Το έγκλημα είναι η τιμωρία – Η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη στο ΚΙΣ

Το έγκλημα είναι η τιμωρία – Η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη στο ΚΙΣ

Μετά την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως σκοπεύει να εφαρμόσει την επταήμερη εργασία, (μέτρο φυσικά που προστίθεται στην κατάργηση του οκταώρου, την κατάργηση συντάξεων κλπ), σχολίασα στο τουίτερ πως η νέα πολιτική του Μητσοτάκη θα προβλέπει πως «η εργασία απελευθερώνει».

Η συγκεκριμένη φράση, όπως είναι γνωστό, αποτελούσε το ναζιστικό σύνθημα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, το σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας όπου βρήκαν το θάνατο και πολλοί Έλληνες Εβραίοι. Το συγκεκριμένο για μένα δεν αποτελεί απλή αόριστη ιστορική ανάγνωση αλλά κομμάτι της ιστορίας που έχω καταγράψει δημοσιογραφικά με τη βοήθεια ανθρώπων που έχουν επιζήσει από το Ολοκαύτωμα. Γι αυτό άλλωστε η αντιπαράθεσή μου με το φασισμό δεν είναι μόνο ιδεολογική επιλογή αλλά και βαθιά γνώση που έχω από αυτούς τους (χαμένους πια) φίλους.

Το ΚΙΣ, θέλησε για το σχόλιό μου αυτό να βγάλει μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως τα σύμβολα του Ολοκαυτώματος, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην πολιτική αντιπαράθεση. Έχει απόλυτο δίκιο. Όποια και αν είναι η πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη, όποιον Μεσαίωνα και αν υπόσχεται, όσο καταστροφική και αν διαφαίνεται μέσω της μελλοντικής εφαρμογής της για τους συνανθρώπους του, υπήρχαν πολλοί άλλοι τρόποι για να περιγραφεί. Τέτοια σύμβολα , όπως του Άουσβιτς, με τη φρίκη που συγκεντρώνουν, ας περιγράφουν αυτό που έγινε. Δεν πρέπει να υποβιβάζονται σε χρήση της καθημερινότητας για να αποδώσουν ακόμη και την φρίκη στην πολιτική. Πρέπει μονοσήμαντα να αποδίδουν αυτό που έγινε.

Το ΚΙΣ λοιπόν έχει δίκιο και εγώ άδικο, είναι ξεκάθαρο.

Μια όμως που βρεθήκαμε στο στάδιο του δημοσίου διαλόγου με το ΚΙΣ και επειδή δεν συνηθίζω να μασάω τα λόγια μου, έχω κι εγώ να πω με τη σειρά μου μερικά πράγματα για τους μικροπολιτικούς λόγους που απειλούν τα μνημεία του Ολοκαυτώματος. Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνης Γεωργιάδης, υπήρξε (θεωρώ πως ουσιαστικά συνεχίζει και σήμερα) αρνητής του Ολοκαυτώματος. Ως ένθερμος οπαδός του φασίστα Κωνσταντίνου Πλεύρη, δεν του παρείχε μόνο την στήριξή του, αλλά προωθούσε το κατάπτυστο βιβλίο με την δήθεν αλήθεια για τους Εβραίους και τα κρεματόρια. Ο Γεωργιάδης δηλαδή προωθούσε τις απόψεις πως δεν υπήρχε Ολοκαύτωμα, πως όλα ήταν επινόηση των Εβραίων οι οποίοι είναι οι απατεώνες και όχι τα θύματα της Ιστορίας.

Ακόμη και σήμερα υπάρχει στο διαδίκτυο βίντεο με τον Άδωνη Γεωργιάδη να φωνάζει τη φράση του Γκαίμπελς «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη» . Παρ όλα αυτά, μετά από ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ, φαίνεται πως ο συγκεκριμένος πολιτικός μπήκε σε ένα «πρωτόκολλο συγνώμης» και έκτοτε συμβαίνουν δύο πράγματα. Από τη μία εμφανίζεται ως όψιμος υποστηρικτής πλέον της ιστορικής αλήθειας του Ολοκαυτώματος ενώ από την άλλη χρησιμοποιείται ως περιφερόμενος θίασος που γυρνάει παντού και υποστηρίζει τους Ισραηλίτες. Κάθε φορά που ο Γεωργιάδης κάνει μια φιλοεβραϊκή ανάρτηση στο διαδίκτυο, τα σχόλια για την υποκρισία του και την πολιτική του σκοπιμότητα περισσεύουν. Ακόμη και ανακοίνωση με συνταγή για «άζυμο ψωμί» να βγάλει η Ισραηλινή Πρεσβεία, ο Γεωργιάδης είναι έτοιμος να την αναμεταδώσει.

Έχω γράψει σε ανύποπτο χρόνο πως καθαρά για μικροπολιτικούς λόγους, κάποιοι θεσμικοί φορείς του Ισραηλιτισμού , έχουν δώσει συγχωροχάρτι στον Άδωνη Γεωργιάδη. Προκειμένου να χρησιμοποιούν τη διάθεσή του να προωθεί τις «εβραϊκές θέσεις», ( δεν του στοιχίζει άλλωστε τίποτα προωθεί από κινητά τηλέφωνα ως νανογιλέκα) έρχονται σε μια συνδιαλλαγή με αυτόν που κατέθεσε μάρτυρας κατά των Εβραίων της Ελλάδας στη δίκη για το βιβλίο του Πλεύρη.

«Το έγκλημα είναι η τιμωρία» έλεγε ο Άμος Οζ και μου φαίνεται πως η πολιτική του ξεπλύματος των θεωριών τύπου Άδωνη είναι ένα έγκλημα και μια συνεχής τιμωρία για όσους μαχόμαστε κατά της ακροδεξιάς και του φασισμού. Φυσικά πιστεύω πως είναι και ένα έγκλημα ενάντια στα θύματα του ναζισμού με αντάλλαγμα πολιτικά οφέλη. Όποιος ανταλλάσσει τη βολική μικροπολιτική εικόνα με την ουσία όσων έκανε ο Γεωργιάδης και ξεπλένει τις ακροδεξιές του θέσεις και τη ρητορική του μίσους αγκαλιάζοντάς τον «αθώα» ως προωθητή, ταΐζει το τέρας

Αυτά τα λίγα για την ανακοίνωση του ΚΙΣ. Όσα γράφω δεν είναι γιατί έβγαλε ανακοίνωσε το ΚΙΣ, αλλά γιατί καλό είναι τα λάθη να αναγνωρίζονται όταν μάλιστα γίνονται στο ευαίσθητο πεδίο της Ιστορίας και των συμβόλων. Χρέος στην ιστορία ωστόσο είναι η πλήρης αλήθεια και όχι η επιλεκτική.

ΥΓ. Είναι αξιοσημείωτο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτρεξε για μια ακόμη φορά να βγάλει ανακοίνωση εναντίον μου κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί ένας αρχηγός κόμματος αισθάνεται την ανάγκη να σχολιάσει όσα γράφει ένας δημοσιογράφος και μάλιστα με τέτοιες συνδέσεις, μόνο ο ίδιος το γνωρίζει. Το να μην βγάζει ανακοίνωση για να ενημερώσει τους πολίτες ποιος είναι ο επιχειρηματίας που πληρώνει την οικογένειά του αλλά να βγάζει γι όσα έγραψε κάποιος στο τουίτερ είναι εντυπωσιακό. Δεν θα μου φανεί περίεργο αν μάθω πως με βλέπει και στον ύπνο του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter