Το δεξί χέρι μιας δεξιάς οικογένειας

Το δεξί χέρι μιας δεξιάς οικογένειας

Οι διαχρονικές σχέσεις Μητσοτάκηδων και Φλώρων και ο ρόλος του ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Ο ανιψιός του πρωθυπουργού και διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δηµητριάδης εµφανίζεται να είναι το πρόσωπο-κλειδί σε υποθέσεις που αφορούν τον Αριστείδη Φλώρο.

Κι αυτό γιατί ο Δηµητριάδης, όπως έχει καταθέσει και ο ίδιος στον ανακριτή, είχε ως δικηγόρος της Energa ενεργό ρόλο σε αρχικό στάδιο στη διαδικασία δηµιουργίας των offshore µέσω των οποίων διοχετεύτηκε στο εξωτερικό το χρήµα στην υπόθεση Energa. Οι σχέσεις των δυο αντρών όµως δεν τελειώνουν εκεί.

Όπως έχει αποκαλύψει το Documento, υπήρξαν συνέταιροι σε εταιρεία, ενώ ο ∆ηµητριάδης εµφανίζεται επίσης να συµµετέχει σε ∆Σ εταιρειών συµφερόντων της οικογένειας Φλώρου, ακόµη κι αφότου ασκούνται διώξεις στον Αρ. Φλώρο και το σκάνδαλο της Energa γίνεται πλέον γνωστό. Κι όλα αυτά ενώ η Κατερίνα Μητσοτάκη, µητέρα του Γρ. ∆ηµητριάδη, ήταν αυτή που, σύµφωνα µε την κατάθεση Φλώρου, τον γνώρισε στον πρωτοδίκως καταδικασµένο στην υπόθεση Energa Βασίλη Μηλιώνη…

Οι σχέσεις της οικογένειας Φλώρου µε την οικογένεια Μητσοτάκη κρατά από παλιά και συγκεκριµένα από τη δεκαετία του ’90. Ο πατέρας του Αρ. Φλώρου, Αχιλλέας Φλώρος, που επίσης είχε καταδικαστεί και κριθεί προφυλακιστέος πρωτόδικα για το σκάνδαλο της Energa αλλά αθωώθηκε στο εφετείο, υπήρξε ευνοηµένος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο παρελθόν. Οπως είχε γραφτεί στον Τύπο της εποχής, ο πρώην πρωθυπουργός είχε σκανδαλωδώς αναθέσει στην εταιρεία που εκπροσωπούσε ο Αχ. Φλώρος την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο.

Στις 7 Ιουλίου 2009 καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανώνυµων Εταιρειών η εταιρεία Αρ. Φλώρος – Γρ. Δηµητριάδης ΑΕ, τα ονόµατα των ιδιοκτητών της οποίας εµφανίζονταν στον τίτλο. Το 2011, όταν ξεκινά η εισαγγελική έρευνα για την Energa, η εταιρεία µετονοµάζεται σε Prior Ενεργειακή ΑΕ, ενώ οι δύο µέχρι τότε συνέταιροι αποµακρύνονται από τη διοίκηση. Σε επικοινωνία που είχε τότε το Documento µε τον Αρ. Φλώρο, αυτός αρνήθηκε αρχικά οποιαδήποτε επιχειρηµατική σχέση µε τον Γρ. ∆ηµητριάδη, αλλά όταν του γνωστοποιήθηκαν τα ΦΕΚ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «ναι, αλλά η εταιρεία δεν είχε τελικώς καµία δραστηριότητα».

Οι άλλες επιχειρηµατικές συνδέσεις

∆εν ήταν όµως η µόνη επιχειρηµατική σύνδεση. Σύµφωνα µε τα αρχεία του ΓΕΜΗ, στις 2 Σεπτεµβρίου 2011 καταχωρήθηκε η εταιρεία LINK 2U Ανώνυµη Εµπορική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών, συµφερόντων της οικογένειας Φλώρου. Πρόεδρος του ∆Σ εµφανιζόταν ο Γρ. ∆ηµητριάδης. Στις 13 Σεπτεµβρίου ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη αποχωρεί από το ∆Σ και τη θέση του παίρνει η κόρη του Αχ. Φλώρου και µέλος του ∆Σ της Energa Καρολίνα Φλώρου.

Τον Ιούνιο του 2012 ιδρύεται ακόµη µια εταιρεία συµφερόντων της οικογένειας, η LINK 2U CREDIT AE, εισπρακτική εταιρεία µε µέτοχο τη LINK 2U AE. Στο ∆Σ της νέας εταιρείας συµµετέχει η Καρ. Φλώρου. Στις 11 Σεπτεµβρίου 2012 η αδερφή του Αρ. Φλώρου αποχωρεί από το ∆Σ και τη θέση της παίρνει ο Γρ. ∆ηµητριάδης, ο οποίος αποχωρεί στις 17 Ιανουαρίου 2013.

Ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη και δεξί του χέρι πλέον στο Μαξίµου εµφανίζεται επίσης ως δικηγόρος της Energa για θέµατα που αφορούν την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών. Σύµφωνα µε όσα κατέθεσε ο Γρ. ∆ηµητριάδης στον ανακριτή Σπύρο Γεωργουλέα για την υπόθεση της Energa, συνεργάστηκε «µε τον όµιλο επιχειρήσεων Energa από το 2010 περίπου έως τον Ιανουάριο του 2012», όταν και παραιτήθηκε, εκτελώντας εντολές για νοµικές ενέργειες. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα σχετικά ΦΕΚ των επίµαχων εταιρειών, ο ανιψιός του Κυριάκου είχε πολύχρονη σχέση µε τις εταιρείες της οικογένειας Φλώρου, από τις οποίες αποχώρησε πολύ αργότερα από την ηµεροµηνία που ο ίδιος ανέφερε ότι άφησε την Energa.

Αδιαφανείς διαδικασίες

Η κλήτευση του Γρ. ∆ηµητριάδη ως µάρτυρα στην υπόθεση από τον ανακριτή Σπ. Γεωργουλέα έγινε µόλις λίγες ηµέρες πριν από την άσκηση συµπληρωµατικής δίωξης για βαριά κακουργήµατα και τη σύλληψη των Φλώρου – Μηλιώνη στις 30 Οκτωβρίου 2012. Η κλήτευση του ∆ηµητριάδη αλλά και άλλων νοµικών που είχαν συνεργαστεί µε τον Αρ. Φλώρο, όπως ο Βασίλης Σιούφας, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Αφοί Σιούφα, ήταν µονόδροµος. Κι αυτό γιατί τόσο ο Γρ. ∆ηµητριάδης όσο και ο Β. Σιούφας είχαν ασχοληθεί ως δικηγόροι µε διαδικαστικά ζητήµατα τα οποία αφορούσαν τη σύσταση offshore εταιρειών που, σύµφωνα µε τα τότε κατηγορητήρια στην υπόθεση Energa και Hellas Power, χρησιµοποιήθηκαν από τους εµπλεκόµενους ως όχηµα για την απάτη και το ξέπλυµα εκατοµµυρίων ευρώ του δηµοσίου.

Σε συµπληρωµατικό πόρισµα που παρέδωσε στον ανακριτή στις 15 Οκτωβρίου 2012 –τέσσερις ηµέρες µετά την προαναφερθείσα κατάθεση ∆ηµητριάδη– η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου φαίνεται ότι στο διάστηµα τέλη Νοεµβρίου µε αρχές ∆εκεµβρίου 2011 οι χρεωµένες Energa και Hellas Power εµφανίστηκαν να µεταβιβάζονται δήθεν, µέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, σε κάποιο ρωσοαραβικό fund µε την επωνυµία Worldwide Energy Limited. Κι αυτό ενώ στην κατάθεσή του ο Γρ. ∆ηµητριάδης περιγράφει ότι είχε λάβει κάποιες εντολές από τον Αρ. Φλώρο και στενούς του συνεργάτες για τα διαδικαστικά της ίδρυσης της συγκεκριµένης εταιρείας.

«Δεν υποψιάστηκα παράνοµες πράξεις»

Στην επίµαχη κατάθεση ο Γρ. Δηµητριάδης ανέφερε ότι κατά τον χρόνο που έλαβε «τις προαναφερόµενες εντολές από τον Αρη Φλώρο δεν µπορούσα να φανταστώ ούτε υποψιάστηκα ότι είναι πιθανό να τελούνται παράνοµες πράξεις και τούτο διότι έλαβα τις σχετικές εντολές παράλληλα µε την τρέχουσα διαχείριση των λοιπών υποθέσεων του οµίλου και χωρίς να έχω χρόνο να τις αξιολογήσω».

Μάλιστα, σύµφωνα µε τον Γρ. Δηµητριάδη, «οι ελληνικές εταιρείες δεν είχαν κάποιο ορατό πρόβληµα την εποχή εκείνη, δεν υπήρχε κάποιο άλλο φανερά ύποπτο σηµείο στη σχετική διαδικασία δεδοµένου ότι αναµειγνύονταν µεγάλες τράπεζες διεθνούς κύρους (EFG, HSBC)», επισηµαίνοντας παράλληλα ότι είναι συνήθης η ίδρυση εξωχώριων εταιρειών σε τέτοιου είδους συναλλαγές για φορολογικούς λόγους.

Σχετικά µε τη δική του συµµετοχή, ο Γρ. Δηµητριάδης υποστήριξε πως ο Αρ. Φλώρος του είχε αναφέρει ότι θα ιδρύσει δύο offshore και πως πίσω από τη µία εξωχώρια θα βρίσκονται Ρώσοι επενδυτές… Στην πορεία πληροφορήθηκε ότι οι εταιρείες ήταν η Worldwide Energy Ltd και η Global Power Systems Incorporated… Στη συνέχεια του ζήτησαν να τεθεί υπό τις εντολές του Αγγλου δικηγόρου Αλαν Κέιµπλ. Σήµερα είναι γνωστό και από το κατηγορητήριο σε βάρος των εµπλεκοµένων ότι ο Κέιµπλ συνδεόταν µε την εγκληµατική δραστηριότητα καθώς ήταν το πρόσωπο που εµφανίστηκε ως εκπρόσωπος του ρωσοαραβικού fund µε την επωνυµία Worldwide Energy Ltd, στο οποίο, κατά το σχέδιο, παρουσιάστηκε ότι µεταβιβάστηκαν οι χρεωµένες Energa και Hellas Power τον Νοέµβριο και τον ∆εκέµβριο του 2011. Ο Γρ. ∆ηµητριάδης υποστήριξε ότι απλώς διαβίβασε στον Κέιµπλ στοιχεία συνεργατών του Αρ. Φλώρου οι οποίοι, όπως του είχαν πει, θα ήταν οι πραγµατικοί ιδιοκτήτες των εταιρειών.

Ο ίδιος ο ∆ηµητριάδης δεν είχε, όπως κατέθεσε, ουσιαστική συµµετοχή στη διαπραγµάτευση για την πώληση της Hellas Power, αλλά «επειδή γνώριζα τόσο τον Φλώρο όσο και τον Μηλιώνη αποδέχτηκα να γίνω και έγινα θεµατοφύλακας των σχετικών εγγράφων έως ότου πιστωθεί το έµβασµα-τίµηµα της αγοραπωλησίας των µετοχών της Hellas Power σε λογαριασµό στην τράπεζα EFG του Μονακό… Οταν µετά από περίπου τρεις ηµέρες έλαβα έγγραφο από την τράπεζα ότι πιστώθηκε το τίµηµα στον υποδειχθέντα λογαριασµό παρέδωσα τα σχετικά έγγραφα τόσο στον Alan Cable όσο και στους κυρίους Φλώρο και Σιαφάκα (σ.σ.: συνεργάτης του Φλώρου)».

Εκπληξη για τη δέσµευση λογαριασµών

Ο ∆ηµητριάδης µάλιστα, όπως κατέθεσε, πληροφορήθηκε «µε έκπληξη» ότι µετά την εξαγορά της Hellas Power επακολούθησε και εξαγορά µέρους της Energa και µε ακόµη µεγαλύτερη έκπληξη πληροφορήθηκε από δηµοσιεύµατα ότι δεσµεύτηκαν λογαριασµοί των δύο αυτών εταιρειών. Κατέθεσε επίσης ότι ουδέποτε είδε Ρώσους επενδυτές ή κάποιον εκπρόσωπό τους πλην του Αλαν Κέιµπλ, καθώς και ότι γνωρίζει πως «Μηλιώνης και Φλώρος πραγµατοποίησαν ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη για να τους συναντήσουν, µε υπόδειξη του Φλώρου, ο οποίος και τους συνέστησε στον Μηλιώνη ως αγοραστές». Για το επίµαχο ταξίδι πάντως οι Φλώρος και Μηλιώνης έδωσαν διαφορετικές εκδοχές.

«Η εχεµύθεια έχει ιδιαίτερη σηµασία»

Στην κατάθεσή του ο Αλαν Κέιµπλ σκιαγράφησε εµπλοκή ∆ηµητριάδη στην υπόθεση, αφού υποστήριξε µεταξύ άλλων ότι «πρότεινα στους κ. Σιούφα και ∆ηµητριάδη την ίδρυση δύο εταιρειών στη ζώνη ΡΑΚ στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα διότι θεωρούσα ότι διασφαλίζεται τόσο η ταχύτητα την οποία επιθυµούσε ο άγνωστος τότε εντολέας αυτών όσο και η εχεµύθεια την οποία ζητούσε. ∆ιευκρινίζω όµως, ότι η επιλογή δύο άλλων εταιρειών µε έδρα τις νήσους Marshall είτε τη Λιβερία έγινε από τους Ελληνες δικηγόρους, όπως επίσης επιλογή των Ελλήνων δικηγόρων ήταν το άνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών στην τράπεζα HSBC στο Χονγκ Κονγκ…», ενώ σχετικά µε τις επωνυµίες Worldwide Energy Ltd και Worldwide Global Power Systems, ο Κέιµπλ υποστήριξε ότι «εξ όσων είµαι σε θέση να ενθυµούµαι οι συγκεκριµένες επωνυµίες προτάθηκαν από τους Ελληνες δικηγόρους και υποθέτω ότι επιλέχθηκαν σε συνεννόηση µε τον εντολέα τους, τον οποίο τότε ακόµη αγνοούσα».

Ο Κέιµπλ κατέθεσε επίσης ότι «όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία για τη συµπλήρωση των αιτήσεων και τη διενέργεια του σχετικού νοµικού ελέγχου παρασχέθηκαν από τους κ. Σιούφα, ∆ηµητριάδη, Σιαφάκη και Σµυρλιάδη. Οι κ. ∆ηµητριάδης, Σιαφάκας και Σµυρλιάδης µάλιστα επισκέφθηκαν τα γραφεία της ILS στο Λονδίνο προκειµένου να ολοκληρωθεί ο νοµικός έλεγχος», ενώ υποστήριξε ότι «οι κ. ∆ηµητριάδης και Σιούφας µου είχαν επανειληµµένως επισηµάνει ότι η εµπιστευτικότητα και η εχεµύθεια έχουν ιδιαίτερη σηµασία στη συγκεκριµένη υπόθεση».

Οι σχέσεις με τον Μηλιώνη

Στην κατάθεσή του στις 2 Νοεμβρίου 2012 ο Αρ. Φλώρος αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Γρ. Δημητριάδη, αλλά και στο ότι αυτός ήταν που τον έφερε σε επαφή με τον επίσης πρωτόδικα καταδικασμένο για την υπόθεση –αθωώθηκε στο εφετείο– Βασίλη Μηλιώνη: «Ο κ. Δημητριάδης είναι παλιός γνωστός. Υπήρξαμε συμμαθητές στο σχολείο και για μικρό χρονικό διάστημα συγκάτοικοι σε φοιτητική εστία και σε κάποια κατοικία στο Λονδίνο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας στην Αγγλία δεν είχαμε ιδιαίτερες σχέσεις, πρέπει όμως να σημειώσω ότι ο κ. Δημητριάδης με δική του πρωτοβουλία ήρθε σε επαφή μαζί μου και μου ζήτησε να επικοινωνήσω με τον Βασίλειο Μηλιώνη με σκοπό τη διεύρυνση πιθανής μελλοντικής μας συνεργασίας στον χώρο της ενέργειας. Η επαφή αυτή έγινε τον Μάιο του 2009, όταν εγώ δεν γνώριζα τον Βασίλειο Μηλιώνη και όπως πληροφορήθηκα από τον Δημητριάδη υπάρχει στενή οικογενειακή σχέση μεταξύ των οικογενειών Μηλιώνη και Μητσοτάκη. Σημειώνω ότι ο κ. Δημητριάδης είναι εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

Στη δική του κατάθεση ο Β. Μηλιώνης λέει ακριβώς τα αντίθετα: «Σημειώνω ότι είναι ανακριβές ότι είχα εγώ την πρωτοβουλία της συνάντησης διότι ο Αρης Φλώρος προσπάθησε να με προσεγγίσει μέσω του φίλου του Γρηγόρη Δημητριάδη τον Μάιο του 2009».

Σε άλλη κατάθεσή του στις 22 Μαΐου 2013 ο Αρ. Φλώρος δήλωσε σχετικά με τη μητέρα του Γρ. Δημητριάδη Κατερίνα Μητσοτάκη ότι ήταν αυτή που «με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να συναντήσω τον Μηλιώνη. Τον Μηλιώνη τον γνώρισα από τον Δημητριάδη. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν είπε ότι αυτός συνεργάστηκε με τον Κέιμπλ για να φτιάξει τις εταιρείες και ότι είναι φίλος με τον Μηλιώνη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter