Το δωράκι του ΤΧΣ στον εμπνευστή της ληστρικής ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου

Το δωράκι του ΤΧΣ στον εμπνευστή της ληστρικής ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου

Μπορεί η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να προωθεί μια αύξηση κεφαλαίου με ληστρικούς όρους σε βάρος του Δημοσίου και των μικρομετόχων της, ωστόσο παραμένει πρόθυμη για πλουσιοπάροχες παροχές στη διοίκηση και τα στελέχη της.

Η χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων που χάρη στη θετική ψήφο του ΤΧΣ έδωσε και επίσημα το «πράσινο φως» για να προχωρήσει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα αποκρυσταλλώσει ζημιά 3 δις ευρώ για το Δημόσιο και θα «κάψει» όλα τα χρήματα των μικρομετόχων, έδωσε και το «πράσινο φως» για την παροχή ενός προγράμματος stock options προς τη διοίκηση και τα στελέχη της Πειραιώς.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα stock options που ενέκρινε το ΤΧΣ

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τη διανομή δικαιωμάτων προαίρεσης για την αγορά των νέων μετοχών που θα εκδώσει η Πειραιώς από τα στελέχη της κατά κύριο λόγο και τους εργαζόμενους δευτερευόντως, σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή που θα αποφασιστεί αργότερα από το Διοικητικό Συμβούλιο. Τα stock options θα δοθεί δυνατότητα να ασκηθούν σε βάθος 5ετίας από την αύξηση κεφαλαίου και θα φτάσουν σε ποσοστό ύψους 1.5% επί του νέου μετοχικού κεφαλαίου.

Η διανομή stock options στην ηγεσία, τα στελέχη και τους εργαζόμενους μιας εταιρείας δεν είναι μοναδικό φαινόμενο. Αποτελεί όμως προκλητική κίνηση η ανακοίνωση ενός τέτοιου προγράμματος από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά την παρούσα φάση, όπου η τράπεζα υλοποιεί μια ληστρική ΑΜΚ που εξαϋλώνει τα χρήματα των Δημοσίου και των μικρομετόχων και όπου ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, την δικαιολογεί υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «μονόδρομο» διότι διαφορετικά κινδυνεύουν με «κούρεμα» και απώλειες οι καταθέτες της τράπεζας Πειραιώς, άρα με μείζονα κρίση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και με νέα χρηματοπιστωτική κρίση η χώρα.

Από πότε οι χρεοκοπημένες τράπεζες δίνουν stock options στα στελέχη τους;

Με δυο λόγια, στην αγορά θεωρείται σωστό και αποδεκτό να δίνουν οι εταιρείες stock options σε στελέχη και τους εργαζόμενους στους καλούς καιρούς, και μάλιστα κλιμακώνοντας το όφελος ανάλογα με τη θέση τους στην ιεραρχία, με το σκεπτικό ότι έτσι συνδέονται καλύτερα με την εταιρεία και μεριμνούν περισσότερο για τα συμφέροντά της.

Αποτελεί όμως μοναδικό φαινόμενο και σκανδαλώδης πρόκληση η δρομολόγηση ενός προγράμματος stock options από μια χρεοκοπημένη – αν πιστέψουμε τον Χρ. Σταϊκούρα – τράπεζα που για να σωθεί πρέπει να ληστέψει, όσο πιο συγκεκαλυμμένα γίνεται, το Δημόσιο και τους μικρομετόχους της. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι όσο ψηλότερα είναι κανείς στην ιεραρχία, τόσα περισσότερα stock options παίρνει, τι έχουμε;
Μα απόφαση του ΤΧΣ που όχι μόνον συγκατάνευσε σε μια ΑΜΚ που θα επιβάλλει τεράστιες ζημιές στο Δημόσιο, αλλά και αντάμειψε με ένα μεγάλο δώρο τον πρώτο στην ιεραρχία της Τράπεζας Πειραιώς (αφού αυτός θα λάβει τα περισσότερα stock options) και εμπνευστή του συγκεκριμένου ληστρικού σχεδίου δημιουργικής λογιστικής διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Χρήστο Μεγάλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter