Το Canadian Dream της Νία Βαρντάλος

Το Canadian Dream της Νία Βαρντάλος

Το τρίτο μέρος του «Γάμος αλά ελληνικά» είναι γυρισμένο στην Ελλάδα και φέρνει σύσσωμη την οικογένεια Πορτοκάλος πίσω στα πάτρια εδάφη.

Την άνοιξη του 2002 βγήκε στις αμερικανικές αίθουσες η ταινία «My Big Fat Greek Wedding» της άγνωστης τότε Νία Βαρντάλος.  Το ξεκίνημα στις 19 Απριλίου ήταν μουδιασμένο αλλά οι θετικές σχετικά κριτικές έδειχναν ότι το φιλμ θα μπορούσε να κρατηθεί για λίγες βδομάδες ακόμη όπως ήταν τα πιο αισιόδοξα σενάρια. Η κωμωδία της Βαρντάλος ήταν μια ανεξάρτητη ταινία της IFC films και με συμπαραγωγό την ελληνικής καταγωγής Ρίτα Γουίλσον, της συζύγου του Τομ Χανκς. Το συνολικό κόστος του φιλμ ήταν μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια.

Την πρώτη βδομάδα το άγνωστο φιλμ βρέθηκε στην 20η θέση του αμερικανικού box office με εισπράξεις που οριακά ξεπερνούσαν τα 500.000 δολάρια. Όλοι μιλούσαν για μια συμπαθητική πορεία που «ίσως και να έβγαζε λίγο κέρδος» λόγω της χαμηλού κόστους παραγωγής. Ότι ακολούθησε όμως δεν είχε προηγούμενο. Τη δεύτερη βδομάδα η ταινία παρουσίασε άνοδο της τάξης του 34%: από τις 108 αίθουσες απλώθηκε στις 141, έκοψε ακόμη 800.000 δολάρια και βρέθηκε στην 16η θέση. Την τρίτη βδομάδα η ταινία επιδείκνυε μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα έχοντας συγκεντρώσει 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις και οι αναλυτές απέδιδαν την επιτυχία της στον ισχυρή ελληνική παροικία των ΗΠΑ και του Καναδά, θεωρώντας ότι σύντομα θα κλείσει τον κύκλο της. Και κάπου εκεί έγινε η μεγάλη ανατροπή. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ανεξάρτητων παραγωγών στην 5η-6η βδομάδα ολοκληρώνουν την πορεία τους στις αίθουσες, το φιλμ της Βαρντάλος στις 17 Μαίου μπήκε για πρώτη φορά στο top-10 του επίσημου box office των ΗΠΑ σε μια βδομάδα που το «Πόλεμος των άστρων: Η επίθεση των κλώνων» κονταροχτυπιόταν με το «Spider- Man» του Σαμ Ράιμι για την πρωτιά. Τις επόμενες βδομάδες η ταινία έπαιζε μεταξύ της 10ης και της 12ης θέσης αλλά με μια ζηλευτή συνέπεια που κρατούσε γεμάτες τις αίθουσες. Κι ενώ οι εισπράξεις της είχαν φτάσει συνολικά τα 30 εκατομμύρια δολάρια, στις αρχές Αυγούστου έγινε η έκπληξη: το φιλμ ανέβηκε στην 8η θέση παρότι μετρούσε ήδη 17 βδομάδες στο εμπορικό κύκλωμα αυξάνοντας μάλιστα τον αριθμό των αιθουσών που την φιλοξενούσαν. Την 1η Σεπτεμβρίου το φιλμ, που παιζόταν πλέον σε 1.619 αίθουσες ανέβηκε στη 2η θέση πίσω μόνο από τον «Οιωνό» του Σιάμαλαν με 11,1 εκατομμύρια που έκοψε το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου κι ένα σύνολο που ξεπερνούσε τα 78 εκατομμύρια δολάρια. Τελικά η εξωφρενική πορεία του «Γάμου αλά ελληνικά» ολοκληρώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του επόμενου χρόνου (!) κι ενώ είχε ήδη προταθεί για το όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για την δουλειά της Βαρντάλος η οποία ουσιαστικά μέσα από το φιλμ αυτό περιέγραφε την ιστορία της οικογένειας της αλλά και των περισσοτέρων ελληνοκαναδών του Τορόντο, του Βακνούβερ και του Μόντρεαλ. Εκείνη τη μέρα το φιλμ ολοκλήρωνε την ονειρώδη πορεία του με συνολικές εισπράξεις μόνο από τις ΗΠΑ που ξεπερνούσαν τα 240 εκατομμύρια δολάρια!

Στην Ελλάδα η ταινία που βγήκε στις αίθουσες στις 19 Ιουλίου σε διανομή της Προοπτικής είχε ανάλογη πορεία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τους υπεύθυνους του γραφείου διανομής να παραγγέλνουν κάθε βδομάδα όλο και περισσότερες κόπιες για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση της ταινίας από τους αιθουσάρχες των θερινών. Εκείνη τη χρονιά η ταινία της Βαρντάλος ήταν η πιο πετυχημένη στη χώρα μας πίσω μόνο από τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών: Οι δύο πύργοι».  Ο δε παγκόσμιος τζίρος που έκανε το φιλμ άγγιξε τα 368,7 εκατομμύρια δολάρια.

Η επιτυχία της ταινία ενέμπνευσε την μίνι-σειρά My Big Fat Greek Life, μια συμπαραγωγή της HBO και της Tom Hanks’ Playtone Productions για την Sony Pictures Television. Προβλήθηκε το 2003 από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS και είναι η συνέχεια από την ιστορία της Τούλας Πορτοκάλος. Η σειρά όμως απέσπασε κακές κριτικές και έτσι ακυρώθηκε και προβλήθηκαν μόνο 7 επεισόδια.

Το δεύτερο φιλμ «Γάμος αλά ελληνικά» γυρίστηκε το 2016 και τώρα προβάλλεται στις αίθουσες το τρίτο μέρος και πάλι σε σκηνοθεσία και σενάριο Νία Βαρντάλος ενώ τη διανομή έχει αναλάβει η Tanweer.

 

 

Μυστικά & Documento

10/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter