Το ΔΝΤ προτείνει τα αντίθετα από εκείνα που επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την έξοδο από την κρίση

Το ΔΝΤ προτείνει τα αντίθετα από εκείνα που επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την έξοδο από την κρίση

Σε παντελώς διαφορετική γραμμή πλεύσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσον αφορά την έξοδο από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία βρίσκονται οι προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου.

Συγκεκριμένα προτείνει ακριβώς τα αντίθετα! 

Τα κράτη σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την πανδημία του νέου κορονοϊού ως μία καλή ευκαιρία για να στραφούν σε επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές και άλλα έργα που επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια, τονίζει σε σημερινή του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επίσης θα πρέπει να ενισχύσουν τα επιδόματα ανεργίας και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να αναζωογονήσουν την οικονομική ανάπτυξη μόλις αρχίσει να μειώνεται η έκταση της πανδημίας, τονίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην εξαμηνιαία του έκθεση Fiscal Monitor.

«Η πανδημία της COVID-19 του 2020 ενίσχυσε την υπόθεση για δράσεις δημοσιονομικής πολιτικής και επέτεινε τον επείγοντα χαρακτήρα τους», τονίζει το ΔΝΤ, αναφερόμενο στην νόσο που έχει προκαλέσει περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

«Τα μακροπρόθεσμα χαμηλά επιτόκια αποτελούν μια ευκαιρία για ποιοτικές δημόσιες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο για την τόνωση της ανάπτυξης» τονίζει το ΔΝΤ, που τον περασμένο μήνα, προέβλεψε πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% στη διάρκεια του 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Προειδοποιούσε, όμως παράλληλα ότι οι προβλέψεις του χαρακτηρίζονται από «ακραία αβεβαιότητα» και πως τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερα.

Περιγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους οι χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν γενικότερα την ύφεση και τις περιόδους ισχνών αγελάδων στην οικονομική ανάπτυξη, το ΔΝΤ τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στα συστήματα υγείας, τις υποδομές, τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την εκπαίδευση και την έρευνα ώστε να βελτιωθεί η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία ακολούθησε ως επί το πλείστον πτωτική τάση.

Σημειώνοντας ότι μία μετριοπάθεια στη συσσώρευση κεφαλαίων κατά την τελευταία δεκαετία είχε επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναφέρουν επιπλεον πως ο εκσυγχρονισμός των παρωχημένων υποδομών στις προηγμένες οικονομίες και η αντιμετώπιση των αναγκών σε υποδομές και άλλων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες, επίσης αποτελούν ζωτικής σημασίας επιλογές στις οποίες θα πέπει να δωθεί άμεσα προτεραιότητα.

Οι βουλευτές και οι Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως έχουν δρομολογήσει πρωτόγνωρες πρωτοβουλίες στην προσπάθεια να μετριασθούν οι επιπτώσεις από την οικονομική ζημία που προκαλεί ο κορονοϊός, λόγω κυρίως των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμών. Μία απο τις σημαντικότερες συνέπειες είανι η ανεργία που έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κογκρέσο έχει ήδη διαθέσει σχεδόν 3 τρισεκ. δολάρια ως αρωγή σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Κι άλλα πακέτα βοήθειας έχουν τεθεί σε ισχύ από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ωστόσο ως επί το πλείστον έχει δοθεί έμφαση στην άμεση ανάγκη να μπουν τα χρήματα στις τσέπες των πολιτών κι όχι να διατεθούν σε μεγάλης κλίμακας δημόσιες επενδύσεις .

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ σημειώνουν πως τέτοιοι τύποι επενδυτικών δαπανών στην περίπτωση προηγούμενων κρίσεων και υλοποιήθηκαν πολύ αργά, αλλά και δεν είχαν σαφείς στόχους, προσθέτοντας ότι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν ως αποτέλεσμα την τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων μέσα από την προσδοκία για υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια.

«Προκειμένου να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή και να καθοδηγηθούν οι προσδοκίες, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη των πολιτικών θα πρέπει να ενεργήσουν τάχιστα προκειμένου να δημιουργήσουν έναν ‘αγωγό’ από ήδη κοστολογημένα επενδυτικά έργα εκτιμημένων επενδυτικών έργα, που θα μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως μόλις η υγειονομική κρίση υποχωρήσει και να σχεδιάσουν προαιρετικά μέτρα που θα μπορούν να τεθούν σε κίνηση γρήγορα», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter