύωση των ίδιων καινοτόμων εταιρειών προσπαθεί. Στην προώθηση των ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων στοχεύει. Αλήθεια, ΤΟ ΒΗΜΑ είναι αντίθετο σε κάτι τέτοιο;

Δεύτερον. Η δράση της HELEXPO, που σχολιάζετε αρνητικά, στοχεύει ξεκάθαρα στην αντιμετώπιση του brain drain. Ολες αυτές οι καινοτόμες εταιρείες -που μέσω των προαναφερθεισών κλαδικών εκθέσεων βρίσκουν την ευκαιρία να συστηθούν και να συνεργαστούν με τους μεγάλους επαγγελματίες του χώρου- έχουν ιδρυθεί, χρηματοδοτηθεί και αναπτυχθεί από νέους ανθρώπους, οι οποίοι θέλησαν να τολμήσουν στο επιχειρείν και που, αν δεν έβρισκαν υποστήριξη στην Ελλάδα, θα την αναζητούσαν στο εξωτερικό, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό προσπαθεί να αλλάξει η πρωτοβουλία της HELEXPO. Μια τέτοια πρωτοβουλία, σε τι μπορεί να βρίσκει αντίθετο τον οποιονδήποτε;

Τρίτον. Σχετικά με την αναφορά σας στο πρόσωπό μου και τη σύνδεση που κάνετε με Το ΧΩΝΙ, «που έπαιρνε τις διαφημίσεις σαν… μαρούλια», όπως χαρακτηριστικά γράφετε, οφείλω να σας υπενθυμίσω δύο πράγματα: Αφενός, ότι η εφημερίδα Το ΧΩΝΙ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2015 και μετά) είχε μείωση στην κρατική της διαφήμιση κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά (2014 και νωρίτερα). Αφετέρου, ότι τα ίδια ψέματα ακριβώς είχε πει και ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή, ο οποίος έχει ήδη καταδικασθεί για συκοφαντική δυσφήμιση από την ελληνική Δικαιοσύνη. Γιατί τα ανωτέρω στοιχεία αποδείχθηκαν ήδη στο δικαστήριο, με τρόπο αδιαμφισβήτητο. Όπως, επίσης, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι εγώ προσωπικά έφυγα από την εφημερίδα Το ΧΩΝΙ πριν αναλάβω τη θέση του ειδικού συμβούλου στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, το 2016. Τι άλλο θα έπρεπε να κάνω τότε, για να μην κάνετε σήμερα μια σύνδεση που δεν υπάρχει;

Μετά από αυτές τις οφειλόμενες διευκρινίσεις, θα σας παρακαλούσα:

– Να μελετήσετε τις πρωτοβουλίες της HELEXPO, που μόνο σε θετική κατεύθυνση βρίσκονται. Είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξετε άποψη.

– Να επισκεφθείτε τις κλαδικές εκθέσεις, στις οποίες αναφέρεστε και να ενημερωθείτε για τους δρόμους που ανοίγουν οι ελληνικές start up εταιρείες. Είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείτε.

– Να στηρίξετε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του brain drain και να μην τις κατηγορείτε άδικα.

– Να δημοσιεύσετε την απάντησή μου στην εφημερίδα, για την πληρέστερη ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού, αλλά και όπως επιβάλλει η δεοντολογία και ο νόμος.

Γιώργος Χριστοφορίδης, σύμβουλος της Helexpo, αρμόδιος για την οργάνωση του πάρκου «Digital Greece powered by ΥπΨΗΠΤΕ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter