Το Documento επιβεβαιώνεται για τις παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών

Το Documento επιβεβαιώνεται για τις παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών

Πλήρη επιβεβαίωση των όσων είχε δημοσιοποιήσει το Documento αναφορικά με την παράνομη εμπορία βρεφών και τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σχεδόν δύο χρόνια πριν αποτελεί η εξάρθρωση κυκλώματος στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει περισσότερα από 60 πρόσωπα. Μεταξύ των συλληφθέντων, ήταν ένας δικηγόρος, μία γιατρός αλλά και τρεις γυναίκες γεωργιανής καταγωγής στις οποίες αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στη δράση του κυκλώματος. Στη δικογραφία περιγράφονται δεκάδες περιπτώσεις γυναικών από τη Βουλγαρία που συνοδεία φερόμενων ως μελών του κυκλώματος έρχονταν στην Ελλάδα για να γεννήσουν κατά παραγγελία, ενώ στη συνέχεια τα νεογνά δίδονταν έναντι αμοιβής σε άτεκνα ζευγάρια. Το κόστος της παράνομης ιδιωτικής υιοθεσίας έφτανε ακόμη και τις 25.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας εκτός από την «τιμή» του νεογνού και τα έξοδα τοκετού, κ.ά. Ανάλογα με το φύλο του παιδιού και τα χαρακτηριστικά του ο «τιμοκατάλογος» διαφοροποιούνταν.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛ.ΑΣ., από την φερόμενη δράση του το κύκλωμα αποκόμισε την τελευταία τριετία παράνομα κέρδη που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Η έρευνα του Documento είχε δημοσιευθεί στις 21 Ιανουαρίου του 2018. Όπως προέκυπτε από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τα έτη 2010 – 2017, δεκάδες παιδιά είχαν δοθεί παράνομα για υιοθεσία τα τελευταία χρόνια έναντι μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Το δημοσίευμα του Documento προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Λίγες μέρες μετά δόθηκε εντολή από την τότε Εισαγγελέα, Ξένη Δημητρίου στα εισαγγελικά γραφεία όλης της χώρας να διενεργηθεί σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τρόπος λειτουργίας των πολυπλόκαμων κυκλωμάτων ήταν σχεδόν πανομοιότυπος. Βουλγαρικές εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλευόμενες την οικονομική ένδεια προωθούν νεαρές Βουλγάρες που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη προκειμένου να γεννήσουν σε ελληνικά νοσοκομεία ή ζευγάρια τα οποία έχουν μόλις αποκτήσει παιδί. Οι γυναίκες προέρχονται κυρίως από φτωχά χωριά από τα βουλγαρικά σύνορα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα κυκλώματα πείθουν μάλιστα νεαρές συμπατριώτισσες τους να μείνουν έγκυες μόνο και μόνο γι’ αυτό το σκοπό: Για να πουλήσουν στη συνέχεια τα παιδιά τους σε άτεκνα ζευγάρια στη χώρα μας. Οι νεαρές Βουλγάρες με τη βοήθεια μελών των κυκλωμάτων μεταφέρονται στη χώρα μας. Για κάποιο χρονικό διάστημα «φιλοξενούνται» σε διαμερίσματα που μισθώνονται από τα κυκλώματα και στη συνέχεια γεννούν σε νοσοκομεία. Έλληνες παιδίατροι, μαιευτήρες, συμβολαιογράφοι και διάφοροι μεσολαβητές έχουν κατά καιρούς διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, προκειμένου η διαδικασία να είναι νομιμοφανής.

Η αμοιβή της μητέρας και η «ταρίφα» των βρεφών

Τα κυκλώματα αναλαμβάνουν στη συνέχεια να πουλήσουν τα νεαρά βρέφη σε άτεκνα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Η τιμή πώλησης ποικίλλει. Πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, τιμή πώλησης ενός αγοριού μπορεί να έφτανε ακόμη και τις 40.000 ευρώ. Από το 2010 όμως και μετά η τιμή έχει μειωθεί.

Σύμφωνα με την έρευνα του «Documento» η τιμή πώλησης ενός αγοριού κυμαίνεται από 20.000 έως και 25.000 ευρώ, ενώ χαμηλότερες είναι οι τιμές για τα κορίτσια. Εκεί, η τιμή ξεκινά από 12.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 15.000 ευρώ, ανάλογα με την περίσταση και το οικονομικό εύρος του ενδιαφερόμενου ζευγαριού. Από τα ποσά αυτά οι βιολογικές μητέρες των βρεφών κρατούν ένα μέρος ως αμοιβή. Το ποσό ξεκινά από 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 3.000 ευρώ.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Documento:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/09/25/5d8b5a26825e633b08211a34.pdf

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/09/25/5d8b5a32825e633b32638de2.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter