Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι ευθύνες της κυβέρνησης

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι ευθύνες της κυβέρνησης

Πέρασαν ήδη δέκα μήνες από τότε που πρωτοεμφανίστηκε η Covid-19 και η παγκόσμια κοινότητα και η πατρίδα μας ζουν μια πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που ζούσαμε και γνωρίζαμε πριν.

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας πλήττει όλους: άντρες, γυναίκες, νέους, ηλικιωμένους, πλούσιους, φτωχούς, συστήματα υγείας, κοινωνίες, οικονομίες.

Η νόσος του κορονοϊού ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ήπια ή ασυμπτωματική, σε ποσοστό 13,8% εξελίσσεται με σοβαρές και στο 6% με βαριές επιπτώσεις, αφαιρώντας ζωές και αλλάζοντας την καθημερινότητά μας σε όλα τα επίπεδα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και για την προστασία της αδιαπραγμάτευτης αξίας της ζωής δοκιμάζεται η υπευθυνότητα όλων: της κυβέρνησης κύρια, των κομμάτων, των πολιτών, της πολιτικής.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, παρόλο που το ΕΣΥ, η ιατρική κοινότητα και οι πολίτες δεν ήταν έτοιμοι για την αντιμετώπισή της, γενικά τα πήγαμε καλά ως χώρα.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το τωρινό, δεύτερο κύμα της πανδημίας. Υπήρξαν αρκετός χρόνος και περισσότερη γνώση για να μπορέσει η κυβέρνηση της ΝΔ να αντιμετωπίσει ελλείψεις και αδυναμίες. Αυτό όμως δεν έγινε.

Επαναπαύτηκε στα αποτελέσματα του πρώτου κύματος της πανδημίας, άνοιξε χωρίς ουσιαστική και έγκαιρη προετοιμασία τον τουρισμό, δεν έκανε όλες τις απαραίτητες προσλήψεις ιατρών, εντατικολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού, δεν δημιούργησε τις απαραίτητες ΜΕΘ παρά τις πολλές δωρεές (η Σουηδία διπλασίασε τα κρεβάτια ΜΕΘ στην πρώτη φάση της πανδημίας), με αποτέλεσμα σήμερα το ΕΣΥ να κινδυνεύει με κατάρρευση. Δεν φρόντισε να ελαχιστοποιήσει τις εστίες μαζικής μόλυνσης (καθολική χρήση μάσκας, χώροι συγκεντρώσεων, σχολεία με πολλούς μαθητές, μέσα μαζικής μεταφοράς), δεν έκανε μαζικούς ελέγχους.

Δεν προχώρησε στην ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη χρησιμοποιώντας όλο το ιατρικό δυναμικό της χώρας (ΠΦΥ, ιατρικούς συλλόγους, φαρμακοποιούς, «βοήθεια στο σπίτι», ιδιωτικό τομέα). Αντί όλων αυτών, προσπαθεί να μετακυλίσει την ευθύνη της στους πολίτες.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραλείψεων είναι η κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και η δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε με την τωρινή εξάπλωση του κορονοϊού, τη δραματική κατάσταση του ΕΣΥ, τα lockdowns νομών και μεγάλων περιοχών, πολίτες που αγωνιούν, αγανακτούν, αμφισβητούν, αρνούνται να υπακούσουν στα μέτρα πρόληψης και πειθαρχίας.

Οι παρενέργειες του κορονοϊού είναι πολλές, όμως δεν κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλους. Σκληρότερες στους φτωχούς αλλά και στους νεαρούς ενήλικες, αφού τους αφαιρούν τα όνειρα για τη ζωή και το μέλλον τους.

Κοντά στις κοινωνικές έχουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα λόγω της μείωσης των εισπράξεων και της απασχόλησης στον τουρισμό, της μείωσης των εξαγωγών, της εσφαλμένης και ελλιπούς οικονομικής πολιτικής της ΝΔ οδηγεί επτά στα δέκα νοικοκυριά σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση.

Η μείωση του εισοδήματος οδηγεί στην αύξηση των οφειλών των νοικοκυριών, την αύξηση του δανεισμού, τη μη κάλυψη των υποχρεώσεων. Οι προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5% και της απασχόλησης πάνω από 7,2% κάνουν επιτακτική την ανάγκη μιας στοχευμένης οικονομικής πολιτικής στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν, των ανέργων, των μικρομεσαίων και των δανειοληπτών, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

Από τη στάση όλων, κυρίως των κυβερνώντων αλλά και των κομμάτων και των πολιτών, θα εξαρτηθούν πολλά. Ο κόσμος μας αύριο ίσως δεν θα είναι όπως τον ξέραμε. Είναι χρέος μας όμως να αγωνιστούμε όλοι δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας για την Ελλάδα, για την ίδια τη ζωή.

O Γιώργος Σ. Φραγγίδης είναι βουλευτής ν. Κιλκίς με το Κίνημα Αλλαγής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter