Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία
People demonstrate in support of the Ukraine outside the United Nations' top court, rear, in The Hague, Netherlands, Wednesday, March 16, 2022, where judges where expected to rule on a request by Ukraine to order Russia to halt its devastating invasion. But it remains to be seen if Moscow would comply with any order made by the International Court of Justice. Russia snubbed a hearing last week at which lawyers for Ukraine accused the country's powerful neighbor of "resorting to tactics reminiscent of medieval siege warfare" in its brutal assault. (AP Photo/Peter Dejong)

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) διέταξε τη Ρωσία σήμερα να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, σε μια προκαταρκτική απόφαση στην προσφυγή του Κιέβου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρουν οι δικαστές.

Οι δικαστές πρόσθεσαν πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις υπό τον έλεγχό της ή που στηρίζονται από τη Μόσχα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Μόνο οι Ρώσοι και οι Κινέζοι δικαστές του δικαστηρίου ψήφισαν κατά της απόφασης.

Η απόφαση είναι απίθανο να επηρεάσει τις επιλογές του Πούτιν, αλλά παρέχει μια έγκυρη διάψευση του προσχήματος για την έναρξη του πολέμου.

Η εντολή του δικαστηρίου έρχεται σε συνέχεια της ουκρανικής προσφυγής στο δικαστήριο, στις 26 Φεβρουαρίου, με την οποία ζητούσε επείγουσα απόφαση σχετικά με τους ρωσικούς ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διέπρατταν γενοκτονία στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία θύλακες στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ -περιοχές στην ανατολική Ουκρανία- ως δικαιολογία για την επίθεση.

Απούσα η Ρωσία

Η Ρωσία δεν παρέστη στην αρχική ακρόαση της υπόθεσης, ούτε οι δικηγόροι της εμφανίστηκαν για να ακούσουν τη σημερινή απόφαση. Αντ’ αυτού έστειλαν επιστολή στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι το ΔΔΔ δεν είχε δικαιοδοσία επί της υπόθεσης.

Η ανάρτηση Ζελένσκι στο Twitter

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την εντολή του Διεθνού Δικαστηρίου σήμερα η Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία κατήγαγε μια ολοκληρωτική νίκη στην υπόθεσή της εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο. Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε να σταματήσει αμέσως η εισβολή. Η εντολή είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Αγνοώντας την εντολή η Ρωσία θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter