Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 9,5% στην Ελλάδα για το 2020

Η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Οικονομία.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η ύφεση θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για 8%.

Το ΔΝΤ εκτιμά στην έκθεση συμπερασμάτων μετά το πέρας του δεύτερου γύρου της μεταμνημονιακής εποπτείας, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2021, στοχεύοντας σε πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Παράλληλα, επισημαίνεται η αρνητική επίπτωση που είχε το lockdown στον τουρισμό και το ποσοστό της ανεργίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ:

  • Το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,75% του ΑΕΠ φέτος λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων τόνωσης που υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση.
  • Η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 9,5% προτού η οικονομία ανακάμψει σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το 2021 και 2022 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 5% ετησίως λόγω και των πόρων που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Η Η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής. Μετά από μια αύξηση που θα καταγράψει το 2020, προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις.

Παράλληλα, το ΔΝΤ τονίζει ότι ένα παρατεταμένο δεύτερο κύμα της πανδημίας συνοδευόμενα από μία μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού, θα οδηγούσε σε επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας. Αντίθετα αποτελέσματα θα επιτευχθούν μόνο μέσω της ταχείας ανακάλυψης και της μαζικής διανομής εμβολίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.