Το δημοτικό τραγούδι μέσα από την πορεία της οικογένειας Βέρρα

Το δημοτικό τραγούδι μέσα από την πορεία της οικογένειας Βέρρα

Εδώ και περίπου έναν αιώνα η οικογένεια των Βερραίων αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ιστορίας του δημοτικού τραγουδιού. Κράτησαν από το χέρι την παράδοση, έκαναν δικό τους το τραγούδι που για αιώνες ήταν στο στόμα του λαού, στάθηκαν επάξια σε εκδηλώσεις και πανηγύρια, είτε αυτά ήταν θρησκευτικές γιορτές είτε εμποροπανηγύρεις, ειδικά την εποχή που αυτές ήταν οι μοναδικές ευκαιρίες για κοινωνική συναναστροφή πέρα από τους γάμους και τα βαφτίσια.

Η οικογένεια που προέρχεται από τους Βερραίους αγωνιστές του 1821 μετέδωσε στα παιδιά της μεταξύ άλλων την παράδοση των τραγουδιών της κλεφτουριάς. Με αυτά τα ακούσματα γαλουχήθηκαν ο Αγγελος (Αγγελής) Βέρρας και τα οκτώ παιδιά του τα οποία με τη σειρά τους τα μεταλαμπάδευσαν στις επόμενες γενιές. Το βιβλίο του Αρη Μηλιώνη πιάνει το νήμα από την αρχή, από την εποχή του Αγγελή, περιλαμβάνει εκτενή αυτοβιογραφία της θρυλικής Τασίας Βέρρα και πέντε εκ των επτά αδερφών της και φτάνει μέχρι σήμερα, σκιαγραφώντας τα πορτρέτα της τρίτης γενιάς (τη Χαρά, τον Αγγελο, τον Αντώνη κ.λπ.).

Πέρα από σημαντικό κληροδότημα προφορικής ιστορίας σχετικά με την οικογένεια και τον τρόπο που βίωσε το δημοτικό τραγούδι μέσα από τα πανηγύρια και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί για τα στοιχεία που αφορούν τη ζωή στην Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια. Το βιβλίο συνοδεύεται από CD με παραδοσιακά τραγούδια που ερμηνεύουν τα μέλη της οικογένειας Βέρρα.

INFO

Τασία Βέρρα και οι Βερραίοι τραγουδιστάδες

Αρης Μηλιώνης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Το Δόντι

ISBN: 978-618-5387-07-5

ΣΕΛ.: 357

ΤΙΜΗ: €17,00

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter