Το «διαζύγιο», οι συμπτώσεις και στη μέση ο… Βολταίρος

Το «διαζύγιο», οι συμπτώσεις και στη μέση ο… Βολταίρος

Στις 30 Ιουνίου 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθετε πόθεν έσχες χωρίς τη Μαρέβα Γκραμπόφκσι και εκείνη άνοιγε την SCI Personal Ventures στη Γαλλία

Η υπόθεση που έχει φέρει σε τροµερά δύσκολη θέση σήµερα τον πρωθυπουργό ξεκίνησε το µακρινό 2006. Στις 16 Ιουνίου εκείνου του έτους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όντας βουλευτής, είχε καταθέσει επιστολή στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής βάσει της οποίας ενηµέρωνε ότι ο έγγαµος βίος του έχει διαταραχτεί και βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου µε τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραµπόφσκι. Ως αποτέλεσµα, στις 30 Ιουνίου 2006 ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέθεσε το πόθεν έσχες του χωρίς να συµπεριλάβει σε αυτό τη Μαρέβα Γκραµπόφσκι.

Την ίδια ηµέρα όµως η Μαρέβα Γκραµπόφσκι πραγµατοποιούσε επιχειρηµατικό άνοιγµα στη Γαλλία. Κι αυτό γιατί –κατά διαβολική σύµπτωση– στις 30 Ιουνίου 2006 η Μαρέβα Γκραµπόφσκι ίδρυσε στο Παρίσι την εταιρεία SCI Personal Ventures, η οποία πλέον την έχει οδηγήσει σε µεγάλες περιπέτειες. Η εταιρεία ανήκε κατά 95% στην ίδια και κατά 5% στον ετεροθαλή αδερφό της Γιώργο Παπαζήση. Το µετοχικό κεφάλαιο µε το οποίο ιδρύθηκε η εταιρεία ανήλθε στις 10.000 ευρώ.

Μερικές µόλις ηµέρες µετά, στις 11 Ιουλίου 2006, η SCI Personal Ventures αγόρασε από το ίδρυµα διαχείρισης περιουσίας του σχεδιαστή µόδας Πιέρ Καρντέν ένα σπίτι στις όχθες του Σηκουάνα. Πρόκειται για το περιβόητο σπίτι του Βολταίρου. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το συµβόλαιο αγοραπωλησίας –το είχε αποκαλύψει το Documento–, η Μαρέβα Γκραµπόφσκι είχε υπογράψει προσύµφωνα αγοράς του ακινήτου ήδη από τις 5 Μαΐου 2006, αλλά η αγορά ολοκληρώθηκε όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέθεσε τη δήλωση περιουσιακής κατάστασής του, στην οποία δεν τη συµπεριέλαβε.

Οπως προκύπτει από το συµβόλαιο της αγοραπωλησίας του σπιτιού του Βολταίρου, το οποίο στοίχισε περισσότερο από 1,5 εκατ. ευρώ, δόθηκαν 900.000 ευρώ που λήφθηκαν από δάνειο το οποίο η εταιρεία SCI Personal Ventures έλαβε από την τράπεζα GE Money Bank. Επιπλέον των 900.000 ευρώ, που το πρωθυπουργικό ζεύγος αποκρύπτει από το πόθεν έσχες εδώ και τέσσερα χρόνια, δόθηκαν σχεδόν 725.000 ευρώ σε µετρητά, εκ των οποίων 570.000 ευρώ «από ίδια κεφάλαια». Επίσης η εταιρεία κατέβαλε 74.823 ευρώ για φόρους και 80.000 ευρώ για µεσιτεία. ∆ηλαδή 724.823 ευρώ καταβλήθηκαν τοις µετρητοίς από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Τα ερωτήµατα που προκύπτουν σχετικά µε αυτή την αγοραπωλησία η κ. Γκραµπόφσκι δεν έχει ακόµη φροντίσει να τ’ απαντήσει. Πώς µια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε µε µετοχικό κεφάλαιο µόλις 10.000 ευρώ κατορθώνει µόλις έντεκα ηµέρες µετά τη σύστασή της να καταβάλει σχεδόν 725.000 ευρώ µετρητά; Αλλωστε, η αγορά του σπιτιού του Βολταίρου δεν πραγµατοποιήθηκε από κάποιο φυσικό πρόσωπο αλλά από την εταιρεία SCI Personal Ventures, η οποία δεν εµφανίζεται να είχε κάποια άλλα ίδια κεφάλαια πέραν των 10.000 ευρώ του µετοχικού της κεφαλαίου. Επίσης, πώς κατορθώνει µια νεοσύστατη εταιρεία, µε το συγκεκριµένο µετοχικό κεφάλαιο, να συνάψει συµφωνία για ένα τόσο υψηλό δάνειο αξίας 900.000 ευρώ; Τι εγγυήσεις δόθηκαν προκειµένου η γαλλική εταιρεία να λάβει αυτά τα χρήµατα από την GE Money Bank; Πρόκειται για ερωτήµατα που παραµένουν αναπάντητα.

Αρκετά χρόνια αργότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης καταθέτει τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το 2016 (φορολογικό έτος 2015). Εκεί εµφανίζεται η εταιρική συµµετοχή της Μαρέβας Γκραµπόφσκι στη γαλλική εταιρεία, η οποία φέρεται να είναι ιδιοκτήτρια του σπιτιού του Βολταίρου. Από την επόµενη χρονιά το πρωθυπουργικό ζεύγος αρχίζει να υποβάλλει ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter