Το Docville προτείνει: η πολιτιστική ατζέντα από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τη 1 Οκτωβρίου

Το Docville προτείνει: η πολιτιστική ατζέντα από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τη 1 Οκτωβρίου
Η παράσταση «Bros» του Ρομέο Καστελούτσι αποτελεί σκηνική εμπειρία (© Luca Del Pia)

Οι επιλογές για έξοδο και πολιτισμό του Docville που δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις επιλογές που επιβάλλει η κεντρική κατεύθυνση της εποχής. Μουσικά γεγονότα, εικαστικές συναντήσεις, πολιτιστικά events από όλη την Ελλάδα.

ΘΕΑΤΡΟ

(© Luca Del Pia)

«Bros», η παράσταση της εβδομάδας 

«Bros» όπως αδερφοί. Μέγας εικονοκλάστης της σκηνής, ο Ιταλός σκηνοθέτης Ρομέο Καστελούτσι στήνει στη Στέγη μια παράδοξη τελετουργία για τον νόμο και την τάξη. τρεις άντρες πρωταγωνιστούν σε αυτό το έργο. Δεν χρειάζεται να είναι ηθοποιοί. Δεν προηγείται εξάλλου κάποια κανονική πρόβα. Μόνο μια συμφωνία: είναι εδώ για να εκτελούν οδηγίες. Οσο αλλόκοτες ή ακατανόητες κι αν είναι. Μια μνημειώδης φάρσα για την ελεύθερη βούληση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Γιατί οι άντρες που «στρατολογεί» ο Ρομέο Καστελούτσι ντύνονται και συμπεριφέρονται σαν όργανα της τάξης, εκτελώντας τις εντολές που δέχονται, μέσω ακουστικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Περιθώριο αυτοσχεδιασμού δεν υπάρχει. Πρέπει να υπακούσουν. Ανησυχαστικό όσο και ιδιοφυές, το «Bros» εκτυλίσσεται σε μια πύκνωση χωροχρόνου: σε ένα απεριόριστο παρόν και σε ένα αχαρτογράφητο «κάπου/οπουδήποτε». O Νόμος ανάγεται στον ορατό-αόρατο συμπρωταγωνιστή του επί σκηνής πλήθους. Ο Ρομέο Καστελούτσι στήνει μια μεγαλειώδη οντολογική φάρσα που μας προκαλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη βία, την ατομική ευθύνη, την κριτική σκέψη, την ασυδοσία και την υπακοή. Το θέατρο μεταμορφώνεται σε ένα οντολογικό τοπίο απ’ όπου η ανθρωπότητα παρελαύνει ως μια υπάκουη αδελφότητα, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επιτεθεί στην ίδια της τη σάρκα.Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου μετά την πρεμιέρα του «Bros» θα ακολουθήσει συζήτηση του Ρομέο Καστελούτσι με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση.

INFO

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 28/9 – 2/10,

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Kινηματογραφικά καρέ πάνω από την πόλη

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας βρίσκεται στην αφετηρία περιμένοντας την εκκίνηση που θα δοθεί στις 28 Σεπτεμβρίου (έως τις 9 Οκτωβρίου). Με δέκα θεματικές (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ, Ελληνικές Μικρές Ιστορίες, Μουσική & Φιλμ κ.ά.) οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας υπόσχονται ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών που είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις κάθε σινεφίλ. Από το φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουμε τον φετινό Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, το ντοκιμαντέρ «Ολη η ομορφιά και η αιματοχυσία» (All the beauty and the bloodshed) της Λόρα Πόιτρας, το «Moonage daydream» του Μπρετ Μόργκεν για τη ζωή και το έργο του Ντέιβιντ Μπάουι, την «Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντέιβι Τσου, την «Απόφαση φυγής» του Παρκ Τσαν Γουκ, ο οποίος κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, τα «Πνεύματα του Ινίσεριν» του Μάρτιν ΜακΝτόνα. Φυσικά το Docville δεν θα μπορούσε να λείψει από το θεματικό αφιέρωμα στο νέο Χόλιγουντ με τις προβολές ταινιών όπως ο «Ταξιτζής» του Μάρτιν Σκορσέζε, ο «Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο «Ανθρωπος από τη Γαλλία» του Ουίλιαμ Φρίντκιν και το «Nashville» του Ρόμπερτ Αλτμαν ή από την ειδική προβολή του «Νοσφεράτου» του Μουρνάου. Αίθουσες προβολής: Δαναός 1 & 2, Τριανόν, Αστυ, Αστορ, Ιντεάλ, Village Cinemas @ The Mall Athens: VMax Sphera.

INF0

Αναλυτικό πρόγραμμα στο www.aiff.gr

Το Παρίσι στην Αθήνα μέσω της Σμύρνης

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022, με τίτλο «Το 1922, πυλώνας στο σήμερα», ξεκινά αυτή την Πέμπτη στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας:

Πέμπτη 29/9

Marios Strofalis Quartet & Ειρήνη Τουμπάκη
Πλατεία, μπροστά από το Hotel Wyndham Grand Athens, Μεταξουργείο, στις 20.00

Η Ειρήνη Τουμπάκη μας ταξιδεύει στον «Μυστικό κήπο» –τη νέα της δουλειά σε συνθέσεις του Μάριου Στρόφαλη–, ενώ το σχήμα μουσικής δωματίου του συνθέτη κινηματογράφου με το έντονο μεσογειακό στίγμα παρουσιάζει τις πρωτότυπες συνθέσεις του από τις συλλογές «European Taxim I & II» σε μια συναυλία γεμάτη από το άρωμα της Σμύρνης και της Πόλης.

Εντός του ξενοδοχείου θα εκτίθενται αρχειακές φωτογραφίες με την ευγενή παραχώρηση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από τις 19.00.

****

Παρασκευή 30/9

Διαγωνισμός freestyle football / Hood Groove show
Πλατεία Αγίου Παύλου στις 18.30

Επίδοξοι ποδοσφαιριστές επιδεικνύουν τις δυνατότητές τους στο καλλιτεχνικό ποδόσφαιρο δρόμου (δηλώσεις συμμετοχής μισή ώρα πριν από την έναρξη του διαγωνισμού). Μετά τη λήξη του διαγωνισμού θα ακολουθήσει show από την ομάδα Hood Groove.

Special guests: Αλέξανδρος Πιτσαλίδης (επίδειξη στο freestyle football) & χορός hiphop & break dance από την ομάδα των Lucky Dice OL b-boy Cut1 & b-boy Play.

****

Σάββατο 1/10

«Μικρές ιστορίες του χτες και του σήμερα!»
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, κήπος, Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης στις 11.00 

Μέσα από την παιδαγωγική δράση που διοργανώνει ο παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο Καραμέλα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με χαλικάκια της ιστορίας της Μ. Ασίας και της Σμύρνης μέσω των αισθήσεών τους. Θα ειπωθούν λαϊκές ιστορίες, θα συλλέξουμε τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες και θα φτιαχτεί ένα μεγάλο κάδρο της Σμύρνης και στο τέλος η ανάμνηση του επισκέπτη θα «σταλθεί» συμβολικά σε εκείνους τους τόπους μνήμης και ιστορίας.

«Σμυρναίικοι δρόμοι» – Ειρήνη Τουμπάκη
Πλατεία Αγίου Παύλου στις 19.30

Σε μια μουσικοχορευτική παράσταση γεμάτη συναισθήματα και μνήμες της Μ. Ασίας, η Ειρήνη Τουμπάκη ερμηνεύει τραγούδια της καθ’ ημάς Ανατολής με τη συνοδεία πενταμελούς ορχήστρας και της χορευτικής ομάδας του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Παύλου.

Κώστας Αρσένης (κοντραμπάσο), Εύη Κανέλλου (παραδοσιακά κρουστά), Αθηνά Κουκή (κανονάκι), Νίκος Μήλας (βιολί), Μάριος Στρόφαλης (πιάνο).

****

Κυριακή 2/10

«Η Mονμάρτρη»
Πάρκο Πετάνκ – Δηληγιάννη και Ανδρομάχης (απέναντι από την Τροχαία Αττικής)

Παίζουμε πετάνκ
10.00-17.00

Ελάτε να γνωρίσετε και να διασκεδάσετε με το παραδοσιακό ομαδικό άθλημα των Γάλλων, το petanque (εδαφοσφαίριση). Είναι ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως φύλου και φυσικής κατάστασης. Πραγματοποιείται πρώτα επίδειξη και στη συνέχεια τουρνουά (ελεύθερη συμμετοχή).

Ζωγράφοι στη Μονμάρτρη
10.00-13.00 

Οι ζωγράφοι του δρόμου σχεδιάζουν τη Μονμάρτρη και τον κόσμο της υπό τους ήχους του γαλλικού Βαλς. Καλλιτέχνες: Θωμάς Γαλάτος, Παναγιώτης Γκρίτζος, Δημήτρης Κόκορης. Παράλληλο παιδικό πρόγραμμα από την εικαστικό Λία Κουτελιέρη.

Φάνης Καφούσιας 
11.00 -13.00

O μίμος Φάνης Καφούσιας προσφέρει ένα ιδιαίτερα ψυχαγωγικό δρώμενο με σύγχρονη χορευτική παντομίμα και την ιδιαίτερη κυματική του κίνηση.

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
12.00

Ομάδα Teatro – Theama
12.00-13.00

Η ομάδα Teatro – Theama με διαδραστικά δρώμενα και happenings.

INFO

Περισσότερες πληροφορίες στο https://mikroparisi.eu/ 

Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2022

Η επταήμερη γιορτή για το θέατρο, τα γράμματα και τις τέχνες ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα. Ολες οι παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα (26-27/9)

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 
Αφιέρωμα αρχαιόθεμη δραματουργία
Ιάκωβος Καμπανέλης
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Στις 19.00 «Γράμμα στον Ορέστη»  | Πανεπιστήμιο Παλέρμο
Η Κλυταιμνήστρα γράφει ένα γράμμα στον Ορέστη για να του εξιστορήσει τα γεγονότα που την οδήγησαν στη δολοφονία. Οχι για να ζητήσει συγχώρεση ή να ζητιανέψει οίκτο απέναντι στο εκδικητικό μένος του ίδιου και της Ηλέκτρας, αλλά για να μιλήσει για τον εαυτό της, τα αισθήματα και την κατάστασή της. Αποκαλύπτει την εποχή της, το άδικο σύμπαν των ανδρών που όρισαν και λεηλάτησαν τη ζωή της, που βίασαν το κορμί της και που άλλαξαν την τύχη της. Μιλά για τους πολέμους τους, τη βία, το έγκλημα, το αίμα. Ζητά ένα τέλος.

Συντελεστές
Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μετάφραση στα ιταλικά: Giulia Sorrentino
Σκηνοθεσία: Enrico Palumbo
Ερμηνεία: Enrico Palumbo, Chiara Vitale

Στις 20.00 «Γραφείο λογοκρισίας» | Πρώτη διεθνής παρουσίαση

Μονόπρακτη σάτιρα που αποκαλύπτει με έξυπνο χιούμορ τον ανεγκέφαλο τρόπο με τον οποίο γινόταν η λογοκρισία κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας του 1967. Ο λογοκριτής «εξυγιαίνει» τα έργα των αρχαίων τραγικών Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, καθώς και του κωμωδιογράφου Αριστοφάνη. Τους αναθέτει επίσης να συγγράψουν ένα οκτάστιχο με συγκεκριμένο θέμα. Το τραγελαφικό αποτέλεσμα ενθουσιάζει τον υπουργό και τον λογοκριτή, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι η «Εθνική Κυβέρνησις» συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην πνευματική αναγέννηση του τόπου.

Συντελεστές
Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθεσία: Άσπα Τομπούλη
Video: Αγγελική Χατζή
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ρόδης
Ερμηνεία: Θοδωρής Ανθόπουλος, Βασίλης Βλάχος, Νίκος Ντούπης, Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Κωνσταντίνος Ρόδης, Χρήστος Συριώτης

Στις 21.00 «Η αυτοκτονία» | Πρώτη διεθνής παρουσίαση
Ο Μιμίκος, ένας έντιμος άνθρωπος, ταμίας επί χρόνια σε ένα ανήλιο γραφείο μιας εταιρείας, κατηγορείται, χωρίς να ευθύνεται, για κατάχρηση, εξαιτίας ενός ασήμαντου ελλείμματος. Μη αντέχοντας την αχαριστία του κόσμου, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Πριν από το απονενοημένο διάβημα πηγαίνει σε ένα πανάκριβο εστιατόριο όπου προσφέρει σε ένα απλό γκαρσόνι ένα πλουσιότατο γεύμα, ενώ κερνά όλους τους πελάτες, χωρίς ωστόσο να έχει χρήματα για να πληρώσει. Εκεί γνωρίζει μια κλίκα βιομηχάνων που πληρώνουν το χρέος του στο εστιατόριο. Στη συνέχεια αποφασίζουν να επωφεληθούν από την αυτοκτονία του, ενέργεια που υπογραμμίζει τον κυνισμό και την αναλγησία της άρχουσας τάξης απέναντι στη δυστυχία ενός αδύναμου ανθρώπου.

Συντελεστές
Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Ερμηνεία: Αλέξανδρος Δαρμανής, Δημήτρης Καραβιώτης, Βίβιαν Κοντομάρη, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Νίκος Σταματόπουλος, Κωνσταντίνος Φάμης, Δημήτρης Φραγκιόγλου

****

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 
Θέατρο Αλίκη, Πεδίον του Αρεως

Focus Ουκρανία. Worldwide Reading

Στις 19.00 Ουκρανία – Natalya Vorozhbyt, «Δύσβατοι δρόμοι»

Εξι ιστορίες για τον πόλεμο, για τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών, για τις παράπλευρες απώλειες και τα αθώα θύματα. Το έργο «Δύσβατοι δρόμοι» (Bad Roads) γεννήθηκε με ένα βιωματικό τρόπο που καλύπτει πολλές πλευρές (κυρίως τις αθέατες) του πολέμου. Δεν πρόκειται για ιστορίες μαχών, αλλά για σκοτεινές ιστορίες που δείχνουν πώς η σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε το 2014 και συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση σήμερα, έχει επηρεάσει τους αμάχους της περιοχής του Ντονμπάς, όπου εκτυλίσσεται το κύριο μέρος της σύγκρουσης Ουκρανών και Ρώσων. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Royal Court του Λονδίνου το 2017 σε μετάφραση Sasha Dugdale και σε σκηνοθεσία Vicky Featherstone. Ακολούθησε η ουκρανική πρεμιέρα του έργου την επόμενη χρονιά, το 2018, στο θέατρο Tamara Trunova στο Κίεβο. Ενα πρώτο απόσπασμα από τη γαλλική μετάφραση του έργου διάβασε η Sandrine Barciet στο Théâtre des 13 Vents – CDN στο Μονπελιέ τον Μάρτιο 2022. Η πρώτη ολοκληρωμένη ανάγνωση, υπό τη διεύθυνση της Lucie Berelowitsch, πραγματοποιήθηκε στο Odéon-Théâtre de l’Europe τον Μάρτιο 2022. Ακολούθησε σκηνοθετημένη παρουσίαση του έργου στο Palais des Papes στο Φεστιβάλ της Αβινιόν τον Ιούλιο 2022, σε μετάφραση Iryna Dmytrychyn και σκηνοθετική επιμέλεια Marcel Bozonnet, παρουσία της συγγραφέως. Τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα –από την αγγλική μετάφραση της Sasha Dugdale και, κυρίως, τη γαλλική της Iryna Dmytrychyn– υπογράφουν ο Θανάσης Βασιλείου και η Σίσσυ Παπαθανασίου.

Μετάφραση: Θανάσης Βασιλείου, Σίσσυ Παπαθανασίου
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Στις 20.00 η τελετή λήξης 

Απονομή βραβείων 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού

Συμμετέχουν με τραγούδια οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Στις 21.00 Ελλάδα – Χριστόφορος Χριστοφής, «Φωνές της διασποράς» 

Το έργο αναφέρεται στην τελευταία διασπορά των σύγχρονων Ελλήνων, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα. Στο έργο ακούγονται και συνυπάρχουν φωνές από όλον τον κόσμο. Τους συνδέει η ελληνική λαλιά, η συνείδηση της ανθρώπινης μοίρας, η οποία συνεχίζει τη δύσβατη πορεία της. Η Διασπορά λειτουργεί ως θησαυροφυλάκιο του υποσυνείδητου, της ανανεωμένης ιστορίας-μυθολογίας κάθε γενιάς ή των γενεών. Στο κείμενο, μονόλογοι απολογίας, εμπειρίες, διαφορετικές απόψεις και τρόποι ζωής, μνήμες που μεταμορφώνονται σε δραματοποιημένη ποίηση, μοναξιά, απομόνωση, αβέβαιη και δύσκολη ζωή διαπλέκονται με ευαισθησία και ενσυναίσθηση συνθέτοντας το «λαβωμένο» σώμα της Διασποράς.

Συντελεστές
Κείμενα – Δραματουργική Επιμέλεια: Χριστόφορος Χριστοφής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
Ερμηνεία: Βερόνικα Αργέντζη, Δημήτρης Κακαβούλας, Γιάννης Λασπιάς, Δημήτρης Μαύρος, Νάντια Μουρούζη
Ακούγεται η φωνή του Θαλή Δημητρόπουλου

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Villagers on the rocks

Οι Villagers of Ioannina City επιστρέφουν συναυλιακά στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων 2022, με φουλ ηλεκτρικό σετ σε ένα headline show που η Αθήνα πρόσμενε καιρό. Η περσινή Revival Acoustic Tour άφησε το συναυλιακό της στίγμα σε όλη την Ελλάδα μέσα από μια σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων. Πλέον οι Villagers of Ioannina City βγαίνουν και πάλι στον δρόμο έχοντας πραγματοποιήσει ήδη μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία, την οποία θα ακολουθήσουν αρκετές στάσεις σε πόλεις της Ελλάδας για να βρεθούν μπροστά στο φανατικό κοινό τους που τους ακολουθεί πιστά.

O Eρος Ραμαζότι στο Ηρώδειο

Ο Ιταλός τροβαδούρος Ραμαζότι θα επισκεφτεί τη χώρα μας στο πλαίσιο πέντε εμφανίσεων σε ιστορικούς χώρους σε Ευρώπη και Ισραήλ. Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια σπάνια εμφάνισή του στη σκιά της Ακρόπολης, προπομπό της παγκόσμιας περιοδείας που θα ακολουθήσει, παίρνοντας και μια γεύση από την τελευταία δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Battito Infinito», η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες από τις 16 /9 από την Capitol Records με την υπογραφή της Vertigo/Eventim Live International.

INF0

27/9 στις 21.30

Κινηματογραφικές συνθέσεις στο Ηρώδειο

Ο συνθέτης της μουσικής των ταινιών «2046», «Ιπτάμενα στιλέτα», «In the mood for love», «Η κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού», «Hannibal: Rising» Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι σε μια και μοναδική εμφάνιση μοιράζεται με το ελληνικό κοινό την απόλυτη μουσική αισθητική εμπειρία. Τη μουσική του στο Ηρώδειο θα ερμηνεύσει η 40μελής Athens Philharmonia Orchestra με την συμμετοχή του σχήματος Alex Drakos Ensemble, υπό τη διεύθυνση του φημισμένου Βέλγου μαέστρου, Dirk Brossé.

INF0

28/9 στις 21.00. Πληροφορίες / κρατήσεις: τηλ: 210 3241807

Οι συναυλίες της εβδομάδας με μια ματιά

Οι Πυξ Λαξ στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, Κορυτσάς (6η στάση Παπάγου), τη Δευτέρα 26/9 στις 21.00

Πληροφορίες / κρατήσεις 

festival.dpapxol.gov.gr

Ο Σταύρος Ξαρχάκος με την Ηρώ Σαΐα παρουσιάζουν το «Νυν και αεί» στη Μονή Τοπλού, στη Σητεία Κρήτης, τη Δευτέρα 26/9 στις 21.00 (είσοδος ελέυθερη).

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γιάννης Κότσιρας στο Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων 2022 τη Δευτέρα 26/9 στις 21.00

Πληροφορίες / κρατήσεις:
festivalvraxon.gr

Ο Σωκράτης Μάλαμας στο Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων 2022 την Τρίτη 27/9 στις 21.00. Στο τραγούδι η Ιουλία Καραπατάκη και ο Πέτρος Μάλαμας.

Πληροφορίες / κρατήσεις:
festivalvraxon.gr

Ο Γιάννης Αγγελάκας με τους 100°C στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στην Πετρούπολη, την Τετάρτη 28/9 στις 21.00.

Οι Ocean, η κολεκτίβα με βάση το Βερολίνο, παρουσιάζει το νέο της άλμπουμ «Phanerozoic II» στο Temple Athens (Ιάκχου 17, Γκάζι) την Τετάρτη 28/9 στις 21.00.

Πληροφορίες / κρατήσεις:
Τηλ.: 698 6408118, thetemple.gr

• Ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσουν στο Ηρώδειο την Πέμπτη 29/9 στις 20.30 αποσπάσματα από την τριλογία του «Μεγάλες ώρες».

INF0

Πληροφορίες / κρατήσεις: τηλ: 210 3241807

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Για το κτίριο ΦΙΞ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) φιλοξενεί την παρουσίαση του βιβλίου της Καλλιόπης Κοντόζογλου «Project FIX: Αναβιώνοντας το Μέλλον». Την έκδοση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός, προλογίζει ο αρχιτέκτονας Ηλίας Ζέγγελης, ενώ τον επίλογο έχει γράψει ο Βρετανός αρχιτέκτονας Tιμ Ρόναλντς. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η συγγραφέας – αρχιτέκτονας Καλλιόπη Κοντόζογλου (υπεύθυνη έργου ως εταίρος της 3SK Στυλιανίδης ΑΕ, της ομάδας που κέρδισε τον διαγωνισμό για τη μετατροπή του κτιρίου της ζυθοποιίας ΦΙΞ σε μουσείο σύγχρονης τέχνης) θα ξεναγήσει τους συμμετέχοντες στο κτίριο και θα συζητήσει μαζί τους σχετικά με τον σχεδιασμό και την κατασκευή του.

INFO

Στις 29/9 (18.30)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ντοκιμαντέρ για την πολυπολιτισμική Σμύρνη

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» (1-6/10) και το Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη Ο Φάρος, προβάλλει την ταινία-ντοκιμαντέρ «Η προκυμαία» (2022, 75΄) του Αγγελου Κοβότσου την Κυριακή 2 Οκτωβρίου (ώρα 18.30), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φάρου, στην πόλη της Χίου. Η ταινία ζωντανεύει τον σπουδαίο πολιτισμό που είχε αναπτυχτεί στη Σμύρνη πριν από την καταστροφή της το 1922. Η συνύπαρξη διαφορετικών εθνών, λαών, γλωσσών και νοοτροπιών σε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό κράμα όπως εκφράστηκε στην τέχνη, την καθημερινή ζωή, τις επιχειρήσεις, αντικατοπτρίστηκε και στην προκυμαία, το περίφημο QUAI της Σμύρνης. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο «Η προκυμαία της Σμύρνης» (εκδόσεις Καπόν) των Γιώργου Πουλημένου και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει διαδικτυακή συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Η προβολή οργανώνεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Απέναντι» που παρουσιάζεται έως τις 31/12/2023 στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter