Το Εκουαδόρ κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ανόδου της εγκληματικότητας

Το Εκουαδόρ κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ανόδου της εγκληματικότητας

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες τη Δευτέρα εν μέσω αύξησης της βίαιης εγκληματικότητας για τα ναρκωτικά. «Ξεκινώντας αμέσως, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η αστυνομία μας θα γίνουν αισθητές στους δρόμους, επειδή αποφασίζουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια», δήλωσε ο πρόεδρος στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο EcuadorTV. Η ανακοίνωση έγινε την παραμονή της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Οι δύο θα συζητήσουν θέματα ασφάλειας, άμυνας και εμπορίου. Ο κεντροδεξιός πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Τι συνεπάγεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Με τις νέες εξουσίες, η κυβέρνηση θα μπορεί να κινητοποιήσει 3.600 στρατιώτες και αστυνομικούς για να περιπολούν τις 65 φυλακές της χώρας, καθώς και να αυξήσει την παρουσία της στους δρόμους. Οι αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν την ελευθερία μετακινήσεων και συναθροίσεων για δύο μήνες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ανθρωποκτονιών, διαρρήξεων σπιτιών και ληστειών. Ο Ισημερινός έχει ήδη καταγράψει σχεδόν 1.900 φόνους φέτος – περισσότερους από τους 1.400 που καταγράφηκαν σε ολόκληρο το 2020.

Ταραχές και βία λόγω ναρκωτικών

Ο Λάσο επεσήμανε τον αυξανόμενο ρόλο του Εκουαδόρ ως καταναλωτή ναρκωτικών και όχι μόνο ως ζώνη διακίνησης. Η άνοδος της εγκληματικότητας «δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στην ποσότητα ναρκωτικών που καταναλώνονται στη χώρα μας, αλλά στον αριθμό των εγκλημάτων που σήμερα έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την πώληση ναρκωτικών», είπε.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζει επίσης μια σειρά από ταραχές στις φυλακές που έχουν αφήσει σχεδόν 240 ανθρώπους νεκρούς φέτος. Η βία συχνά οφείλεται σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων συμμοριών ναρκωτικών. Μια ένοπλη εξέγερση σε μια φυλακή στη νοτιοδυτική πόλη Γκουαγιακίλ, οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές φυλακών στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Μέλη ομάδων που συνδέονται με καρτέλ του Μεξικού και της Κολομβίας έκαναν μια προσπάθεια να πάρουν τον έλεγχο της φυλακής, με 119 ανθρώπους να σκοτώνονται στις μάχες. Ο Λάσο επεσήμανε ότι πάνω από το 70% όλων των βίαιων θανάτων που συνέβησαν στην επαρχία Γκουαγιάς σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter