Το Docville προτείνει: Η πολιτιστική ατζέντα από τις 17-22 Οκτωβρίου

Το Docville προτείνει: Η πολιτιστική ατζέντα από τις 17-22 Οκτωβρίου
Ο DJ Ρόμπερτ Σόκο θα βρεθεί στο Balkan Fest στη Θεσσαλονίκη

Οι επιλογές για έξοδο και πολιτισμό του Docville που δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις επιλογές που επιβάλλει η κεντρική κατεύθυνση της εποχής. Μουσικά γεγονότα, εικαστικές συναντήσεις, πολιτιστικά events από όλη την Ελλάδα.

(© Hila Peled)

Εικόνες από το Ισραήλ

Από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν πέντε προβολές ταινιών και μία συναυλία πιάνου του Ιτάι Ντβόρι (φωτογραφία) με προβολή κόμικς στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ισραηλινού Κινηματογράφου. Οι σκηνοθέτες Μοσέ Ρόζενταλ –θα προβληθεί η ταινία του «Καραόκε»– και Χαντάς Μπεν Αρόγια –έρχεται στην Αθήνα με τα φιλμ «Αυτοί που δεν είμαι εγώ» και «Oλα τα βλέμματα πάνω μου»– ασχολούνται με την εσωτερική αμφισβήτηση, τις σχέσεις και τα αδιέξοδα δύο διαφορετικών γενεών, ενώ ο Γιαΐρ Κεντάρ («Το τέταρτο παράθυρο» & «Το τελευταίο κεφάλαιο του Α.Β. Γεοσούα») εξερευνά τη σύγχρονη κοινωνία μέσα από την αντίληψη και την ευαισθησία δύο Ισραηλινών λογοτεχνών, του Αμος Οζ και του A.B. Γεοσούα. Οι σκηνοθέτες θα είναι παρόντες και θα συνομιλήσουν με το κοινό.

INF0

20-23/10

Της «αγάπης» αίματα

Δύο βραδιές αφιερωμένες στο έργο «Το αίμα της αγάπης» (εκδόσεις Αγρα) του Παντελή Μπουκάλα (φωτογραφία), που έγινε η αφορμή για να δημιουργηθεί η παράσταση «Το σφαγείο του έρωτα», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, διοργανώνει το Σύγχρονο Θέατρο στις 16 και τις 21 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη λήξη της παράστασης. Στις 16/10 (21.15) ο Παντελής Μπουκάλας θα συνομιλήσει με τους θεατές πάνω στο πόνημά του, ενώ στις 21/10 (21.00) ο συγγραφέας μαζί με τον σκηνοθέτη και τις προσκεκλημένες Γεωργία Πετράκη (καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου) και Μαρία Γκασούκα (ομότιμη καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου) ανοίγουν τον διάλογο για τις αντιστοιχίες στο σήμερα. Αφορμή είναι «το ακατάσχετο αίμα που ρέει στην επικράτεια του έρωτα, όπως το γεωγραφεί η δημοτική ποίηση, από τις παραλογές έως τα ερωτικά τραγούδια», πάντα με θύματα τις γυναίκες που έπεσαν θύματα της παραδοσιακά πατριαρχικής κοινωνίας.

INF0

Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι)

(© Γιώργης Γερόλυμπος)

Η Ελευσίνα ως έκθεμα

Η έκθεση «Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό μουσείο», υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονα – μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, είναι ένα εμβληματικό έργο-προάγγελος του προγράμματος της «2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για τη θεατή και αθέατη ιστορία της πόλης. Μια σπάνια διαδρομή στα Μυστήρια και στη μοναδικότητα μιας πόλης. Ομιλούντα πορτρέτα, φωτογραφικά ντοκουμέντα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, λιθογραφίες, σπάνια εκθέματα συλλεκτών και πολύτιμα μουσειακά αντικείμενα συνθέτουν τον καμβά της έκθεσης, η οποία επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως έκθεμα, προσκαλώντας το κοινό σε μια διαδρομή στον πυρήνα της ύπαρξής της· από την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους, στην παράδοση και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, την πολύπαθη εργασιακή πραγματικότητα, τη σχέση της πόλης με τις τέχνες και τον Αισχύλο αλλά και με τις κοινότητες που τη συνθέτουν.

INF0

Εως τις 27/11

Με άρωμα Βαλκανίων

Το Balkan Fest ανανεώνει το ραντεβού του για δέκατη φορά στον Πολυχώρο WE (λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη, Θεσσαλονίκη). Καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες των Βαλκανίων μας προσκαλούν σε μια μοναδική γιορτή εμπνευσμένη από τις τοπικές κουλτούρες. Στη μουσική σκηνή του φεστιβάλ, που θα ξεκινήσει στις 21.00, θα ανέβουν οι Koza Mostra, Balkan Melody (φωτογραφία), Orkestar Dzelal Mladi Agusevi και o Ρόμπερτ Σόκο στο DJ set «Balkan beats party». Στις 19.30 θα αρχίσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Here we move – Here we groove» του Sergej Kreso (ο Ρόμπερτ Σόκο, ο οποίος ως έφηβος έφυγε από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, έγινε οδηγός ταξί στο Βερολίνο και μεταμορφώθηκε σε DJ των Balkan Beats στην ευρωπαϊκή κλαμπ σκηνή, αφηγείται τη ζωή του). Στον χώρο θα υπάρχει street food εμπνευσμένο από χώρες των Βαλκανίων.

INF0

21/10 (οι πόρτες ανοίγουν στις 19.00)

Σινεμά και σπόροι στην Τήνο

Τελευταία ημέρα σήμερα για το πρώτο Film Seed Festival είναι ένα πειραματικό υπαίθριο φεστιβάλ κινηματογράφου τροφοδοτούμενο από την καλλιέργεια του χωραφιού που το φιλοξενεί και βάζει τους πρώτους σπόρους. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις αγροτικές περιοχές με τη βοήθεια της τεχνολογίας; Η Στέγη μαζί με την καλλιτεχνική ομάδα Hypercomf διερευνούν το πεδίο της έξυπνης γεωργίας και απαντούν στο πώς μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας μπορούμε να βελτιώσουμε αγροτικές περιοχές και να τις καταστήσουμε πρότυπα βιωσιμότητας και ευημερίας. Κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ από τις 17.30 το απόγευμα το κοινό μπορεί να συζητήσει το εγχείρημα με τους Hypercomf, να δοκιμάσει σνακ με φιστίκι και να δει τις προβολές των ταινιών «Λάχανα, πατάτες και άλλα δαιμόνια», «Σαλιγκάρια» και «Οι μπάμπουσκες του Τσερνόμπιλ» (φωτογραφία).

INF0

Εως 17/10, Κώμη (περιοχή Λιβάδι), Τήνος

Οι συναυλίες… εν συντομία

Η Μάρθα Φριντζήλα και ο Ορέστης Ντάντος στον Σταυρό του Νότου Club (17-31/10)

Η Γιώτα Νέγκα ερμηνεύει Μάνο Ελευθερίου στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια (18/10 στις 20.30)

Οι Σουηδοί Cult of Luna στο Fuzz Live Music Club (19/10)

Η Δημοτική Αθηναϊκή Εστουδιαντίνα Σμύρνης-Κωνσταντινουπόλεως «Ο Παναγής Βαϊνδιρλής-Τα Πολιτάκια» παρουσιάζει τη συναυλία «Ονειρο ήταν μα δεν το λησμονήσαμε», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια. Ερμηνεύουν οι Μπάμπης Τσέρτος, Στέλιος Διονυσίου, Άννα Ματσούκα, Αγνή Καλουμένου, Γιάννης Χριστόπουλος, Δημήτρης Σιγαλός, Νατάσα Χριστοφιλάκη (19/10 στις 20.30)

Οι Thee Holy Strangers στο Κύτταρο (21/10 στις 21.00)

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος στη μουσική σκηνή Ιλιον Plus (21/10 στις 22.00)

Η Κατερίνα Παπουτσάκη στον Σταυρό του Νότου Plus (21 & 28/10 στις 22.00)

Οι Saint Asonia με επικεφαλής τον θρυλικό Adam Gontier (πρώην Three Days Grace) στο Fuzz Club (22/10 στις 21.00)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter