Το ειδύλλιο Σούνακ – Μελόνι ωθεί ακροδεξιά την Ευρώπη

Το ειδύλλιο Σούνακ – Μελόνι ωθεί ακροδεξιά την Ευρώπη

Τι κοινό έχουν ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και η ακροδεξιά νεοφασίστρια πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι; Και οι δύο έχουν κλείσει συμφωνίες με τρίτα κράτη (ο Σούνακ με τη Ρουάντα και η Μελόνι με την Αλβανία του Εντι Ράμα) για να αλλάξουν το… παράδειγμα διαχείρισης του μεταναστευτικού και της χορήγησης ασύλου προς το (ακρο)δεξιότερο. Τι άλλο κοινό έχουν; Και ο μεν και η δε δέχονται έντονη κριτική ότι οι συμφωνίες –παρότι περνάνε από τα κοινοβούλια– παραβιάζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο, την ευρωπαϊκή και τη βρετανική νομοθεσία –υπάρχει σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου– και στην περίπτωση της Ιταλίας την αλβανική νομοθεσία. Το μεν σχέδιο για τη Ρουάντα προβλέπει την προώθηση στο αφρικανικό κράτος, που χαρακτηρίζεται ασφαλής τρίτη χώρα, όσων αιτούνται άσυλο προκειμένου να γίνει εκεί η επεξεργασία της αίτησής τους, ενώ η συμφωνία Μελόνι – Ράμα, η οποία πάγωσε με απόφαση αλβανικού δικαστηρίου, προβλέπει τη δημιουργία δύο κέντρων φιλοξενίας στην Αλβανία για δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο στην… Ιταλία.

Δείτε επίσης: 20 Ινδοί που κυβερνούν (σ)τον Κόσμο

Ανισοβαρές φλερτ

Παραδοσιακά μέσα από τις δυσκολίες γεννιούνται τα πιο δυνατά πολιτικά ειδύλλια και στη συνέχεια έρχονται και τα πολυαναμενόμενα –όπως και σε αυτήν τη συγκυρία– πολιτικά κέρδη στις επόμενες εκλογές. Ομως στην προκειμένη περίπτωση το πολιτικό φλερτ ως προς το αποτέλεσμα είναι κάπως ανισοβαρές. Ο πολιτικός χρόνος του Ρίσι Σούνακ ενόψει των εκλογών του 2024 είναι πέραν πάσης αμφιβολίας μετρημένος, αφού η διαφορά των Συντηρητικών από τους Εργατικούς κινείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις σε εύρος 15-20%. Αντίθετα η Μελόνι δεν φαίνεται να διατρέχει κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο εντός της Ιταλίας στο άμεσο μέλλον, οπότε μπορεί να εστιάσει στις ευρωεκλογές και στη διαφαινόμενη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ρίσι Σούνακ κάνει κυριολεκτικά ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην πολιτική επιφάνεια αφού έχει χάσει το μισό κόμμα του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Παρότι το νομοσχέδιο για τη Ρουάντα και τη μετανάστευση πέρασε στις πρώτες ψηφοφορίες, 29 ακροδεξιοί βουλευτές θιασώτες του Μπόρις Τζόνσον συνεχίζουν να απειλούν με καταψήφιση στην επόμενη ψηφοφορία του νομοθετικού πακέτου για το μεταναστευτικό, το οποίο μάλιστα «έκαψε» και την πρώην αρμόδια υπουργό Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν να βγει από αυτό τον πολιτικό βούρκο που σχετίζεται με την πρόβλεψη ότι αν γίνονταν εκλογές σήμερα οι… παντοδύναμοι Τόρις θα έπαιρναν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόλις 130 έδρες από τις 350 που διαθέτουν, ο Σούνακ προσπάθησε να ανοιχτεί πέρα από τα σύνορα της –πλέον όχι και τόσο Μεγάλης– Βρετανίας.

Ο ηγέτης μιας χρήσης

Ο Σούνακ όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσε απεγνωσμένα να στήσει μια δημόσια εικόνα ηγέτη που συνομιλεί ουσιαστικά με άλλους ηγέτες και μπορεί να συμφωνεί μαζί τους και να επιβάλλει τους όρους της Βρετανίας. Αρχικά προσπάθησε να αποκτήσει ειδική σχέση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μετά με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Αφού έκλεισε τις συμφωνίες για την επόμενη μέρα στις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, οι προαναφερθέντες έδειξαν μειωμένο ενδιαφέρον για τις διμερείς σχέσεις με τη Βρετανία και τον Σούνακ. Η στάση τους ισοδυναμεί εκ των πραγμάτων με τράβηγμα του χαλιού κάτω από τα πόδια του. Ετσι ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζεστούς τους ακροδεξιούς του κόμματός του αλλά και να εμφανιστεί ικανός να επηρεάσει καταστάσεις εντός του στενού κύκλου των ιδρυτριών χωρών της ΕΕ, αποφάσισε να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να παραδοθεί άνευ όρων στην πολιτική αγκαλιά της πιο… τρέντι ακροδεξιάς ηγέτιδας της Ευρώπης, της Τζόρτζια Μελόνι.

Η υποτέλεια που επιδεικνύει ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος θυμίζουμε ότι εκπροσωπεί έναν από τους πιο εμβληματικούς πολιτικούς σχηματισμούς της Δεξιάς και του συντηρητισμού στην Ευρώπη, απέναντι στη Μελόνι –προφανώς εξ ανάγκης– είναι οριακά συγκινητική. Ο Σούνακ ήταν ο μόνος από τους ηγέτες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που παρέστη σε ετήσιο (ακρο)δεξιό πολιτικό φεστιβάλ που έχει καθιερώσει στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι. Το παρών εκεί φυσικά έδωσε και ο «σοσιαλιστής» πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, καθώς και άλλα… φιντάνια, όπως ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης του Χ (πρώην Twitter) και κατά τα φαινόμενα υπέρμαχος της παραπληροφόρησης Ιλον Μασκ και το ακροδεξιό μπουλντόγκ της Ισπανίας Σαντιάγο Αμπασκάλ του Vox.

Μελόνι όπως Θάτσερ!

Ο Σούνακ, μπροστά στην παραπάνω κουστωδία που παρέστη στο Ατρέγιου, όπως ονομάζεται το φεστιβάλ της Μελόνι, αφού έδωσε τα διαπιστευτήριά του ότι κατέχει την ξενοφοβική ρητορική και ότι ποντάρει πολιτικό κεφάλαιο στη σχέση αυτή, έκανε μια αναφορά για να εξάψει το συλλογικό φαντασιακό τού συντηρητισμού και παρομοίασε την Τζόρτζια Μελόνι με τη Μάργκαρετ Θάτσερ! Η αναφορά θεωρήθηκε κομπλιμέντο από τα διεθνή ΜΜΕ και πιθανόν και από την ίδια τη Μελόνι, η οποία δείχνει να απολαμβάνει τη συντροφιά, αλλά και τη σχέση της με τον Ρίσι Σούνακ, αφού η συμμαχία τους προωθεί μακιαβελικά τους πολιτικούς της στόχους για μετακίνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας προς την άκρα Δεξιά.

Η εθνικίστρια πρωθυπουργός της Ιταλίας ήταν η μόνη που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του υπό προθεσμία Βρετανού ομολόγου της που αναζητά συμμάχους στην Ευρώπη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter